Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zmrtvýchvstání a bod z derby

11. 10. 2020

Ve 3. min. pustil nepřesný sudí Tichý Kopernickému evidentní faul na Méďu na polovině hřiště, domácí tím získali míč a z pokračující akce profitovali standardkou, neboť faul Vojty Hamouze na Vejvodu před lišanskou šestnáctkou už se pískal. Míč si postavil domácí špílmachr A. Špička a technická rána přes zeď dokonale zaplula k levé Řepově tyči, 1 : 0. Aby toho nebylo málo, o minutu později propadl z levé strany dlouhý aut do lišanské šestnáctky a jindy bezpečně fungující koheze bratří Řepků tentokrát nezafungovala, čehož dokonale využil Pokorný, který je v obdobných situacích jako doma a poslal volný míč zblízka do sítě, 2 : 0.

Ještě že nebyl na lišanské střídačce k dispozici ručník, jistě by letěl na hřiště jako do ringu. Nicméně hosté se záhy oklepali, Hafík přešel přes domácího stopera Mezeie jako přes máslo a předložil míč do tutovky Roušákovi, který však ztroskotal na gólmanu Kopřivovi a zahájil tak festival neproměněných šancí na obou stranách. Lišany bojovaly, ovšem naprostou většinu odražených míčů sbírali uprostřed hřiště luženští, a to zejména díky důrazu a tvrdosti až za hranou v podání Kopernického, který si hned po čtvrthodině vysloužil žk., se kterou utkání nicméně dohrál. Na domácí straně zlobil hlavně rychlonohý Vejvoda, jehož průniky z pravé strany dělaly lišanským zadákům problémy, a když se dostal až před Řepu, musel lišanský gólman vytáhnout reflexivní zákrok, kterým zachránil kamarády od pohromy. Na druhé straně dal o sobě vědět po křídelní akci Vialli, který z levé strany odcentroval a míč zapadající pod břevno vyndal Kopřiva na horní brankovou síť.

Kontaktní gól měl na noze Mutina, kterého vyzval Roušák po kombinaci a přenesení hry zprava doleva. Vašík, který od zranění hlavy v utkání se Hředlemi nastoupil poprvé od začátku, hledal skulinu mezi Kopřivou a bližší tyčí, avšak pouze rozezněl právě tuto část brankové konstrukce. Na druhé straně se zase prodral až před Řepu Vejvoda a Zdeněk musel vytáhnout další fantastický zákrok. Ve 35. min. zažehnal Lukáš Řepa přečíslení "sparťanů", ovšem Lužná dále pokračovala v útočných snahách rozehráním rohu. Na centr si naskočil urostlý Kopernický, a protože jeho strážce, dlouhán Tomáš Hrbek v rozhodujícím okamžiku nešťastně podklouzl, skákal zcela volný, a lišanský gólman byl proti jeho přesné dělové hlavičce bez šance, 3 : 0.

Fyzicky náročný a tvrdý fotbal však pokračoval dál, protože lišanští i za tohoto stavu v sobě našli morální sílu se zápasem ještě něco udělat. HR Tichý od začátku hru zbytečně pustil a pak už nebyl schopen nalézt přísnější metr. Domácí levý bek Cibulka nejprve u postranní lajny přepálil Vialliho, bez karty, a těsně před půlí na stejném místě Méďu, už za žk., jenže Kuba Feher si z pádu na hlavu po prvním zákroku odnesl zablokovanou krční páteř a nucené poločasové střídání. Hrál se však také fotbal a jinak výborně hrající Tomáš Hrbek si ve snaze odčinit své předchozí zaváhání naskočil na centr z rohu, jeho hlavička však znovu orazítkovala, tentokrát levou, Kopřivovu tyč. Snaha zelenobílých však byla nakonec odměněna a zakletí luženské svatyně odčarováno minutu před půlí. Na centr z rohu v Mutinově podání si naběhl Hafík a hlavou vykřesal pro lišanský tým naději, 3 : 1. Kopřiva si na míč sice sáhl, ale až za brankovou čárou.   

Zraněného Vialliho vystřídal v půli na levém kraji zálohy Žaldy a soubojovější Pápe si ve snaze zvýšit důraz uprostřed hřiště vyměnil místo s Mutinou zprava do středu zálohy. Ovšem vstup do druhého dějství přinesl navzdory poločasovým pokynům další fatální zaváhání lišanského týmu, které přimělo hlasitě si ulevit i trenéra Švelcha. V 50. min si totiž obávaný domácí střelec Radek Pokorný naběhl do lišanského vápna a tam se nikým nepovšimnut pohyboval několik vteřin. Když mu pak přistál u nohy střílený centr zprava od Vejvody, Poky trefil těžký volej dokonale a Řepa lovil míč ze své sítě počtvrté, 4 : 1. 

Zdálo se, že je po zápase a Lužná si luxusní náskok pohlídá, případně ještě navýší. Jenže derby je derby a hosté si v něm nechtěli uříznout ostudu. Postupně přebrali iniciativu a domácí hráče až na malé výjimky zatlačili na vlastní polovinu. Běžela 57. min., Vojta Hamouz si na levé narazil míč se Žáďou a z postu levého beky utekl až ke koncové lajně, odkud béčkem parádně odcentroval na Hafíka, který se podruhé v zápase trefil hlavou naprosto přesně, 4 : 2.

Lišany dřely dál a Lužné s pověstí dobře fyzicky připraveného týmu jakoby začaly docházet síly. Roušák si souběžně s vápnem navedl míč zprava na střed, s jeho zakončením si však poradil Kopřiva, stejně jako s Hafíkovou ránou z trestňáku nebo Pápeho šancí. Avšak v 75. min. po kombinaci na levé lišanské straně prostrčil Roušák balón dovnitř šestnáctky na Žáďu. Radek, chvíli osamocen, si stačil míč zpracovat a trefil se dokonale, 4 : 3. 

Kontaktní gól zvedl z lavičky k hlasitým projevům nespokojenosti s hrou Lužné tentokrát domácího trenéra Petráše. V 77. min. zase zaplály emoce. Luženští se dožadovali odpískání pokutového kopu po hraničním zákroku nové slovenské akvizice v zelenobílém dresu, Tomáše Kováčika, uvnitř lišanské šestnáctky, sudí však nechal pokračovat ve hře. Ještě více husto bylo v 80. min., když do Méďovy snahy o centr do šestnáctky vložil nohu J. Špička nezpevněn v kotníku a s výronem byl odnesen na nosítkách. Spílání luženských hráčů i "technického doprovodu" na Méďovu adresu bylo zcela bezpředmětné, neboť o faul se nejednalo, což správně vyhodnotil i sudí.

Pauza vynucená ošetřováním na několik minut otupila ostří lišanské snahy o zvrat, nicméně s blížícím se koncem zelenobílí zase přitlačili na pilu. V 89. min. stáhl trenér ze hry záložníka Honzu Paseku a nasadil urostlého Páťu Ledvinku jako třetího útočníka. A změna se vyplatila. Na začátku tříminutového nastavení vhodil Pavel Kindl na pravé straně aut na Tomáše Kováčika. Tomáš, ač postavou nejmenší na hřišti, vyhrál hlavu a prodloužil míč na zabíhajícího Hafíka. Jarda jako blesk vnikl s míčem na noze do vápna a vypálil přesnou přízemní pumelici, za kterou se Kopřiva tak tak ohlédl, když se mu míč za obrovského jásotu lišanských hráčů, lavičky i "technického doprovodu" třepetal v síti, 4 : 4.

To však nebylo všechno. Nastavovaly se 3 min. a na samotném konci nastaveného času u toho byl žolík Páťa Ledvinka, který uplatnil v důrazném souboji své kilogramy a našel v obrovské šanci mezi penaltou a velkým vápnem Žáďu. Navrátilec po zdravotních problémech, který ve druhé půli výrazně oživil hru zelenobílých však neměl k senzačnímu dokonání obratu potřebnou dávku štěstí. Řešil situaci ránou z jedničky, ovšem metr nad branku.

Ke slovu tak přišla loterie střelby pokutových kopů, ve které se štěstí vrátilo k domácím. Podle úsloví " i mistr tesař …..", se totiž utnul nejspolehlivější lišanský exekutor penalt Lukáš Řepka. Kopřiva vystihl směr jeho střely a penaltu lapil. VAR ani "slovinský sudí" k rozklíčení tanečku luženského gólmana bezmála půl metru před čárou ještě před kopem bohužel nebyli k dispozici. A protože další střelci už byli neomylní, byť Zdenda v poslední sérii málem vychytal Krumhanzla, plusový bod bere Lužná. Lišanskou radost z parádního představení s skvělé jízdy ve druhé půli to však nezkazí. 

Rozhodčí: Tichý - Kozák, Bohatý

Diváci: bez diváků

ŽK: 17. Kopernický, 45. Cibulka, 89. Kopřiva 67. Paseka

ČK: 0 - 0

Branky: 3. A. Špička, 1 : 0, 4. Pokorný, 2 : 0, 35. Kopernický, 3 : 0, 50. Pokorný, 4 : 1 - 44. Haifler (Mutinský), 3 : 1, 57. Haifler (V. Hamouz), 4 : 2, 75. Žalud (Roušavý), 4 : 3, 90. Haifler (Kováčik), 4 : 4 

SK Lišany : Z. Řepka – Kindl, L. Řepka, Hrbek, V. Hamouz - Paseka (89. Ledvinka), Mutinský (64. Kováčik), Medřický, Feher (46. Žalud) - Haifler, Roušavý.