Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třetí výhra v řadě

21. 10. 2019

SK Lišany - FC Pásová ocel Olešná    1 : 0   (1 : 0)

V první nebezpečné situaci se po odkopu z vlastí poloviny ocitli hosté, míč po halfvoleji Sládka skončil těsně vedle pravé Řepovy tyče. Pak se však „zelenobílí“ začali prezentovat běhavým kombinačním fotbalem, sebevědomě držet míč a svého soupeře přehrávat. Šance na sebe nenechaly dlouho čekat.

Ujala se hned první vážnější v minutě 5. Vašek Mutinský získal míč na polovině hřiště, poslal do úniku po pravé straně Dana Roušavého a sprintem mazal před branku. Když mu Dan vrátil míč do vápna, z první ho zblízka poslal kolem bezmocného Procházky do sítě, 1 : 0. V tom okamžiku i s ohledem na způsob hry, který domácí předváděli, nikdo nepředpokládal, že úvodní změna skóre bude zároveň změnou poslední.

Lišany totiž až na malé výjimky svého soupeře přehrávaly prakticky celou první půli a na fotbal se dalo koukat. Co se však nedařilo, byla finální přihrávka, a pokud už přišla, koncovka byla žalostná. Střelecké kopačky rozhodně neobul Dan Roušavý. Ve svém dalším úniku mohl hledat lépe postavené spoluhráče, ale uvnitř šestnáctky to vzal na sebe a pálil mimo. Další situace po gólu doslova volala, když Dan osamocen na hranici malého čtverce dostal ideální přihrávku od Radka Žaluda, ale Procházka jeho zakončení reflexivně lapil. Hlavička Jardy Haiflera z dobré pozice na zadní tyči po rohovém kopu si cestu do sítě nenašla, stejně jako rána Kuby Fehera po průniku z levé strany, další náznaky šancí zůstaly nevyužity, a tak se v závěru první půle hodně nebezpečně připomněli také „oceláři“.

Jedovku Radka Poláška z dálky vytěsnil Zdenda Řepka mimo svou pravou tyč s maximálním úsilím a poradil si i se dvěma následnými dorážkami v nastalém zmatku uvnitř lišanské šestnáctky, přičemž druhou reflexivně vyrážel nohama.

Úroveň hry ve druhém dějství hlavně z lišanské strany částečně opadla, a byla to naopak Olešná, která ve snaze zvrátit nepříznivý stav přišla s tlakem. Do vyložených šancí však Mírou Chládkem dobře dirigovaná domácí obrana hosty nepouštěla, nebezpečné kolmice i situace ve vlastní šestnáctce úspěšně řešila a kanonýr Tomáš Vodrážka, autor hattricku v minulém kole, byl sice nebezpečný, leč zodpovědně střežený.

Domácím se otvíraly prostory k brejkům. Po centru Kuby Fehera po hodině hry mohl přidat pojistku Dan Roušavý, ale ze své třetí vyložené pozice nedokázal trefit hlavou míč napřímo a ten skončil těsně vedle levé Procházkovy tyče. Pumelice Radka Žaluda byla zblokována, ale na začátku poslední dvacetiminutovky perfektně trefil těžký volej zpoza šestnáctky sváteční lišanský střelec Martin Medřický a gólman „pásovky“ Procházka se jen stačil podívat, jak mu míč razítkuje tyč pravou.

V 72. min. zatáhl za záchrannou brzdu těsně před vlastním vápnem Kuba Feher za žlutou kartu. Přímý kop ze zajímavé vzdálenosti sice zastavila zelenobílá zeď, leč po dalších 6. min. fauloval levý lišanský bek znovu, když na útočné polovině ve snaze přerušit hru přidržel soupeře a po 2. žluté se spořádaně vyrazil předčasně osprchovat.

Lišanští i s nastavením tedy odehráli poslední patnáctiminutovku v oslabení a tlak hostí vyvrcholil v její první polovině, leč bez nebezpečnějšího přímého ohrožení lišanské branky. Pak už se domácí dokázali vymanit z kleští, takticky držet míč na útočné polovině a u rohových praporků z čehož profitovali i několika rohovými kopy.

Na začátku tříminutového nastavení se na hrot přišel podívat Pepa Trešl, a nezůstalo jen u taktického střídání, neboť po minutě pobytu na hřišti a kolmici od Dana Roušavého se jinak náhradní lišanský gólman vyhnul ofsajdové pasti a mazal sám na Procházku. Leč v přímém souboji brankářů byl úspěšnější ten olešenský, což ale lišanské, kteří uhájili nejtěsnější výhru, již tolik nemrzelo.   

Ohlas k utkání: Měli jsme poměrně velké problémy se sestavou, a tak obranu poprvé v sezóně po celých 90. min. dirigoval Miroslav Chládek s číslem dresu 77, symbolizujícím rok jeho narození. Svého úkolu se však zhostil velmi dobře, čímž si u mě zaslouží nominaci do sestavy kola. Opět platí, že jsme navzdory lepšímu vstupu do utkání a několika dobrým příležitostem nedokázali rozhodnout, pustili Olešnou do hry a výsledek visel na vážkách až do závěrečného hvizdu. Utkání dle mého názoru velmi dobře odřídila trojice rozhodčích.

Rozhodčí: Strouhal - Svoboda, Týče ml.

Diváci: 50

ŽK: 11. Mutinský, 57. Chládek, 72. a 78. Feher - 34. Topinka, 48. Ivančík, 89. M. Polášek, 89. Bučák

ČK: 78. Feher - 0

Branky: 5. Mutinský (as. Roušavý), 1 : 0. 

SK Lišany : Z. Řepka – Kindl, Chládek, Haifler, Feher - Roušavý, Mutinský (90. Trešl), L. Řepka, Medřický, Žalud - Ledvinka (46. J. Hamouz)