Jdi na obsah Jdi na menu
 


Draze vykoupená výhra ve Slabcích

19. 10. 2019

TJ Slabce - SK Lišany    1 : 4   (1 : 2)

Navzdory promarněným příležitostem v podání Tomáše Hrbka a Dana Roušavého hned z úvodu, šli hosté z Lišan, díky nutnosti ctít domácí barvy dresů oblečení v netradiční zelenomodré kombinaci, v 15. min. do vedení. Po parádní kombinační akci osy Hrbek – Paseka – Mutinský se Vašek Mutinský, hrající se sebezapřením s bolavými zády, trefil z hranice šestnáctky přesně, 0 : 1. AR domácí laik sice zvedal praporek a pak se nevybíravě dožadoval odmávání ofsajdu, nicméně HR měl jiný názor, nechal situaci běžet, ale na další výbuchy emocí bylo zaděláno. Brzy nato po lišanském rohovém kopu Honza Paseka ve snaze dopíchnout balón do sítě ve skrumáži nedovoleně atakoval brankáře a první potyčka byla na světě. Ve 20. min. bylo pro Lišany ještě lépe. Lukáš Řepka zahrál z levé strany ostře roh, obrana nezachytila náběh Jardy Haiflera a urostlý lišanský stoper trestuhodně osamocený uvnitř malého čtverce už měl snadnou práci, 0 : 2.

Všechno vypadalo růžově, jenže po dalších 5. min. musel Kuba Feher uvnitř lišanské šestnáctky zatáhnout za záchrannou brzdu, uviděl žlutou kartu a kopala se penalta. K té se postavil Melichar a poslal Zdendu Řepku na opačnou stranu, 1 : 2. Téměř z protiútoku ufáral po levé straně Radek Žalud, ale křižnou střelu nasměroval těsně mimo zadní tyč. V té době začali kousat i domácí, nicméně s další tutovkou přispěchal na druhé straně Honza Paseka, který z malého vápna trefil stopera na brankové čáře, když gólman byl již překonán a hosté zvedali ruce. Do šance se ještě řítil Tomáš Hrbek, nicméně na kluzkém terénu ztratil stabilitu, a poté ještě Vašek Mutinský, který však otálel s koncovkou, až ji prováhal.

To však bylo z lišanské strany v první půli vše a aktivnější začali být domácí, nicméně skóre se do poločasového odchodu do šaten již nezměnilo.

I po obrátce se domácí ve snaze o vyrovnání tlačili do zakončení a měli územní převahu. Hosté z Lišan se však nenechali vykolejit ani vyloženě nepřátelským prostředím a hráli organizovaně a soustředěně. Navíc Zdeněk Řepka v brance podal famózní výkon a ve druhé půli chytil domácím několik vyložených příležitostí. Po hodině dohrál Vašek Mutinský, který k bolavým zádům přidal zranění palce u nohy a musel střídat. Nahradil jej Páťa Ledvinka a hned po minutě pobytu na hřišti mohl z rychlého protiútoku po úniku a nabídce od Martina Medřického rozhodnout. V náběhu z penaltového puntíku však pálil do gólmana a u dorážky byl pozdě. Vzápětí mohl jít sám na branku Honza Paseka, který vypíchl míč a ustál faul. Atmosférou zápasu zastrašený sudí nicméně zapískal a na domácí nápovědu se kopalo proti Lišanům.

V 65. min. se vylučovalo na obou stranách. Honza Paseka byl po odehrání míče brutálně podražen zezadu Macákem, a když se, leže na zemi po něm na oplátku ohnal nohou a nakopl, dostal od domácího hráče nakládačku pěstmi, načež jej dle domácích měl kousnout do stehna.

Lišanští se přeskupili, a ačkoli byli stále pod tlakem, začali využívat více prostoru na hřišti a  čím dál častěji hrozit z brejků, hlavně v podání ostrých krajů, Žalud – Roušavý.    

Radek Žalud poprvé vybojoval roh, podruhé pálil nepřesně, ale v 83. min., kdy výsledek ještě visel na vážkách, využil podklouznutí domácího stopera, unikl od poloviny hřiště a placírkou kolem vybíhajícího brankáře chladnokrevně utkání prakticky rozhodl, 1 : 3. Za zmínku určitě stojí následná pohledná individuální akce Tomáše Hrbka, který se na levé straně patičkou elegantně zbavil dvou dotírajících hráčů, navedl si míč do vápna, ale jeho ránu zastavila hradba těl před domácí brankou. Definitivní pojistku tak nakonec přidal v 90. min. hbitý Dan Roušavý, když vypíchl míč domácímu gólmanovi a uklízel do prázdné, 1 : 4.

Hodnocení:

Kdybychom proměnili ještě jednu – dvě příležitosti, kterých jsme si do 30. min. vypracovali dost, mohli jsme utkání rozhodnout a nebylo co řešit. Takhle jsme domácí sami posadili na koně a rázem z toho byl nervózní a emočně vypjatý boj kdo z koho. Nebudu se zabývat podrobnostmi kolem vyloučení. Mediální kampaň s cílem co nejvíce očernit, pošpinit a zdiskreditovat Honzu Paseku, který sice v souladu se svou životní filosofií nosí dredy, nicméně který mimo jiné vystudoval gymnázium, má řádné zaměstnání a slušně vládne třemi světovými jazyky, již slabečtí provedli dokonale a je jen na soudnosti, inteligenci a střízlivém uvažování každého jedince, jaký si na ni udělá názor. Pouze konstatuji, že skutečnosti, že jsme utkání nakonec zvládli, si velmi cením a kluci se mnou budou jistě souhlasit, když řeknu, že jsem rád, že to máme se zdravou kůží za sebou.

Rozhodčí: Kozák - laik D Strouhal ml., laik H Kinkal

Diváci: 100

ŽK: 0 - 25. Feher, 31. Paseka, 80. Medřický

ČK: 65. Macák - 65. Paseka

Branky: 36. Melichar, pk., 1 : 1  - 15. Mutinský (as. Paseka), 0 : 1, 20. Haifler (as. L. Řepka), 0 : 2, 83. Žalud ( ? ), 1 : 3, 90. Roušavý, 1 : 4. 

SK Lišany : Z. Řepka – Kindl, Medřický, Haifler, Feher - Roušavý, Paseka, l. Řepka, Mutinský (61. Ledvinka), Žalud - Hrbek