Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lišanské procitnutí ze zimního spánku

25. 3. 2019

Hostující celek navíc postrádal dva nejproduktivnější hráče - Radka Žaluda kvůli zaměstnání a Vaška Mutinského kvůli nemoci, ale úvod utkání budoucí domácí kanonádě vůbec nenasvědčoval. Láďa Krůta na hrotu dokázal vyhrát pár vzdušných soubojů uprostřed hřiště, záloha posbírat nějaké odražené míče a Dan Roušavý dokonce jako první ohrozil soupeřovu branku.

První varování přišlo po 10 min., kdy Slaný po rychlém přenesení hry do lišanského vápna dostalo míč za záda Zdendy Řepky, ale radost zkazil domácím zvednutý praporek. Přesto první gól přišel tak trochu jako blesk z čistého nebe. Ve 14. min domácí zahrávali roh, do vzduchu se zavěsil nedůsledně bráněný nejstarší hráč na hřišti, kapitán Majtaník a hlavou otevřel skóre, 1 : 0. Hned za minutu bylo pro hosty ještě hůř. V dané situaci nesmyslně napadající Honza Paseka zbytečně vyklidil svůj prostor na levé straně, kam směřovala přihrávka a zcela volný hráč přenesl hru do vápna, kde se Žahour ve sprintovém náběhu uvolnil od Lukáše Hanzla a z voleje málem trhal síť, 2 : 0.

Další pasáž bohatou na góly zahájil ve 29. min. rychlonohý mladíček Novotný. Po té, co na pravé lišanské straně předčil v souboji o vysoký míč Pavla Kindla, namířil si to na střed souběžně s vápnem a zpoza bránícího Jardy Haiflera vypálil do Řepova protipohybu, 3 : 0. Lišany odpověděly po rohu za 2 min. První centr Lukáše Řepky odvrátila domácí obrana, ale když stejný hráč poslal vysoký míč do vápna podruhé, položil se do centru hlavou Pavel Kindl a rozjásal spoluhráče, 3 : 1. Ovšem zdání, že branka by mohla hostující tým vrátit zpět do zápasu, vzalo za své ani ne po minutě hry. Lišanští totiž zopakovali nešvar z přípravných zápasů a zachybovali v rozehrávce na vlastní polovině. Míče se zmocnil domácí Zíma a z 25m nádhernou ránou vymetl Zdendovi levou šibenici, 4 : 1.

Lišanští se tímto prakticky položili. Začali bezhlavě útočit, přičemž odkrývali prostory za sebou a předzápasová taktika vzala zcela za své. Slánští hráči si výborným pohybem uvolňovali prostory po obou stranách širokého hřiště, odkud přicházely náběhy a přesné centry na dostatek hráčů v šestnáctce, anebo posílali přesné míče za obranu na hbité útočné hráče. Do přestávky se ještě ve 36., 5 : 1 a 40. min. 6 : 1, dvakrát prosadil Řehák, přičemž jeho druhý gól z brejku po té, co lišanský přímý kop zastavila na hranici vlastního vápna slánská zeď, dal vzpomenout na přípravný zápas Lišan z Krásným Dvorem a góly z brejků po odvrácených standardkách.

Do druhé půle musel být pro zranění střídán Kuba Feher. Nahradil jej Patrik Ledvinka a zpočátku se zase zdálo, že gólostroj by mohl být zastaven po té, co lišanští hráči zase posbírali několik odraženým míčů a usadili se na relativně delší pasáže hry na polovině soupeře, čímž donutili domácího trenéra udělit hráčům pokyn, „začněte hrát víc s balónem“. Vše do prvního rychlého protiútoku v 53. min., ze kterého nemilosrdně trestal hráč širšího kádru A týmu Slaného, Žahour, 7 : 1. Po dalších 5 min. a křídelní akci přidal k parádní trefě z první půle svůj druhý gól Zíma, 8 : 1 a za potlesku tribun šel střídat.

Pak se skóre skoro na 20 minut zastavilo a lišanské trenérské duo Švelch, Ledvinka s nadějí i obavami vzhlíželo k časomíře, že by snad nemuselo dojít k potupné „desítce“. Ovšem v 76. min. si Novotný naběhl na přihrávku pod sebe po křídelní akci a bylo to 9 : 1. Za další 2 min. dojel Honza Paseka skluzem ze strany protihráče, z ruky výborně pískající hlavní sudí Kortanové uviděl druhou žlutou, tedy obligatorně i červenou kartu a nezbylo mu nic jiného, než se jít předčasně osprchovat.

Oslabený lišanský tým odolával do 79. min., kdy završil svůj hattrick Novotný, 10 : 1. Pak střídající lišanský mladíček David Beneš dokázal po Méďově vysunutí vyprodukovat pohříchu jedinou střelu na slánskou branku za celou druhou půli. Ta byla ovšem pro gólmana Mareše lahůdkou. Kalich hořkosti pak dopili lišanští v 89. min., kdy završil svůj hattrick také Žahour a stanovil konečný výsledek na 11 : 1.

Rozhodčí: Kortanová - Holakovská, Pavlíková

Diváci: 80

ŽK: 46. Zelenka - 27. Paseka, 51. Medřický

ČK: 0 - 78. Paseka

Branky: 14. Majtaník, 1 : 0, 15. Žahour, 2 : 0, 29. Novotný, 3 : 0, 32. Zíma, 4 : 1, 36. Řehák, 5 : 1, 40. Řehák 6 : 1, 53. Žahour 7 : 1, 58. Zíma 8 : 1, 76. Novotný 9 : 1, 79. Novotný, 10 : 1, 89. Žahour 11 : 1 -  31. Kindl 3 : 1

SK Lišany : Z. Řepka – Bagi (79. Karvai), Kindl, Haifler, Feher (46. Ledvinka) - Hanzl, L. Řepka, Medřický, Paseka – Krůta (72. Beneš), Roušavý