Jdi na obsah Jdi na menu
 


Silné Lány odjely z Lišan pouze s bodem

16. 10. 2017

SK Lišany - SK Lány      3 : 2 (p)     (2 : 0)

Po několika minutách vzájemného oťukávání vykombinovaly Lišany parádní akci, na jejímž konci se Mutina ocitl s míčem na noze před brankářem Novákem, ale překonat se mu jej nepodařilo. Domácí tým se ovšem nezalekl toho, že neproměňování šancí by ho mohlo mrzet, setřásl ze sebe respekt z kvalitního soupeře a dobrou kombinační hrou, které nechyběl pohyb bez míče, ovládl střed hřiště. Hosté to zkoušeli svým typickým způsobem, dlouhými balóny na rychlé a nepříjemné útočníky. Ti také vyhráli řadu hlavičkových soubojů, ale odražené míče, někdy i se štěstím, sbírali zodpovědně bránící domácí hráči a gólman Řepa.

Herní styl Lišan nicméně v první půli slavil úspěch. Ve 22‘ si lišanští vyměnili míč uprostřed hřiště a následovalo vysunutí hodně aktivního Baggia po pravé straně. Domácí křídelník zatáhl míč a poslal ostrou přihrávku před branku, kde Pápe ukázal všem záda a zblízka z první uklidil míč kolem bezmocného Nováka do sítě, 1 : 0.

Lišanští s častým zapojením gólmana Řepy také sebevědomě kombinovali před vlastní šestnáctkou, čímž postupně odrazovali hosty od důslednějšího napadání. Ne vždy ke své škodě však dobře vyřešili finální fázi na opačném konci hřiště, nicméně jejich akce z 28‘ byla znovu parádní. Roušák upláchl po levé straně, šikovně se uvolnil u koncové čáry a z několika nabídek si vybral na velkém vápně z druhé vlny nabíhajícího Pápeho. Ten se do míče opřel z první a křižnou střelou vymetl za jásotu domácích příznivců Novákovi levou šibenici, 2 : 0.

Lánští zaznamenávali do statistik za první půli spíše jen náznaky šancí, největší si však schovali do jejího závěru. Reichl, trochu zprava sám před Řepkou, se do balónu po odskoku opřel z první a málem trhal síť. Ovšem tu ochrannou za Řepovou brankou. Na druhé straně se postavil k přímému kopu Žáďa a donutil Nováka k bravurní robinsonádě, kterou vyndal balón od své pravé tyče. To však nic nezměnilo na skutečnosti, že šaten tak šli lišanští mnohem spokojenější, zatímco z lánské kabiny se ozýval zvýšený hlas hostujícího trenéra.

Zřejmě to pomohlo. Byť se v první pětiminutovce druhé půle nic zas tak zvláštního nestalo, na jejím konci lánští udeřili. Zprava sám na Řepu si to vydal obranou pozapomenutý Reichl. Strážce lišanské svatyně sice jeho střelu ještě stačil vyrazit, jenže dobíhající Mocsonoky měl spoustu časoprostoru uklidit míč do prázdné, 2 : 1. Odpověď měl za několik minut na noze Baggio, který po odskoku míče zkusil zprava přelobovat vybíhajícího Nováka. Jeho pokus se ale mezi tyče nevešel.

Mladý lišanský tým ovšem po kontaktním gólu jakoby začal ztrácet sebevědomí. Poztrácel také několik míčů na polovině hřiště a postupně se zatahoval do obranné ulity. Lánští přitápěli pod kotel a byli častými hosty v lišanském vápně, ale díky bojovnosti domácích hráčů a Řepově jistotě při vzdušných soubojích si znovu vytvářeli spíše jen náznaky šancí.

Zápas tak dospěl do 80‘ a lišanští na své pravé straně nedůsledně obsadili hráče při autovém vhazování. Míče se zmocnil střelecky disponovaný Buršík a vydal se do přehuštěného prostoru v šestnáctce. Z prvního šprajcu s Ledvou vyšel vítězně, po druhém šprajcu s Mírou Chládkem mu také zůstal míč u nohy, najednou byl sám před Řepkou a toho obstřelil ke vzdálenější tyči, 2 : 2.

Lišanští snad během minuty po vyrovnávacím gólu ožili, najednou si zase dokázali přihrát a zatlačit hosty na vlastní polovinu ve snaze rozhodnout. Rozhodnout však chtěli i lánští, a tak obě mužstva v bojovném, ale fér vedeném utkání, výborně řízeném trojicí rozhodčích Vodrážka – Švácha, Trešl, dávala až do konce do hry všechno. V 88‘ unikl lišanské obraně nestárnoucí Švolba a zprava se řítil sám na branku, avšak již tísněn vracejícím se Žáďou si na Řepu nepřišel. Ještě v téže minutě vyslal Mutina kolmicí za obranu samotného na Nováka Méďu. Lišanský středopolař, který toho v zápase s jistotou naběhal nejvíce ze všech, na sebe nalákal gólmana a vylepšil situaci přihrávkou před prázdnou branku na Roušáka. Ten už nastavoval placírku, jenže vracející se bek těsně před ním špičkou kopačky ztečoval míč na roh. Zápas tak dospěl do penaltového rozstřelu.

Pro Lišany již druhá zkušenost s pokutovými kopy v nové sezóně. Z té první v Kroučové vyšly vítězně, nyní však tahaly za kratší konec, neboť po třetí sérii byl Řepa úspěšný jednou, zatímco na Nováka vyzrál pouze Jelen a on pak vychytal napřed Méďu a pak i Mutinu. Čtvrtou lánskou penaltu s přehledem proměnil Švolba, 1 : 3 a Žáďa tak musel dát, což také se stejným přehledem učinil, 2 : 3 a udržel Lišany ve hře o druhý bod. Vše bylo nyní na lišanském gólmanovi, který v páté sérii čelil zkušenému střídajícímu Dudášikovi. Řepa vystihl směr jeho poměrně slabé střely, penaltu zneškodnil, pak si sám postavil balón, napálil ho nekompromisně k tyči, 3 : 3 a kopalo se dál. Ne dlouho, protože lánský exekutor napálil míč nad branku, zatímco sváteční penaltový střelec, ale muž bez nervů, Pápe, podstřelem padajícího Nováka zajistil Lišanům druhý bod.

Rozhodčí: Vodrážka - Švácha, Trešl

Diváci: 85

ŽK:  90. Paseka - 35. Kopecký, 52. Mocsonoky

ČK: 0 - 0

Branky:  22. Paseka (Bagi) 1 : 0, 28. Paseka (Roušavý), 2 : 0 - 50. Mocsonoky 2 : 1, 80. Buršík 2 : 2.

PK za Lišany: Jelínek, Žalud, Z. Řepka, Paseka

SK Lišany : Z. Řepka – J. Hamouz, Chládek, Ledvinka, Žalud – Bagi (80. Jelínek), L. Řepka (71. Feher), Medřický, Mutinský, Paseka – Roušavý.