Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přípravné derby zaslouženě ovládl herně lepší tým.

27. 2. 2018

Sparta Lužná - SK Lišany       1 : 2   (1 : 0)

Lišanský trenér zpočátku trochu experimentoval se sestavou, když očekávanou posilu, stopera Jardu Haiflera zkoušel ve středové řadě. Lišanští se dopustili několika nepřesností v rozehrávce a Lužná byla zpočátku lepším týmem. Po 5 min. si vytvořila před Řepou závar, který však gólem neskončil. V 15. min. nicméně přišla ztráta míče na soupeřově polovině a pas za obranu na rozběhnutého Šnajdra, který křižnou střelou poslal luženské sparťany do vedení, 1 : 0.

Pak se hra začala vyrovnávat a zajímavé situace se začaly dít i před brankou Lužné. Roušákův únik po levé straně a následnou přihrávku zastavil luženský bek ve skluzu ve vápně rukou, ale hosté se penalty dožadovali marně. Ta se však z protiútoku pískala na druhé straně, když sudí Švácha uviděl faul v lišanské šestnáctce. Míč si postavil A. Špička, leč Zdenda Řepa vystihl směr jeho střely a jejím bravurním zneškodněním potvrdil pověst penaltového specialisty.

To běžela 30 min. a obraz hry se již začal rapidně měnit. Hafík se přesunul do stoperské dvojice s L. Řepou, uprostřed hřiště se začala pohybovat osvědčená dvojice Méďa - Mutina, krajní beci podporovali útok a Lišanské chycená penalta navíc nabudila, takže jich najednou bylo plné hřiště a na rozdíl od svého soupeře začali pouze oni počítat šance. Méďova, který využil zaváhání J. Špičky ani Hafíkova gólem neskončily a mezi tyče se nevešel ani první, zdaleka ne však poslední pokus o zakončení hlavou v podání subtilního Mutiny. První půli tak nejtěsnějším rozdílem ovládla Lužná.

Vstup do druhé se nesl ve znamení obrovské Žáďovy šance, se kterou si však Duda poradil a vytěsnil míč na roh. Další Žáďův roh prošel domácím malým vápnem, aniž by míč někdo z lišanských dostal do poloodkryté branky.  Lišany však pokračovaly v aktivitě a po drtivou většinu druhého dějství přišpendlili svého soupeře z vyšší soutěže před vlastní šestnáctku, kdy se gólman Z. Řepa často na polovině hřiště zapojoval do kombinace se stopery a lišanská obrana s jistotou zastavovala jakýkoli pokus o protiútok již v zárodku.

Pohybu a nápaditým kombinacím lišanských hráčů však chybělo jediné. Vyrovnávací gól. Šancí si vytvořili dost, jenže na Dudovi nebo bránících hráčích, blokujících střely si vylámal zuby aktivní Šuty, Jelen, ve třech případech střídající Baggio a další Mutinova hlavička, když o parník přeskočil vyššího Ambrůžka, jakož i jeho jedovatá střela zpoza šestnáctky, se mezi tyče nevešly. Navíc zůstala nevyslyšena reklamace další ruky, která v lužanském vápně zastavila Roušákovu přihrávku. 

Běžela 75. min. a místo Baggia, který si začal stěžovat na záda, se na hřiště vrátil Pepa Karvai. První centr po slibném úniku sice poslal za branku, nicméně v 80. min. vybojoval roh. Jeho exekutor, Žáďa, poslal střílený centr na první tyč, kde byl nejrychleji Mutina a svou aktivitu, nejen ve vzduchu, zaslouženě završil nechytatelnou gólovou hlavičkou, 1 : 1.

Lišany ale chtěly víc a pokračovaly v aktivitě. V 85. min. zahrál luženský bránící hráč v šestnáctce znovu rukou, a penalta se konečně pískala. Míč si na puntík postavil "neomylný" exekutor, Lukáš Řepa a s přehledem sobě vlastním poslal gólmana na opačnou stranu, než kam k tyči umístil balón, 1 : 2.

Štřelec úvodního gólu, Šnajdr, si ve druhé půli proti precizní lišanské obraně moc nezahrál. V běžící 90. min nicméně znovu unikl. Jeho slabou střelu si však  Řepa v pohodě sebral do rukavic, a Lišany se tak mohou radovat se zisku cenného skalpu.

Rozhodčí: Švácha

Branky: 15. Šnajdr - 80. Mutinský (Žalud), 85. L. Řepka (pk)

SK Lišany: Z. Řepka - J. Hamouz, L. Řepka, Ledvinka (30. Mutinský), Žalud - Karvai (40. Bagi, 75. Karvai), Mutinský (16. Medřický), Haifler, Feher (70. Ledvinka) - Roušavý (31. Šutera), Jelínek (61. Roušavý)