Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znovu tři body, tentokrát z derby.

5. 9. 2016

Lišany zahájily letošní ročník OP vítězně a po prvním kole se hřály na děleném 3. místě tabulky. Ve druhém kole je ale hned čekalo derby, znovu v domácím prostředí, s omlazeným a ambiciózním týmem Lužné, který přes prohru v úvodním duelu s Olympií zanechal na hřišti dobrý dojem. Domácí tým ale rozhodně neměl v úmyslu, se ve výborné atmosféře před více než stovkou diváků soupeře zaleknout.

Úvodní polovina první půle dramatického duelu patřila spíše našemu soupeři. Luženští častěji drželi míč a zejména zkušenou posilou z Tatranu Pokorným a průbojným Šnajdrem si vytvořili několik slušných pozic k zakončení, ale bez efektu. Domácí hráči začal zodpovědně odzadu, se snahou neudělat chybu a poprvé o sobě dali pořádně vědět ve 22. min. parádně provedeným trestným kopem R. Žaluda, který gólman Lužné Duda robinsonádou vyndal ze své pravé šibenice. Běžela 27. min. a stoper L. Řepka vysunul pasem do pravého křídla V. Hamouze. Příliš dlouhý balón získala domácí obrana, Vojta však uplatnil důraz, získal zdánlivě ztracený míč zpět, vnikl do vápna a bombou z úhlu pod klacek rozjásal domácí hráče i příznivce, 1 : 0.

Lišanské hráče vedení nabudilo. Ti zpřesnili kombinaci a po zbytek první půle tahali za delší konec oni. Útočný náběh a rána J. Fehera rozvlnila síť pouze z boku. Šuterův odvážný individuální průnik středem skončil pěknou střelou, žel těsně mimo. Hosté zahrozili až v samotném závěru prvního dějství. Střela z úhlu v podání Šnajdra, po předchozím lehkém nedorozumění domácí obrany, gólmana kvalit Z. Řepky příliš nevystrašila. Pak však odcentroval zprava Pokorný a levý luženský bek Mašek, zcela sám, nedokázal ze dvou metrů trefit hlavou odkrytou lišanskou branku. To už byla šance z kategorie tisíciprocentních.

Těsně před půlí si při obranném skluzu poranil lýtko rychlonohý lišanský bek J. Hamouz, což byla při předpokládaném nasazení žolíka Vejvody na straně hostí špatná zpráva. Střídání - natažený stehenní sval, však avizoval i střední záložník J. Paseka.

Mladý Vejvoda do druhé půle skutečně naskočil, žolík však přišel i na druhé straně, o generaci starší zkušený lišanský kanonýr J. Jelínek. J. Hamouz opustil hřiště hned ve 48. min., nahrazen posledním rychlonožkou na lišanské lavici, M. Bagim a v 56. min jej napodobil J. Paseka, nahrazen zkušeným M. Chládkem. Pápe se ještě stačil nachomýtnout u další zajímavé situace, když Duda napoprvé nezkrotil míč, ale dobíhajícím domácím chyběl krůček. Lužná však hned po obrátce začala vyvíjet stupňující se tlak, motivovaný snahou překlopit misky vah na svou stranu. Sporný moment nastal po hodině hry. Po souboji J. Fehera s luženským hráčem v domácí šestnáctce se hosté dožadovali penalty, avšak marně. Pak jinak s přehledem hrající L. Řepka jako poslední stoper zaváhal s rozehrávkou a nechal si Vejvodou sebrat míč. Vzpomínku na podobný nešťastný moment z derby před necelým rokem, kdy Vejvoda takto prakticky rozhodl utkání, zažehnal bratr hříšníka v brance, když sólový únik luženského žolíka zneškodnil. Lukáš svou chybu dokonale odčinil čtvrt hodiny před koncem, když na brankové čáře tentokrát zastoupil již překonaného bratra Zdeňka a uklidil míč do bezpečí. V 74. min. navíc musel z placu další zraněný, střelec prvního gólu V. Hamouz, ale domácí dále odolávali.  Pak přišla 80. min. J. Šutera zatáhl míč středem a precizně načasoval přihrávku za obranu na rozběhnutého J. Jelínka. Domácí kanonýr dokonale potvrdil svou roli žolíka, v samostatném úniku se zachoval mazácky, když přehozením vybíhajícího gólmana Dudy okresní derby definitivně rozhodl, 2 : 0.

Rozhodčí: Špidra - Šmíd, Polívka

Diváci: 115

ŽK: 5. Minařík - 29. Dolhý 

ČK: 0 - 0

Branky: 27. V. Hamouz (L. Řepka), 1 : 0, 80. Jelínek (Šutera), 2 : 0.

SK Lišany: Z. Řepka – J. Hamouz (48. Bagi), L. Řepka, Krůta, Feher – V. Hamouz (74. Zouplna), Minařík, Paseka (56. Chládek), Žalud – Ledvinka (46. Jelínek), Šutera (89. Kaňák).