Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přestřelka na Zátiší

23. 11. 2016

Úspěšnému lišanskému podzimu chyběla už jen pověstná „třešnička na dortu“. Uspět v posledním kole na hřišti loňského mistra, Olympie Rakovník, jehož výkony jsou ovšem v podzimní části sezóny jako na houpačce a před utkáním 13., tedy posledního podzimního kola OP, činil jeho náskok v tabulce na lišanské mužstvo pouhý jeden bod.

Rakovničtí s většinou starších zkušených hráčů v sestavě začali rozvážně kombinovat do šířky a hostům z Lišan balón moc nepůjčovali. V 5. min. se jej nicméně v obraně zmocnil Lukáš Řepa. Nastartoval Bobínyho k šedesátimetrovému sprintu po pravém křídle a centru před branku Olympie. Pápe v souboji s přesilou a gólmanem B. Kochem ještě neuspěl, ale míč ze skrumáže vyplaval před volného Jelena, který se v obdobných situacích nemýlí, 0 : 1. Olympie dále potvrzovala kombinační vyspělost, ale hosté zatím stačili bránit a byli dostatečně produktivní. V 15. min. dostali výhodu přímého kopu z poloviny hřiště. Odhlavičkovaný centr Lukáše Řepy vrátil zprava před branku Baggio a Hanďák, hrající s bolestivě naraženými žebry z předchozího zápasu, z druhé vlny našel odkrytý kout branky, 0 : 2.

Radost hostí neměla dlouhého trvání, neboť hned v 17. min. prohrál Žáďa uprostřed hřiště souboj s Kokšálem a míč putoval do brejkové situace na Číhaře. Láďa Krůta sice domácího kanonýra dokázal vytlačit doleva, nezabránil mu však ve střele. Zdenda Řepa byl u své pravé tyče včas, ale neudržel mokrý míč v rukavicích a ten se přes něho překulil za brankovou čáru, 1 : 2. Kontaktní gól domácí nastartoval. Vojta Hamouz záhy řešil další únik těsně před vápnem faulem za žk. a Zdenda Řepa pak hokejovým semaforem vyndal nad břevno ránu z přímého kopu, které těsně před ním tečí změnil směr Topinka. Na druhé straně mohl navýšit stav Vialli, ale příliš dlouho si uvnitř vápna rovnal na lepší levačku nabídku od Pápeho. V 27. min. dostala Olympie výhodu dalšího přímého kopu. Řepa znovu neudržel střelu v rukavicích, lišanská obrana zaspala a dobíhající Eck už to měl hodně snadné, 2 : 2.

Zbytek prvního dějství se už odehrával v režii domácích. V 35. min. uviděl žk. za šlapák lišanský Pápe v situaci, kdy dostal tak nakopáno, že s krvavým šrámem na kotníku nedohrál a musel ve 43. min. střídat. Ještě předtím, v min. 39., orazítkovala střela T. Kocha levou Řepovu tyč a odražený míč dopravil do lišanské branky Ogurek na poločasových 3 : 2.

V půli opustil hřiště také Hanďák a Lišany se nasazením Míry Chládka a Kaňáci přiblížily věkovému průměru svého soupeře. Do druhého dějství však vstoupily nejhůře, jak mohly. Žáďa ve 47. min. zahrál příliš krátkou malou domů, na kterou si, dělaje čest svému jménu počíhal Číhař, ometl vybíhajícího Řepu a pohodlně zasunul do prázdné, 4 : 2. Hosté bez ohledu na obdržený gól byli však nyní mnohem aktivnější, než v závěru první půle. Vyrovnali hru a k vidění byl oboustranně útočný fotbal. V 65. min. nahrál Žáďa už správným směrem, když vymyslel pohotovou kolmici mezi beky na Jelena a zkušený lišanský kanonýr ještě před vápnem utáhl střelu nártem do protipohybu vybíhajícího B. Kocha, 4 : 3.

Mimo kombinační vyspělosti Olympie byl jejím dalším bonusem v utkání větší klid v situacích uvnitř a kolem šestnáctky a schopnost trestat lišanské chyby. Hosté tak místo snahy o vyrovnání splakali nad výdělkem hned v 67. min., kdy po levé straně utekl Ogurek, odcentroval na zadní tyč a široko daleko volný Číhař pálil nechytatelně hlavou, 5 : 3. Lišanským rozhodně nelze upřít snahu a v některých fázích poslední dvacetiminutovky vyvinuli tlak. Většinu míčů však poztráceli ještě před domácím vápnem. Největší šanci alespoň na korekci tak měl z trestného kopu smolař utkání Žáďa. Zakroutil míč kolem zdi, ale B. Koch byl u své levé tyče včas a přesně mířenou technickou ránu vyrazil. Naopak navýšit mohl v 86. min. po další lišanské ztrátě Topinka. Jeho lob však neměl potřebné parametry a skončil v Řepových rukavicích. Kalich hořkosti až do dna si ovšem vypil v 90. min. Žáďa. Podruhé v utkání namazal do samostatného úniku Číhačovi a domácí predátor uzavřel divokou přestřelku na konečných 6 : 3 pro domácí mužstvo.

Rozhodčí: Vodrážka - Tichý, Chroustovský

Diváci: 80

ŽK: 0 - 19. V. Hamouz (3), 35. Paseka (7), 82. Feher (5)

ČK: 0 - 0

Branky: 17. Číhař, 1 : 2, 27. Eck, 2 : 2, 39. Ogurek, 3 : 2, 47. Číhař, 4 : 2, 67. Číhař, 5 : 3, 90. Číhař, 6 : 3 - 5. Jelínek (as. Paseka), 0 : 1, 15. Minařík (Bagi), 2 : 0, 65. Jelínek (Žalud), 4 : 3. 

SK Lišany: Z. Řepka – J. Hamouz, L. Řepka, Krůta, V. Hamouz - Bagi, Minařík (46. Kaňák), Paseka (43. Chládek), Žalud -  Jelínek, Feher.