Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konečně první jarní body

10. 4. 2017

V 16. kole OP se Lišany poprvé na jaře představili doma. Po dvou venkovních porážkách hostily zachraňující se Senomaty, na které se lišanským nedaří a zatím nejlepší výsledek v OP byla výhra na penalty na podzim 2015. Berani navíc po kvalitní zimní přípravě překvapili výhrou v Kněževsi a jen těsně podlehli doma Olympii. Lišany od začátku jara počítají ztráty a trenér dával horko těžko dohromady 11 bojeschopných hráčů. To vše hrálo do karet soupeři.

Lišanští mohli jít do vedení hned ve 4. min., když se Baggio prosmýkl obranou beranů, ještě přihrál Jelenovi, toho však v obrovské šanci vychytal Kučaba. V 7. min. uviděl na druhé straně Láďa Krůta žk. po faulu před vápnem. Exekutor přímého kopu Havel však pouze "namasíroval" stehno Pápeho ve zdi a dorážka skončila vysoko v ochranné síti. Lišany se ještě připomněly Ledvou, který se probil ke střele z hranice vápna, místo ní však neúspěšně hledal Jelena, to však bylo z jejich strany nadlouho vše.

Ve 25. min. se řítil sám na Řepu Štědronský, který na loni na jaře oblékal dres Lišan, a domácí gólman předvedl první ze svých skvělých zákroků. Po chvíli, po další lišanské chybě, se situace opakovala v úniku se senomatským Máchou, řešícím situaci kličkou gólmanovi. Řepa skočil útočník hostí, ucítiv kontakt ruky na své noze upadl a sudí nechal pokračovat ve hře za řevu beranů, dožadujících se penalty. Lišanští tedy přežili druhou klinickou smrt, ale poločas, vyjma Žáďovy příležitosti  v ponechané výhodě po faulu na Jelena, dohráli v hlubokém útlumu. Příliš často kazili jednoduché přihrávky a odevzdávali míče soupeři, který si vytvářel další šance, jenže Řepa, s bolestivě zraněným kotníkem z pátečního tréninku, mezi tyčemi čaroval, anebo ofenzivní hráči hostí nebyli schopni trefit zařízení. 

Jak první dějství skončilo, tak druhé začalo. Lišanští vyrobili chybu hned v úvodní rozehrávce a na Řepu se řítil pro změnu Kukla, lišanský gólman byl ovšem znovu proti. Domácí bída pokračovala a šance beranů se znovu začaly množit. Asi ta úplně největší přišla kolem 55. min., když Zdenda Řepa, řešící další samostatný únik, zůstal v souboji se senomatským hráčem ležet a dobíhající Štědronský, již tísněný Lukášem Řepou, nedokázal trefit zívající prázdnou branku. Hrozivě vypadala i hlavička zcela osamoceného stopera Havla po rohovém kopu i Kuklovo trestuhodné zakončení mimo z vyložené pozice.

Lišany hrozily pouze sporadicky po pravé straně Bagiem. Jeho první centr po vysunutí Méďou však skončil za brankou, druhý přeletěl všechny nabíhající hráče, ovšem třetí, přízemní , našel v 63. min. na penaltovém puntíku ve stoprocentní šanci Ledvu. Páťa vypálil z jedničky z plného běhu, avšak těsně nad. Situace však lišanské hráče celkem nakopla, takže nyní přišla z jejich strany i mezihra a nápady dopředu. V 68. min. rozehrál Žáďa, stažený v půli ze zálohy na beka, nakrátko roh s Méďou. Když obdržel balón zpět, narýsoval přes celé vápno diagonálu, na jejímž konci našel v náběhu na zadní tyč Jelena. Domácí kanonýr, na něhož zívala odkrytá polovina branky se v podobných situacích nemýlí a svým jubilejním desátým gólem v sezóně rozjásal spoluhráče i příznivce, 1 : 0. 

Lišany nyní udržely útočné snahy beranů na uzdě sérií tří kvalitně rozehraných rohů, takže lišanská obrana si oddechla do nějaké 75. min., kdy zblízka hlavičkoval Štědronský - do připravené Řepovy náruče. Lišanský gólman vzápětí překopl dlouhým výkopem senomatskou obranu. Hostující bek ve snaze odehrát míč hlavou jej ještě prodloužil na rozběhlého Jelena, který obstřelem vybíhajícího Kučaby názorně ukázal senomatským střelcům, jak se řeší situace sám na gólmana, 2 : 0.

Hosté to nevzdali a snažili se hrozit dál, avšak góly nabuzeným lišanskýn hráčům narostla pomyslná křídla a první jarní výhru už si vzít nenechali. Nakonec paradoxně mohla být i vyšší. V 86. min. se totiž na hřišti objevil Handa Minařík, který díky nedoléčenému zranění začínal na lavičce a po minutě na hřišti se po Pápeho výzvě vyřítil zprava sám na Kučabu, gólman hostí si však s jeho zakončením poradil.

Rozhodčí: Vodrážka - Polívka, Titlbach

ŽK:  Krůta, Jelínek, Ledvinka, Medřický - 0

ČK: 0 - 0

Branky: 68. Jelínek (as. Žalud) 1 : 0, 76. Jelínek (Z. Řepka) 2 : 0.

SK Lišany: Z. Řepka – J. Hamouz, L. Řepka, Krůta, V. Hamouz - Bagi, Paseka (89. M. Švelch), Medřický, Žalud -  Jelínek, Ledvinka (86. Minařík).