Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kněževeské prokletí zlomeno

15. 11. 2016

V předposledním podzimním kole hostily Lišany druhé mužstvo aktuální tabulky OP, FK Kněževes, tedy soupeře, se kterým mají od postupu do nejvyšší okresní soutěže tristní bilanci. Nyní však chtěli využít oslabenou sestavu soupeře vlivem karetních trestů a pokusit se doma vyhrát. Sami však také nastoupili oslabeni o oba útočníky a navíc nejlepší střelce, nemocného Jelena a také Šutyho, který s problémy s tříslem zůstal pouze na lavici. Nově složenou útočnou dvojici, Vialli – Ledva ovšem nebylo potřeba motivovat.

Že to domácí myslí se třemi body vážně ukázal už ve 4. min. Vialli, když upláchl po levém křídle a bombou z ostrého úhlu otřásl břevnem kněževeské svatyně. Před, na chladné počasí slušnou porcí diváků z obou táborů, se hrál oboustranně svižný fotbal s řadou povedených kombinačních akcí, hra se přelévala z jedné strany na druhou a o zajímavé situace v obou šestnáctkách nebyla nouze. Ve 23. min. dostaly Lišany výhodu přímého kopu. L. Řepa poslal od domácí střídačky centr na penaltový puntík, kde se v náběhu zjevily neobsazené „lišanské věže“ Láďa Krůta a Ledva, a druhý jmenovaný přesnou hlavičkou poprvé rozvlnil síť za Lennerovými zády, 1 : 0. Domácí po úvodním gólu ještě zvýšili aktivitu a odměnou jim byla situace z 35. min., kdy L. Řepa poslal další centr do kněževeské šestnáctky. Ze skrumáže pálil Vialli a dorážel Pápe. Lenner byl v obou případech proti, ale s další dorážkou zprava dobíhajícího Baggia nic udělat nemohl, 2 : 0. Hosté se sice také snažili, ale Večeřa si špatně seřídil mířidla, a když Holeček místo centru pálil pravačkou z levé strany vápna vysoko nad, odcházeli do šaten s dvoubrankovým vedením spokojenější domácí.

O tom, že vedení tímto rozdílem je zrádné a může ukolébat, se domácí přesvědčili hned po obrátce. Kněževesští totiž do druhé půle vlétli jako uragán, rychlým dostupováním mařili snahu o lišanskou rozehrávku už v zárodku a sbíráním odražených míčů dostali domácí mužstvo pod tlak, který s sebou samozřejmě nesl i šance. Bývalý spoluhráč některých lišanských kluků z mládežnických kategorií na Tatranu, Petr Holeček, upláchl po pravé straně, obešel vybíhajícího Z. Řepu a téměř z nulového úhlu neomylně posílal míč do branky, jenže obětavý Láďa Krůta u přední tyče v posledním zlomku vteřiny skluzem odvrátil na roh. Za chvíli se po dalším rohu ocitl sám před Řepou Večeřa, ale ve vyložené pozici poslal skákající balón vysoko nad branku. V 63. min. však už udeřilo. V trmě – vrmě v malém vápně nasměroval míč do lišanské branky tísněný stoper Kollár. Balón se odrazil od tyče a spadl těsně za čáru, odkud jej Z. Řepa vyplácnul. Pomezní Titlbach v ose brankové čáry viděl situaci nejlépe a na jeho pokyn odpískal hlavní Vodrážka gól, 2 : 1.

Kdo by si myslel, že po dosažení kontaktního gólu budou kněževeští pokračoval v tlaku a lišanské přejedou, mýlil se. Domácí se totiž po inkasované brance herně zvedli a zpět do zápasu je dostal i v 67. min. únik Vialliho po dlouhém Z. Řepově výkopu. Kuba Feher totiž ukázal záda celé kněževeské obraně a šel sám na Lennera. Zakončil však jen do nohou vybíhajícího brankáře hostí. V 72. min. našel Láďa Krůta obrannou hlavou uprostřed hřiště Hanďáka, který poslal do úniku po levé straně Žáďu. Lišanský krajní halv zatáhl míč a poslal střílenou přihrávku před branku, kde Vialli zase nechal své strážce za zády a z jedničky poslal míč za záda bezmocného Lennera, 3 : 1. 

Hosté se začali tlačit dopředu a čím dál víc spoléhat na nákopy a souboje na ofsajdové hraně. Vytvořili si ještě jednu dobrou šanci, jenže střela hlavou znovu minula Řepovy tyče. Lišanští se snažili více držet míč a spoléhali také na brejky, jako v případě Ledvou perfektně provedeného vysunutí Baggia. Lišanský fofrník však z úniku vytěžil pouze zakončení těsně mimo. V 80. min. ovšem přišli o aktivně hrajícího Ledvu, který si v souboji s protihráčem přivodil výron v kotníku a musel střídat. Ve druhé minutě nastavení odvrátili domácí kněževeský roh a vyřítili se do přečíslení ve čtyřech na dva obránce. Situaci však překombinovali a Vialli nakonec z ostrého úhlu pálil jen do boční sítě. To však lišanské hráče a příznivce už nemuselo mrzet, neboť sudí vzápětí odpískal konec.

Rozhodčí: Vodrážka - Tichý, Titlbach

Diváci: 80

ŽK: 39. J. Hamouz (2), 57. Paseka (6) - 39. Sejpka, 77. Kollár

ČK: 0 - 0

Branky: 23. Ledvinka (L. Řepka) 1 : 0, 35. Bagi (Paseka) 2 : 0, 72. Feher (Žalud) 3 : 1 - 63. Kollár 2 : 1

SK Lišany: Z. Řepka – J. Hamouz, L. Řepka, Krůta, V. Hamouz – Bagi Minařík, Paseka (74. Chládek), Žalud -  Ledvinka (81. Šutera), Feher.