Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další vyrovnaná bitva s favoritem

2. 11. 2016

Podzimní část nejvyšší okresní fotbalové soutěže pomalu plyne k závěru a  domácí tým Lišan, po prohře nejtěsnějším rozdílem s favorizovanou Olešnou, hostil v 10. kole OP dalšího favorita, aktuálního lídra tabulky, "ohnivce" z Městečka, s řadou zkušených fotbalových osobností ve svém kádru.

Proti favoritovi začali lišanští defenzivně, s pětičlennou záložní řadou a pouze jedním hrotem. Hned ve 2. min. ale vyrobili chybu v rozehrávce, před Z. Řepkou se ocitl osamocený Urban a lišanský gólman si připsal první fantastický zákrok. Po chvilce se situace opakovala, ale Řepa znovu skvěle zasáhl u své levé tyče a vyražený míč skluzem odehrál do bezpečí Handy Minařík. Městečko bylo od počátku aktivnější, ostatně podle očekávání, a vysoko napadalo lišanskou rozehrávku. Domácím díky rychlému přistupování hostujících hráčů vázla kombinace a tak byli nuceni věnovat většinu svých sil zodpovědnému a houževnatému bránění. Lídr tabulky však ještě několikrát nebezpečně zahrozil a zejména v situaci z 20. min., kdy za zády již překonaného Řepy, který však přece jen stačil ztlumit razanci střely, uklidil z brankové čáry míč do autu poctivě se vrátivší Bobíny, lišanským opravdu zatrnulo.

Městečko nakonec svou aktivitu korunovalo ve 23. min., kdy si na pohotový balón za obranu naběhl Urban a šikovně se natlačil před svého strážce Pápeho, který jej v šestnáctce nešťastně poslal k zemi. Správně nařízenou penaltu s přehledem proměnil bývalý hráč Lužné, ale i Lišan, dnes stoper Městečka, J. Chládek, 0 : 1. Po získání vedení jakoby aktivita ohnivců lehce uvadla a lišanští začali být častějšími hosty na soupeřově obranné polovině. Chyběl jim však klid ve finální fázi, jako v případě akcí Vojty Hamouze nebo Šutyho, a tak staronového gólmana hostí Kopernického vystrašila pouze Žáďova jedovka zpoza vápna, kterou s problémy vyrazil. Do šaten se tedy šlo za nejtěsnějšího vedení hostujícího celku.

Hned od počátku druhého dějství měli míč častěji na kopačkách znovu hosté, ale jejich tlak byl nyní jalový, bez vyložených příležitostí a Zdendu Řepku zaměstnávali spíše střelami zdálky, tedy pokud trefili branku jako v případě povedené rány bývalého reprezentanta v sálové kopané Petra Šnídla, která však lišanskému gólmanovi příliš starostí nenadělala. A tak měl po necelé hodině hry na druhé straně vyrovnání na noze Jelen, který se po Žáďově pasu za obranu vyhnul ofsajdové pasti a mazal sám na Kopernického. Ještě než však stihl zakončit, ukopl mu míč dobíhající obránce.

Minuty ubíhaly a domácí se postupně museli snažit otevírat hru, což samo o sobě proti mužstvu kvalit Městečka s výbornými hroty P. Šnídlem, Hajným a kreativním Urbanem ve středu zálohy, s sebou nese vždycky spoustu rizika. A skutečně. Nejdříve v 75. min. Řepa znovu fantasticky vychytal v samostatném úniku Urbana a podruhé, o chvilku později, když Urban znovu vnikl s míčem na noze do lišanského vápna, poslal jej na trávník křižující Láďa Krůta a sudí Brda podruhé v zápase ukázal na puntík. K penaltě se znovu postavil J. Chládek a rozvlnil síť, jenže tu ochrannou, za brankou.

V 83. min., po tlaku domácího mužstva, se míče zmocnil brankář Kopernický a poslal dlouhý výkop na lišanskou polovinu, kde rázem vznikla situace dva na dva. Zkušený P. Šnídl si tělem šikovně odstavil jinak po celé utkání výborně bránícího Bobínyho Hamouze, kterého navíc trochu zradila stabilita, a sám na Řepu pod tělem padajícího gólmana přidal pojistku, 0 : 2.

Ke cti domácího týmu slouží, že zápas nezabalil a snažil se alespoň o snížení. Odměna nakonec v 89. min. skutečně přišla. Žáďa zakombinoval s Mírou Chládkem uprostřed hřiště a poslal nadýchaný balón za stojící beky, marně reklamující ofsajd. Před Kopernickým se rázem ocitla trojice Láďa Krůta, Míra Chládek, Jirka Jelínek – prvně jmenovaný měl k míči nejblíže a poslal jej k levé tyči svatyně ohnivců, 1 : 2.

Dvouminutové nastavení, které nabídlo nákopy do vápna hostí a lišanský roh s následnou skrumáží vyznělo nakonec naprázdno a lídr tabulky v Lišanech tak prodloužil vítěznou šňůru po výhře nejtěsnějším rozdílem.

Rozhodčí: Brda - Aksamit, Sedláček

Diváci: 70

ŽK: 23. Paseka, 77. Krůta - 0

ČK: 0 - 0

Branky: 89. Krůta (Žalud) - 23. Chládek J. (pk.), 77. J. Šnídl

SK Lišany: Z. Řepka – J. Hamouz, L. Řepka, Krůta, V. Hamouz – Bagi Minařík (75. Ledvinka), Šutera (67. Chládek), Paseka, Žalud -  Jelínek.