Jdi na obsah Jdi na menu
 


Souboj generací Kaňáků vyzněl překvapivě lépe pro domácí tým

25. 4. 2016

Zajímavostí duelu mezi domácím SK Lišany a rezervou SK Rakovník v 18. kole OP byl určitě souboj nestárnoucího Martina Kaňáka v lišanských barvách proti synovi Kevinovi v dresu Rakovníka. Oba se na hřišti nakonec nepotkali, neboť těsně před Martinovým příchodem na plac Kevin vystřídal. Otec byl ale nakonec spokojenější syna, neboť Lišany v závěrečné desetiminutovce dvěma góly otočily vývoj utkání a překvapivě získaly tři body.

 

Od úvodního hvizdu rozhodčího Brdy měli míč častěji na kopačkách podle očekávání mladíci z rakovnické rezervy. Domácí tým ale dobře bránil a do 20. min. dokázal být nebezpečný z brejků. Jenže J. Hamouze při samostatném úniku zradila na hranici šestnáctky stabilita a střela L. Řepky z trestného kopu těsně minula levou Hrbkovu tyč. Když mezi rakovnickými obránci propadl dlouhý výkop Z. Řepky, opřel se po odskoku do míče Jelínek a parádní ranou rozvlnil síť za Hrbkovými zády. Jenže radost lišanskému útočníkovi zkazil odmávaný a odpískaný ofsajd.

Po zbytek první půle se však hrálo už jen na jednu branku, a to lišanskou. Hosté vtipnými kombinacemi s minimálním počtem doteků a zapojením stopera Kýzla i krajních beků do útočné činnosti prakticky ovládli střed hřiště a zdálo se jen otázkou času, kdy svůj tlak přetaví v první gól. Lišanští v těchto fázích hry rychle ztráceli míče, avšak dokázali dobře zhušťovat prostor před vlastní šestnáctkou a ucpávat skuliny v cestě k Řepkově brance. Střely ze střední vzdálenosti se mezi tyče nevešly nebo pro lišanského gólmana neznamenaly větší nebezpečí. Opravdovou tutovku si tak rakovničtí vytvořili až v samém závěru první půle, a stála za to. V 45. min. po Krupičkově přihrávce proti noze pálil M. Tvrz z malého vápna, Z. Řepka ale reflexivním zákrokem vyndal míč mimo tyče. 

V úvodu druhého dějství se domácí po delší době připomněli dopředu, když Jelínek vystihl rakovnickou rozehrávku a z dálky zkusil přelobovat Hrbka. Ten si ale bez větších problémů poradil. Pak za to vzal po levé straně Žalud a odvážný průnik zakončil střelou, která sice rozvlnila síť, ale pouze z boku. Na druhé straně se po Krůtově ztrátě na polovině hřiště dostali hosté do zajímavého přečíslení, na jehož konci postupoval M. Tvrz sám na Z. Řepku, ale zakončil prachbídně, doprostřed branky do připravené náruče lišanského gólmana. V 58. min. však již udeřilo, když Faigl zleva procedil přes V. Hamouze centr do šestnáctky, který Nováček, na zadní tyči o půl kroku před bránícím Žaludem uklidil za Řepkova záda, 0 : 1.

Zdálo se, že je rozhodnuto. Rakovničtí hned provedli dvojí střídání, což však jejich hře mnoho neprospělo. Lišanští vystřídali postupně ve snaze M. Bagim a M. Kaňákem oživit hru dopředu a to začalo nést ovoce. Zhruba od 70 min. začali být čím dál častějšími i nebezpečnějšími hosty před Hrbkovou svatyní. V 81. min. zahrával L. Řepka roh a důrazný Minařík, který ještě v prvních dvou jarních kolech oblékal dres FK Hředle, byl ve snaze dostat se k centrovanému míči zastaven v šestnáctce v rozporu s pravidly. Míč si na puntík postavil tradiční exekutor L. Řepka a ranou k tyči nedal Hrbkovi šanci, 1 : 1. Domácí se však s vidinou naděje na případný druhý bod po penaltovém rozstřelu nespokojili a v poslední desetiminutovce zahrávali více rohových kopů, než před tím za celý zápas. Další z nich zahrál L. Řepka na přední tyč. Minařík se tentokrát k míči dostal a nechytatelnou "palicí" rozvlnil síť za Hrbkem podruhé, 2 : 1, čímž dokonal obrat a dal výsledku konečnou podobu.

Rozhodčí: Brda - Kosová, Vyhnanovský

Diváci: 85

ŽK: 73. Krůta (3), 82. Jelínek (4), 85. J. Hamouz (1) - 14. M. Tvrz, 66. Žihla

ČK: 0 - 0

Branky: 81. L. Řepka (pk), 87. Minařík (as. L. Řepka) - 58. Nováček

SK Lišany: Z. Řepka – V. Hamouz (89. Zouplna), Chládek, Minařík,  Žalud  – Krůta (72. Kaňák), Štědronský, L. Řepka, Feher (62. Bagi) - J. Hamouz, Jelínek.