Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sáhli jsme si na dno a vydřeli bod

31. 8. 2015

Výborná fotbalová bitva se vším všudy se odehrála ve 2. kole nejvyšší okresní soutěže před 130 diváky v Lišanech, kam zavítaly favorizované Hředle. Hředle, třetí mužstvo loňského ročníku, přijely do Lišan v silnější sestavě, než v předchozím domácím klání proti Olympii, přijely vyhrát a napravit si tak pošramocenou reputaci z minulého kola. Lišanský trenér Švelch musel opět řešit problémy s počtem hráčů a v souboji se svým kamarádem, hředelským sportovním manažerem M. Slámou vsadil na kvalitní předzápasovou přípravu, bojovnost, obětavost a lišanská srdce "svých" třinácti "gladiátorů".

Od úvodního hvizdu se bojovalo o každý metr prostoru. Hředelští byli více na míči, ve 2. min. vyslali první střelu na lišanskou branku, vysoko a tvrdě napadaly. To záhy na vlastní kůži poznal stoper Míra Chládek, když vyfasoval zcela zbytečného koňara na stehno od Vitnera. Ještě to chvíli zkusil, ale v 25. min. po občerstvovací pauze musel z placu. Jenže už první lišanský kontr - Jelenův centr zprava doleva na nabíhajícího Žáďu, "smrděl". Domácí začali také vysoko napadat, sem - tam podrželi balón uprostřed hřiště, nahráli si nebo i narazili z jedničky  - a Jelen se najednou ocitl sám proti stoperu Doškovi. Volil kličku, ale míč jej neposlechl. Ve 14. min. zahrávali lišanští roh. Lukáš Řepa odcentroval, Jelen ve skrumáži sklepl na Pápeho a lišanský všudybyl zblízka propálil Malinovského, 1 : 0.

Teď byly lepší Lišany. Hředle sice stále byly více na míči, ale domácí obrana dobře zavírala prostor před vlastním vápnem, střely ze střední vzdálenosti chodily vedle nebo je pochytal jistý Řepa, jako v případě pokusů Vitnera či Vodrážky. Naopak, napadání domácích hráčů dělalo zadákům Hředel velké problémy. Ve 32. min. vybojoval Bobíny míč na Houdkovi a našel Jelena, který zase postupoval proti Doškovi. Tentokrát se hostujícímu stoperovi vyhnul a pohotově vypálil projektyl, který zastavila až branková síť u levé tyče Malinovského svatyně, 2 : 0. Ve 36. min vysunul Jelena pro změnu Žáďa a lišanský forvard nyní postupoval proti stoperu V. Holému. Toho si nejprve rozkýval klamavými pohyby, aby vzápětí překvapil Malinovského ranou po zemi zpoza obránce, pro změnu k pravé tyči, 3 : 0.

A o minutu později mohlo být ještě lépe. Po další chybné rozehrávce Hředel se lišanský kanonýr znovu řítil sám na Doška. Napoprvé jej trefil, ale dostal se k odraženému míči a za bezmocným Malinovským zazvonila pravá tyč - Láďovi Krůtovi chyběl k dorážce do prázdné branky krok. Nedáš – dostaneš, se potvrdilo téměř vzápětí. Hosté ve 40. min. rozehrávali roh, na centrovaný míč si nejvýše naskočil Houdek a hlavou napravil svou chybu při druhém gólu Lišan, 3 : 1. Taktickou chybu udělali naopak domácí, konkrétně Pápe, který se před rozehráním rohu šel k lajně občerstvit, nestačil se vrátit a v lišanském vápně pak jeho urostlá postava chyběla – zdánlivé maličkosti, které často rozhodují. Závěr první půle okořenil nádhernou individuální akcí, která, ne poprvé, roztleskala diváky, Vojta Hamouz. U levé lajny doběhl zdánlivě ztracený míč, posunul si jej patou po křídle, čímž se zbavil dotírajícího Ďuriny, obhodil si Somola a mazal zleva sám na Malinovského. V té rychlosti se nestačil podívat na osamoceného Jelena, kterému by stačilo nastavit placírku. Zakončoval dobře, po zemi, ale výborný hředelský gólman jej vychytal.    

Místo o čtyři – pět gólů to bylo o dva, Hředle tedy mohly živit naději na obrat, a Lišany musely čelit hrozbě úbytku sil. Úvod druhého dějství přinesl útočný výlet Vialliho s křižným přenesením hry doprava na Bobínyho, který mohl jít sám na branku, ale zradil jej první dotek. Následně po rohu hlavičkoval Vojta do náruče Malinovského, ale byly to Hředle, které dvojím poločasovým střídáním oživily hru a nyní přitopily pod kotel. V 50. Min. unikl Vodrážka, našel proti noze Bechnera, ale Řepa fantasticky zachránil. Hředelské kleště stále více svíraly lišanský obranný val, ale ten držel a se střelami ze střední vzdálenosti si poradil jistý Řepa. V 55. min. však po další ráně napoprvé nestačil skrýt míč pod tělo, hředelští jej atakovali a v lišanském vápně vznikla nepřehledná mela, která málem přerostla v bitku, když frustrovaný Bechner knokautoval pěstí Bobínyho. Sudí, vše sledující ze středového kruhu, následně ukázal Bechnerovi a Vitnerovi po žk.

Lišanští sem tam podnikli rušivý protiútok a po celé utkání se byli nebezpeční z rohů v podání Lukáše Řepy. A tak mohlo být definitivně rozhodnuto, když v 65. min. vykopával hlavičku Pavla Kindla z brankové čáry M. Holý a po dalších 5 min. pomohla hostům již podruhé v utkání, po střele Pápeho, tyč. V 72. min. se nicméně hráčům „traverzy“ konečně podařilo rozebrat lišanskou obranu a na konci pohledné kombinační akce dosáhl kontaktního gólu M. Holý, 3 : 2.

Hředle nyní ještě vystupňovaly svůj tlak a závěr zápasu se odehrával převážně před lišanským pokutovým územím. Po rozehrané standardce pálil z dobré pozice nad branku J. Sláma a šanci Ďuriny zmařil skvělým zákrokem Řepa. V 86. min. však přišla pohroma, když Pápemu byl odpískán faul před vlastní šestnáctkou. Balón si postavil sám faulovaný Vodrážka a hráči hostí prodloužili lišanskou zeď. Vodry vypálil bombu po zemi, ta prošla zdí a zaplula do sítě centimetry od Řepovy pravé tyče, 3 : 3.

Penaltový rozstřel začínali hosté aj. Sláma proměnil, L. Řepu však vychytal Malinovský. Z. Řepa oplatil stejnou mincí Ďurinovi a Krůťák proměnil, 1 : 1. Ve třetí sérii byl úspěšný Bechner, nikoli však Vialli, který sice poslal Malinovského k opačné tyči, ale minul branku, 1 : 2. Hředelský Vodry i lišanský Žáďa proměnili, 2 : 3, a v páté sérii bylo vše na V. Šmídovi, aby definitivně rozhodl. Řepa vystihl směr přízemní střely, na míč si sáhl a chyběl snad centimetr, aby jej vytlačil mimo svou pravou tyč, 2 : 4. Leč nestalo se tak a Hředle si ze stavu 0 : 3 v první půli nakonec odvážejí za Karlovarku 2 body.

Hodnocení trenéra: S favoritem jsme odehráli mnohem otevřenější utkání, než loni na podzim, kdy se nám z minima povedlo vytěžit maximum. O tom svědčí třeba i počet rohů, dle hředelských statistik 10 : 4 pro Lišany. O výsledku po 90. min. dnes rozhodly dvě věci. První, za stavu 3 : 0 jsme si ještě v průběhu první, ale i druhé půle dokázali vytvořit další šance na vstřelení čtvrtého gólu, který by dle mého názoru definitivně rozhodl, ale skóre jsme nenavýšili. Druhá, úbytek sil s blížícím se koncem zápasu dohromady s úzkou lavičkou a omezenými možnostmi oživit hru střídáním. Získaný bod bych před zápasem bral všemi deseti, po zápase jej beru jako ztrátu dvou bodů, které by nás katapultovaly na 4. místo tabulky. Přes ztrátu musím všem hráčům poděkovat za přístup k zápasu a obětavý, disciplinovaný výkon. Závěrečné penalty už jsou loterie a druhý bod bral šťastnější tým.

Rozhodčí: Titlbach - Kozák, Sosna

Diváci: 130

ŽK: 0 - 55. Bechner, 55. Vitner, 80. Vodrážka

ČK: 0 - 0

Branky: 14. Paseka (as. Jelínek), 32. Jelínek (J. Hamouz), 36. Jelínek (Žalud) - 41. Houdek. 72. M. Holý, 86. Vodrážka

SK Lišany: Z. Řepka – V. Hamouz, Chládek (25. Zouplna), Kindl, Feher – V. Hamouz, L. Řepka, Paseka, Žalud - Jelínek (70. Kaňák), Krůta.

FK Hředle: Malinovský - Somol, V. Holý, Došek (46. M. Holý), Houdek - Vodrážka, J. Sláma, Sadílek (46. V. Šmíd), Ďurina - Bechner, Vitner.