Jdi na obsah Jdi na menu
 


Premiérový bod z venku

2. 11. 2015

Pokud chtěli lišanští hráči uspět v utkání 11. kola OP na hřišti Janova, kde si vylámaly zuby v tabulce lépe postavené týmy, museli podat soustředěný výkon, vyvarovat se na úzkém hřišti a nevyzpytatelném terénu chyb, zodpovědně bránit a dopředu trpělivě čekat na své příležitosti.

Od úvodního hvizdu rozhodčího Dědka byl k vidění boj o každý metr hřiště. V utkání plném soubojů, rychlého přistupování a zodpovědného bránění klíčových hráčů se uprostřed hřiště moc nekombinovalo. Obě mužstva se snažila jednoduše přenést hru na útočnou polovinu a tam dle možností co nejdéle udržet míč a pokusit se dostat do šance. Těch první pětadvacetiminutovka moc nenabídla, vyloženou prakticky žádnou. Střely ze střední vzdálenosti, pokud si našly cestu mezi tyče, kvalitu obou gólmanů nijak výrazně neprověřily.

První vážně zahrozili domácí, když gólman Kopáček překvapivým výkopem poslal své spoluhráče z útoku do brejku dva na lišanského stopera Pavla Kindla. Peták přihrál Sajnerovi, zřejmě do ofsajdu, který však nebyl odmáván, a Sajner trestuhodně minul levou Řepovu tyč. Lišany měly také štěstí, když po centru domácích nechali na zadní tyči zcela volného Petáka, kterému se ovšem nepodařilo zkrotit vysoký míč a zajímavá situace skončila odkopem od branky.

Pak přišla chvíle Lišan. Jelen, který na jaře v Janově hostoval, si na levé straně šikovně narazil míč s Viallim a ocitl se sám proti Kopáčkovi. Tísněn, a zřejmě i drobně faulován, přestřelil. Na druhé straně pálil pohotově po přihrávce do druhé vlny Konvalinka, ale Zdenda Řepa šel včas na zem a gólovou střelu lapil. Účet první půle pak podtrhl a sečetl lišanský Vialli, když protáhl Kopáčka křižnou ranou. Janovský gólman si poradil a do šaten se šlo za bezbrankového stravu.

V cestě za další domácí výhrou musel Janov ve druhé půli výrazně přidat a skutečně zvýšil svůj tlak, ale lišanští hráči pokračovali v zodpovědném výkonu z prvního dějství. Dobře bránili prostor před vlastní šestnáctkou, přestáli další šanci Sajnera, který z ostrého úhlu přestřelil branku a v 55. min. sami udeřili. Vialli nasadil k sólu, obešel dva hráče a nějakých pět metrů před šestnáctkou byl zastaven v rozporu s pravidly. Míč si k trestnému kopu postavil Jelen, rozběhl se, míč překročil a těsně za ním se rozbíhající Žáďa vykouzlil levačkou technickou ránu k tyči, po které se překvapený Kopáček stačil pouze ohlédnout, 0 : 1.

Janovští, kteří v zápase využili všech pět možností střídání, se nyní snažili o vystupňování svého tlaku, do lišanského vápna začaly létat vysoké míče ze hry i ze standardních situací, na které si nabíhal vysoký stoper Melč. Obrana hostí pracovala na jedničku do 70. min., kdy důrazný Pápe, tvrdící muziku uprostřed hřiště, fauloval těsně před šestnáctkou. Exekuce přímého kopu se ujal Melč. Levačkou obstřelil zeď a míč zaplul přesně k tyči, kam se Z. Řepa už nestačil přemístit, 1 : 1.

Drama poslední dvacetiminutovky se neslo v duchu domácího tlaku na lišanskou branku. Hosté vyrobili dvě chyby, když situace na vlastní polovině chtěli řešit fotbalově, ale špatnou rozehrávkou přišli o míč. V prvním případě to skončilo další šancí Sajnera, který z ostrého úhlu trefil jen boční síť, ve druhém závarem v lišanském vápně, který hosté nakonec zažehnali. Ale rozhodnout mohl i na druhé straně Vialli, jehož střela hlavou těsně minula branku – možná to chtělo sklepnout míč na volného Jelena v lepším postavení, ale byl to okamžik. Jelen v 89. min. vyrazil za kritiku rozhodčího předčasně do sprch a hosté se v samotném závěru a dvouminutovém nastavení bránili pouze v deseti. Premiérový podzimní bod z venku si však už vzít nenechali.

Došlo na penalty, v případě Lišan již popáté v sezóně. Rozstřel však tentokrát vyšel lépe domácím hráčům, zejména zásluhou výborného Kopáčka, který se podruhé už překvapit nenechal. Vychytal Míru Chládka, Vojtu Hamouze a v souboji gólmanů i Zdendu Řepku, proti kterému v obráceném gardu svou penaltu proměnil. Tu rozhodující pak kapitán Melč.

Hodnocení trenéra: Na kvalitu soupeře i na jeho domácí prostředí jsme se dobře připravili. V samotném utkání byli hráči dostatečně důrazní, zodpovědní při bránění a trpěliví při čekání na své příležitosti. Vše jsme nakonec zúročili ziskem vůbec prvního bodu ze hřiště soupeře od začátku sezóny. Čtvrt hodiny ve druhé půli jsme sahali po třech bodech, po první sérii penalt po dvou. Nicméně s předvedenou hrou i se ziskem bodu musím být spokojen, neboť ze hřiště v tabulce pátého Janova se body moc nevozí.

Rozhodčí: Dědek - laik domácí, laik Ryska

Diváci: 50

ŽK: 0 - Feher, L. Řepka, Jelínek

ČK: 0 - Jelínek

Branky: 70. Melč (tk.) - 55. Žalud (tk.)

SK Lišany: Z. Řepka – V. Hamouz, Chládek, Kindl, Žalud  – J. Hamouz, Paseka, L. Řepka, Feher - Kaňák (75. Zouplna), Jelínek.