Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po nevydařené přípravě příjemné překvapení

24. 8. 2015

Po nevydařené letní přípravě to domácí Lišany neměly v I. kole OP proti favorizované rezervě Zavidova, posílené o hráče z širšího kádru áčka, rozhodně jednoduché. Zvlášť, když někteří jedinci se z různých příčin znovu omluvili, na zápas nedorazili nebo dorazili jako diváci. Smůlu měl Bobíny, jehož výkony v přípravě byly jako jednoho z mála příslibem - před utkáním se zranil při mimofotbalové činnosti. Trenér měl nakonec k dispozici 13 hráčů, z toho 11 zdravých a jediné, co mu zbylo ze zápasových plánů, byla předem připravená dvacetiminutová motivační řeč v kabině.

Lišany prohrávaly už od 2. min. utkání, když staronová akvizice mezi tyčemi, Zdenda Řepka, vyrazil jedovatou ránu zpoza vápna před sebe a Vialli, který z bůhvíjakých příčin podcenil rozcvičku, nepokryl náběh Zudy. Šikovný hostující útočník dorážel prakticky do prázdné, 0 : 1. Ani dál to s domácími nevypadalo vůbec dobře. Zavidov tlačil, vytvářel si šance a zdálo se, že je jen otázkou času, kdy přidá další branky. Jenže své šance, tu největší Loula, neproměnil. Obranná hra domácího mužstva vč. výkonu dorostence Ládi Zouplny, který si odbyl svůj debut za Lišany s nataženým stehenním svalem, navíc fungovala dobře a Řepa v brance získával bývalou jistotu.

Lišanští se tak postupně zvedli, vyrovnali hru a do první příležitosti se dostal po rohu ml. Řepy stoper Pavel Kindl, leč hlavou pouze lehce protečoval centrovaný míč. To útočný výlet druhého stopera, Míry Chládka, vypadal mnohem nebezpečněji. Míra vyvezl míč středem a lobem přes obránce poslal do tutovky navrátilce z hostování v Janově, kanonýra Jelena. Jirka si svou typickou kličkou do středu vylepšil střeleckou pozici a zakončoval tvrdou ranou zblízka. Hostující gólman jej ale vychytal. Lišany si tak to nejlepší z první půle schovaly až do její poslední minuty. Řepa předvedl jeden ze svých dlouhých výkopů, Ledva udělal černou práci ve vzdušném souboji a byť míč neprodloužil, ten propadl k pravé lajně na Jelena. Jirka si zpracoval do běhu a druhým dotekem přetáhl míč doleva na sprintujícího Žáďu. Čerstvý ženáč, který díky svatbě i předsvatebním radovánkám tři týdny neviděl balón, se nyní do něj s chutí opřel z první a málem trhal síť, 1 : 1.

Gól do šatny po rychlé akci na tři doteky od vlastní branky lišanské hráče samozřejmě povzbudil, ale ani hosté nechtěli zůstat pozadu a hned od úvodu druhé půle se začalo bojovat o každý metr hřiště. Vše utnul v 54. min. znovu Žáďa, když po předchozím Jelenově odkopu dostal pod tlak obránce hostí, sebral mu balón a mezi nohama vybíhajícího brankáře procedil míč podruhé do zavidovské sítě, 2 : 1. Pojistku mohl přidat záhy střední halv Pápe na jednom ze svých častých výletů na hrot, ale zamířil vedle.

Od nějaké 65. min. Zavidov ve snaze vyrovnat přitopil pod kotel a zatlačil Lišany na vlastní polovinu. Úbytku sil lze přičíst na vrub, že domácí už nedokázali podržet míč ve předu a často chybovali v rozehrávce. Defenzíva však stále překypovala obětavostí a zhuštěný prostou před lišanskou šestnáctkou představoval pro hosty takřka nepřekonatelnou překážku. Do 75 min., kdy se o střídání začal hlásit Láďa Zouplna, handicapovaný nataženým stehenním svalem. Bylo potřeba přerušit hru, jenže jako na potvoru zrovna z jeho strany přišel přetažený centr na Zudu, kterého si Vialli znovu nechal příliš daleko od těla. Hostující forvard z kádru zavidovského áčka pálil prudce k bližší tyči, kde byl Zdenda bohužel o zlomek sekundy pozdě, 2 : 2.

Zavidov tlačil dál a dokonce dosáhl třetího gólu, naštěstí z odmávaného i odpískaného ofsajdu. Lišany se ale už ubránily a nakonec mohly v 90. min. utkání samy rozhodnout. Pěkný centr z rohu v podání mladšího Řepy však, stejně jako v první půli Pavel, nyní jeho kolega ze stoperské dvojice Míra Chládek hlavou pouze olízl a změnil mu směr ke smůle za Mírou číhajícího Vialliho, který tak na míč už nedosáhl.

Ke slovu přišly penalty, na které v loňském ročníku lišanské mužstvo ze tří pokusů ani jednou nezvítězilo. Lišany začínaly a Lukáš Řepka, stejně jako zavidovský hráč, s přehledem proměnil, 1 : 1. Smolař Jelen orazítkoval břevno, naštěstí další hostující exekutor o parník minul levou tyč. Míra Chládek ve třetí sérii znovu dostal Lišany do vedení a Řepa následnou penaltu kryl, 2 : 1. Vialli ve čtvrté sérii proměnil a zavidovský hráč také, 3 : 2. Zdenda Řepka umí penalty nejen chytat, ale také kopat (vyjma kdysi jedné za ml. dorost Tatranu v přáteláku proti Mostu). Nyní mu stačilo proměnit, a to také s přehledem udělal, 4 : 2 a Lišany si tak v úvodním kole OP překvapivě ale zaslouženě připsaly výhru za 2 body.

Hodnocení trenéra: Na úvod jsme se střetli se silným soupeřem, který do Lišan přijel vyhrát. Narazil však na obětavý výkon domácích hráčů, kteří si až na malé výjimky vzali do hlavy něco z mého dlouhého motivačního monologu před zápasem v kabině a utkání i v nekompletním složení odmakali a sáhli si na dno. Potěšila mě také přízeň diváků, kterých se na lišanské poměry sešlo docela dost a fandili, jak se sluší.

Rozhodčí: Sýkora - Švácha, Tichý

Diváci: 70

ŽK: 76. V. Hamouz, 80. Feher - 50. Loula, 64. Bureš

ČK: 0 - 0

Branky: 45. Žalud (as. Jelínek), 54. Žalud (Jelínek) - 3. a 75. Zuda

SK Lišany: Z. Řepka – Zouplna (75. Kaňák), Chládek, Kindl, Feher – V. Hamouz, L. Řepka, Paseka, Žalud - Jelínek, Ledvinka (89. Bagi).