Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dva body k jistotě záchrany

6. 6. 2016

K definitivní jistotě záchrany nejvyšší okresní soutěže při alternativě sestupu dvou mužstev, potřebovaly Lišany v domácím duelu 24. kola OP s Janovem bodovat alespoň za dva body. Výkon mužstva však poznamenalo hned několik absencí. Ještěže se po tříměsíčním pobytu v Hondurasu vrátil záložník Honza Paseka, který nakonec nastoupil od začátku, avšak po tréninkovém i zápasovém výpadku vydržel s kondicí jen půl hodiny a musel být střídán.

Janov začal svižněji a pevnost lišanské obrany prověřili hned v úvodu obě hbitá křídla, Peták a Sajner. Mírná převaha hostí trvala do 8. min., kdy se za dlouhým výkopem Z. Řepky rozběhl do otevřené obrany zprava J. Hamouz. Ve vzduchu přehrál a následně utekl svému strážci a v situaci dva na stopera Melče našel ve vápně Jelínka. Domácí kanonýr, trochu ze střeleckého úhlu, se neukvapil, kličkou ometl vybíhajícího gólmana Kopáčka a nezištně oplatil J. Hamouzovi přihrávkou před prázdnou branku, 1 : 0. Hra se vyrovnala a 97 platících diváků vidělo v první půli zajímavý fotbal se šancemi na obou stranách. Peták znovu vnikl do lišanského vápna, kde došlo ke střetu s V. Hamouzem, a hosté se dožadovali penalty, ale hlavní Hořejší posoudil zákrok jako čistý, neboť lišanský bek nejprve odehrál míč. Na hřišti, v hledišti, ale i na hostující střídačce začaly plát vášně. Na druhé straně našel Paseka v dobré pozici Jelínka, ale ten prováhal správný moment ke střele. Domácí přitlačili, ze skrumáže vypálil Jelínek a odražený míč napálil na braku Paseka, ale Kopáček byl proti. Po 25. min. začalo Pasekovi „docházet“ a přitlačil zase Janov. Sajner pálil z pravé strany vedle a podruhé volil z podobné situace nepřesnou přihrávku. Nebezpečnou přihrávku zleva od koncové čáry přečetl a zlikvidoval Z. Řepka, který si společně s dobře hlavičkujícími obránci poradil i s vysokými balóny do šestnáctky. Paseku nahradil v 34. min post za post Zouplna a záhy nasadil k sólu R. Žalud. Prošel až před šestnáctku a prudce vypálil, leč rána se vytočila o centimetry vedle Kopáčkovu levou tyč. Pojistku měl krátce před půlí na noze Bagi, ovšem před prázdnou janovskou brankou trestuhodně promáchl křižnou přihrávku od Jelínka.

Vstup do druhé půle byl poznamenán ostrou invektivou hostujícího trenéra na adresu rozhodčího, za což byl po zásluze vykázán z lavičky. Pak už se začalo hrát, ale kvalita za první půlí hodně zaostávala. Janov postupně využil všech možností střídání a dlouhými nákopy na oba hroty, doplněné dalšími hráči na ofsajdové hraně, se snažil o vyrovnání. Lišanským začaly v úmorném vedru postupně docházet síly, čímž začal trpět pohyb i přesnost přihrávek. Domácí tak nedokázali delší úseky podržet míč v bezpečné vzdálenosti od vlastní branky a čím dál více se uchylovali k faulům. Po faulu Procházky na Petáka těsně před šestnáctkou měl Janov dobrou možnost ke skórování, ale střela z přímého kopu letěla vysoko nad. Janov sice tlačil, ale do vyložených příležitostí se nedostával. Na druhé straně probudily diváky z letargie dva úniky Žaluda po levém křídle. Hned z prvního vznikla v Janovském vápně nepřehledná situace a tutovka Minaříka, v pádu však trefil těsně vedle. V 81. min. se pasem po pravé straně pokusil V. Hamouz vysunout bratra Jakuba. Přihrávku však zachytili hosté a následovalo okamžité přenesení hry na Sajnera, do rozestoupené lišanské obrany. Janovský snajpr ukázal všem záda a s přehledem uklidil míč k tyči, 1 : 1. Obdržený gól probral domácí alespoň do té míry, že v závěru srovnali hru a další gól si už dát nenechali. 

O vítězi tak stejně jako v předchozím remízovém duelu obou týmů rozhodovaly penalty a souboj kvalitních gólmanů, Řepky a Kopáčka, který na podzim vychytal pro Janov druhý bod. Nyní však Lišany oplatily Janovu podzimní porážku. Z. Řepka z prvních tří penalt hostí hned dvě zlikvidoval, a protože se žádný z lišanských střelců, L. Řepka, Jelínek a Kaňák, nemýlil, ukončil rozstřel už ve čtvrté sérii dělovkou pod klacek R. Žalud.

Rozhodčí: Říha - Vyhnanovský, Sosna

Diváci: 97

ŽK: 0 - J. Koukal, Sajner

ČK: 0 - 0

Branky: 8. J. Hamouz (as. Jelínek) - 81. Sajner 

PK: L. Řepka, Jelínek, Kaňák, Žalud,

SK Lišany: Z. Řepka – V. Hamouz, L. Řepka, Procházka, Žalud - Paseka (34. Zouplna), Chládek, Minařík, Bagi (89. Kaňák) – Jelínek, J. Hamouz