Jdi na obsah Jdi na menu
 


Důležitý krok k záchraně!

17. 4. 2016

K utkání 17. kola OP cestovaly Lišany na půdu posledního Pavlíkova, a šlo o hodně. V případě výhry by se Pavlíkov přiblížil našemu mužstvu na 5 bodů, což už je při počtu zbývajících zápasů hratelná ztráta. Naopak, při plném bodovém zisku hostujícího týmu, by se ztráta zvýšila na propastných 11 bodů a v tabulce 12. Lišany se mohly posunout na 11. místo před Kolešovice.

 

Úvod důležitosti duelu skutečně nasvědčoval a žádné z mužstev nechtělo udělat chybu. Tu první vyrobili hosté v rozehrávce a Hink se prosmýkl lišanskou obranou. Pálil však doprostřed branky, což byla pro Řepu lahůdka. Zelenobílí lišanští postupně získávali na jistotě a domácí si v první půli ze hry, snad vyjma nebezpečného průniku Polcara, už žádnou loženku prakticky nevytvořili. Po celý zápas však nebezpečně hrozili ze standardních situací, zejména rohových kopů. Lišany postupně přitápěly pod kotel a ve 20. min., po domácí chybě uprostřed hřiště, se Bobíny s Jelenem řítili ve dvou na jednoho obránce. Kuba to vzal na sebe a ranou z hranice šestnáctky orazítkoval břevno. I zelenobílí zahráli pár nebezpečných rohů, však tyto situace také cvičili na pátečním předzápasovém tréninku. Po jednom z nich pálil Jelen z otočky po zemi k tyči, ale mladý gólman Melč fantastickým zákrokem Pavlíkov podržel. Hosté si po zbytek první půle udržovali mírnou převahu, nicméně slibné akce ne vždy řešili ve finální fázi nejlépe. Nabídka od Ládi Krůty skončila za domácí brankou a pomyslnou tečku za první pět a čtyřicetiminutovkou udělal po Bobínyho úniku a zpětné přihrávce pohotovou ránou Vialli, leč o půl metru nad.

 

I úvod druhého dějství byl vyrovnaný, bez vážnější příležitosti na jedné či druhé straně. Pavlíkovští začali zlobit zhruba od 60. min., a jak jinak, než ze standardních situací. Dva rohy zahrané na přední tyč, kdy poprvé tato část brankové konstrukce zazvonila a podruhé vyšel vítězně ze závaru před lišanskou svatyní gólman Řepa, byly největšími pavlíkovskými příležitostmi v utkání. Zelenobílí se také přesvědčili, jak je důležité míti rychlostně vybavené krajní hráče. Únik domácího Bureše uťal fantastickým návratem přes polovinu hřiště Vialli a po chvíli si obdobným způsobem poradil proti mladšímu Gebhartovi Vojta Hamouz. 

V 66. min. se trenér hostí rozhodl střídáním oživit hru a bojovného Láďu Krůtu nahradil na pravém kraji rychlonožka Baggio. Hosté rázem počali těžit z brejků v podání Vialliho, Bobínyho nebo právě Baggia, nikoli ještě šancemi, nýbrž rohy. Jejich tradiční exekutor, Lukáš Řepka, v 75. min. odcentroval pravačkou z levé strany a smolař utkání, domácí kapitán Martin Brož, dezorientovaný náběhem Hanuše Minaříka, si zády srazil míč do vlastní sítě, 0 : 1. Obraz hry se rázem změnil, neboť pavlíkovští museli otevřít hru, ale do zformované zelenobílé obrany. Naopak, lišanské brejky začaly dostávat gólovější kontury. V 80. min. narýsoval Lukáš Řepka ideální kolmici mezi pavlíkovské stopery, kam si zleva zaběhl Jirka Jelínek. Zkušený bomber hostí se vyhnul ofsajdové pasti, kličkou ometl gólmana Melče a do prázdné s přehledem zavěsil svůj devátý gól v sezóně, 0 : 2. Domácí šli vzadu do rizika na tři beky, ale dopředu už to byla z jejich strany křeč. Lišanští střídáním rozkouskovali hru, snažili se držet míč co nejdále od vlastní branky a protože již nedokázali dotáhnout do koncovky žádný z dalších slibně se rozvíjejících rychlých protiútoků, skóre už se nezměnilo. 

Václav Švelch: Vyrovnané utkání o pomyslných 6 bodů, pro nás o záchranu, pro Pavlíkov o naději. V týdnu Láďa Krůta a Hanuš Minařík laborovali se zraněnými třísly, Kuba Feher s nedoléčeným výronem kotníku. Potěšilo mě, že všichni byli schopni nastoupit a výraznou měrou přispět k zisku důležitých bodů.  Rovněž mě potěšilo, že jsme se dokázali poučit z posledního nepovedeného zápasu a předvést zodpovědný, kolektivní a hlavně trpělivý výkon s bonusem vychytané nuly gólmanem Zdeňkem Řepkou. S ubíhajícími minutami bylo čím dál více pravděpodobné, že o bodech rozhodne první gól. Ten jsme dali my, vzápětí po pohledné akci přidali pojistku a taktickým výkonem v závěru náskok udrželi.

Rozhodčí: Sýkora - Kosová, Chroustovský

Diváci: 70

ŽK: 88. Linhart - 87. Minařík

ČK: - 0

Branky: 75. L. Řepka, 80. Jelínek (as. L. Řepka)

SK Lišany: Z. Řepka – V. Hamouz, Chládek, Minařík,  Žalud  – Krůta (66. Bagi), Štědronský, L. Řepka, Feher - J. Hamouz (89. Bičík), Jelínek (85. Ledvinka).