Jdi na obsah Jdi na menu
 


Duel střelců Jelínka a Vávry i konečný výsledek vyzněl nerozhodně, bod navíc berou Lišany

12. 10. 2015

Lišany v pátek „udělaly“ z Lužné Pavla Bičíka a na lavici už se objevil i ze zranění se zotavující Michal Bagi. Na druhé straně trenér postrádal nemocné Pápeho a Kaňácu a ani nastoupivší Vialli nebyl ve své kůži. Senomaty, které přijely do Lišan v 8. kole OP, naopak postrádaly vykartovaného Máchu a také Katonu, ale od začátku zápasu dávaly jasně najevo, že jejich domácí vysoká výhra z minulého kola nad Olympií nebyla náhoda.

Hosté od začátku diktovali tempo hry a Řepa v domácí brance zasahoval hned v první minutě utkání. Hostující záložní řada totiž posbírala většinu odražených míčů, dokázala dobře zakombinovat a v útoku permanentně zaměstnávali domácí obranu rychlonozí Králička a zejména Vávra. Oba se také ocitli v šancích, ale skóre zůstalo nezměněno. Odpověď měl na noze V. Hamouz, ale střela z hranice vápna mu hrubě nesedla.

V 18. min. se nicméně domácí vymanili ze Senomatského tlaku, podnikli protiakci, na jejímž konci Jelen z pravé strany odcentroval do šestnáctky a urostlý Láďa Krůta trefil hlavou levou Kučabovu šibenici, 1 : 0. Byla to jediná lišanská střela mezi tyče za celou první půli. Hra se vyrovnala a nyní to byl hlavně boj o střed hřiště. Přímočařejší a kombinačně vyspělejší hosté nicméně po půlhodině hry vybojovali na své levě straně standardku. Na centrovaný míč si naběhl Havel, domácím selhal ofsajdsystém a senomatský stoper, sám na zadní tyči, hlavou vymetl také levou šibenici, pro změnu lišanské branky, 1 : 1.

Do konce prvního dějství se hrálo podle senomatských not, zvláště když ve 33. min. dostal Žáďa do problémů zpětnou přihrávkou Páju Kindla, který pod Vávrovým tlakem ztratil míč a forvarda „beranů“ v samostatném úniku už nikdo nezastavil, 1 : 2. Lišany byly nyní na dně, hráči nedokázali vymyslet souvislou akci, ztráceli míče po první nebo druhé přihrávce a u všeho byli druzí. Výbornou senomatskou čtvrthodinku nakonec završila ve 45. min. akce Vávry, který unikl po levé straně, vnikl do vápna, nalákal na sebe Zdendu Řepu a poslal nabídku před prázdnou branku nabíhajícímu kapitánu Karnoldovi, který samozřejmě nepohrdl, 1 : 3.

Nevýrazného Vialliho v půli vystřídal na levém beku mladík Láďa Zouplna, domácí zpevnili obranu, začali senomatské hráče rychleji dostupovat a pokusili se vyrovnat hru. Vojta Hamouz našel za obranou Jelena, ale pas byl o centimetry delší, než bylo potřeba a tísněný lišanský útočník se k zakončení nedostal. Po pravé straně se protáhl Kuba Hamouz přes tři senomatské hráče do vápna, jenže nezvedl hlavu a místo přihrávky na volného Jelena z ostrého úhlu minul. To Senomatské akce byly stále přímočařejší a když Lukáš Řepa ztratil míč uprostřed hřiště, šel Vávra zase sám na branku. Jenže brácha hříšníka v domácí brance za pomoci vracejícího se Pavla Kindla hostujícího střelce vychytal. Strážce domácí svatyně se po chvilce vyznamenal po druhé, když po rohu vyndal zpod břevna ránu zblízka a domácí v rozhodujících okamžicích udržel v naději na obrat.

V 63. min. se na hřiště přišel podívat rekonvalescent Baggio a v 72. min. byl na pravé straně nalezen za beky uličkou Kuby Hamouze. Vnikl zprava do vápna a nachystal nabíhajícímu Jelenovi lahůdku v podobě přihrávky před odkrytou branku, 2 : 3. O 4 min. později se po faulu postavil k přímému kopu z distance dobrých 30 metrů Lukáš Řepa a přízemní bombou kolem tříčlenné zdi nachytal Kučabu na švestkách, 3 : 3.

Drama poslední čtvrthodiny se neslo ve snaze obou mužstev strhnout vítězství na svou stranu, ale blíže k brance měli po chybách domácích hráčů znovu berani. V 82. min. hrál Míra Chládek před dotírajícím Vávrou malou domů, ale ke svému zděšení si nevšiml ze středu rozběhlého Králičky, který k velkému lišanskému štěstí sám proti Řepovi přestřelil a domácí kapitán běžel útočníkovi hostí upřímně poděkovat. Jen o chvíli později napodobil Míru Žáďa a vše tentokrát vyřešil znovu Zdenda Řepa, který včas vyběhl a centimetry před dotírajícím Vávrou uklidil míč do bezpečí. Na druhé straně se do souboje s Kučabou neohroženě pustil Vojta Hamouz, žel míč z jeho hlavy pouze zapadl shora za břevno.

Penalty začínaly kopat Senomaty a hned v první sérii trefil Havel pouze tyč. Lišanští (M. Chládek, L. Řepka) byli neomylní do třetí série, kdy Kučaba vychytal Jelena. Jenže hned ve čtvrté sérii oplatil Z. Řepka beranům stejnou mincí. Láďa Krůta proměnil, senomatský hráč také, a lišanský gólman se za stavu 3 : 3 sám postavil k exekuci posledního pokutového kopu. Že Zdenda s touhle dovedností nemá problém, ukázal vzápětí, když bezpečně proměnil a vybojoval pro Lišany bod navíc.   

Hodnocení trenéra: Se dvěma body můžeme být navýsost spokojeni. Tento zápas byl z naší strany opakem dvou předchozích, ve kterých jsme zahazovali jednu šanci za druhou a shodně odešli poraženi. Dnes jsme z minima vytěžili maximum, na tři góly nám stačily nějaké čtyři šance, zatímco herně lepší soupeř jich potřeboval cca deset. Strůjcem konečného úspěchu byl přes tři obdržené góly, za které rozhodně nemohl, gólman Zdenda Řepka, který mužstvo v rozhodujících okamžicích zápasu fantasticky podržel, v rozstřelu chytil penaltu a sám rozhodující penaltu proměnil.

Rozhodčí: Vyhnanovský - Špidra, Kučera

Diváci: 50

ŽK: Žalud - Karnold, Tajbl, Trešl

ČK: 0 - 0

Branky: 18. Krůta (as. Jelínek), 72. Jelínek (Bagi), 76. L. Řepka (tk) - 30. Havel, 33. Vávra, 45. Karnold

SK Lišany: Z. Řepka – J. Hamouz, Chládek, Kindl, Feher (46. Zouplna)  – Bičík (63. Bagi), V. Hamouz, L. Řepka, Žalud - Krůta, Jelínek.