Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ze Sýkořice se třemi body

13. 4. 2015

V 17. kole nejvyšší okresní soutěže se čtrnáctibodové Lišany, reálně bojující o definitivní únik z pásma možného sestupu, představily na hřišti posledního celku tabulky, pětibodové Sýkořice, bojující o naději. V utkání se lišanští hráči museli srovnat s menším hřištěm, terénem neuzpůsobeným pro složité kombinace i silným větrem, což byly faktory hrající do karet houževnatě bojujícímu domácímu mužstvu, navíc disponujícímu hmotnostní i výškovou převahou.

Lišanští se pokusili překvapit soupeře hrou na tři útočné hroty s úkoly napadáním nutit domácí obránce k chybám. Hned v 1. min. se po Méďově pasu zjevil zleva sám před gólmanem Mutina, ale zpracoval příliš daleko od nohy a nestačil účinně zakončit. Lišany si udržovaly mírnou převahu, zahrozil však i soupeř, když centr zprava zastavený větrem skončil u nohy domácího hráče před malým vápnem, ten však minul. Převaha nebyla hostům nic platná, protože Sýkořice ze své druhé šance, po prostrčení míče na volného Vančuru uvnitř šestnáctky, šla po čtvrthodině do vedení, 1 : 0. Odpověď měl připravenou Žáďa, když z přímého kopu z pravé strany zakroutil levačkou nádhernou ránu, kterou domácí gólman konečky prstů vyndal do břevna. Vyrovnání ovšem přišlo po půlhodině hry. Méďa po zisku míče prošel odkrytým středem na vápno a mohl zakončovat. Místo toho přihrávkou doprava nezištně vylepšil pozici pro Vojtu Hamouze, který uklidil míč do odkryté poloviny domácí branky, 1 : 1. Boj o každý metr hřiště do konce prvního dějství už žádnou další branku nepřinesl.

Do druhé půle nasadili domácí do hry dvě další "věže", Hříbala s nejvyššího muže na hřišti Štracha, ve snaze po větru nakopávat míče do lišanské šestnáctky, využít výškovou převahu a utkání rozhodnout. Lišany naopak přišly o vysokého klávesistu "Ideal bandu" Pavla Kindla, který kvůli hudebnímu vystoupení musel v půli střídat. Přesto hned v úvodu druhého dějství nachytali domácí obranu v nedbalkách. Na konci rychlé akce našel Bobíny v šestnáctce Vaška Mutinského. Vašek se šikovnou kličkou doleva zbavil obou naivně proti němu vystupujících stoperů a levačkou uklidil míč k tyči, 1 : 2.

Do lišanské šestnáctky nyní začaly létat vysoké míče, hledající především urostlého Štracha, často si pletoucího fotbal s hokejem, ale i další vysoké hráče. Štracha však perfektně pokrývala "lišanská věž" Jirka Staněk, ale ani ostatní, třeba při standardkách poctivě se vracející Patrik Ledvinka, si v houževnatosti a důrazu ve vlastní šestnáctce se soupeřem nezadali. Když už se sýkořičtí prosadili ke skórování, spustil závoru gólman Pápe, který ve dvou případech svým typickým způsobem reflexivně vyndal mimo tyče střely hlavou z bezprostřední blízkosti. V utkání plném emocí vyvolaných zejména tvrdostí domácích hráčů však lišanští pouze nebránili. Dokázali získávat a udržet míče vpředu, soupeřovu obranu drželi ve stálé pohotovosti. Čtvrt hodiny před koncem ometl Vašek Mutinský uprostřed hřiště Hříbala a zrodilo by se lišanské přečíslení, kdyby nebyl vzápětí úmyslně a zákeřně zezadu podražen. Tohle nebyl žádný taktický faul, ale následovala "pouze" žk. Zraněný Venca však musel být střídán.

Trenér "vytáhl z klobouku" Lukáše Řepku a posílil střed hřiště. Vpředu nyní zbyla dvojka Bobíny - Ledva. Tatáž dvojice v 80. min. postupovala po povedeném kontru na jednoho obránce. Bobíny, zprava s míčem na noze, to udělal geniálně. Soustředil ne sebe pozornost gólmana i stopera, kolem stopera naznačil únik doprava, sekl si míč doprostřed a servíroval Páťovi. Ledva se už jen soustředil na trefení zcela odkryté branky, 1 : 3. Bylo definitivně rozhodnuto. Domácí se sice snažili, ale obrana Lišan byla jako pevná hráz. Nakonec se však sýkořičtí přece jen trefili, když v 94. min. (rozhodčí avizoval dvouminutové nastavení) po skrumáži před Pápem dotlačili míč do branky, 2 : 3. To však hostům radost z výhry už nezkazilo. 

Rozhodčí: Sixta - Špidra, Tichý

Diváci: 50

ŽK: Vančura, Hříbal, Štrach - 0,  ČK: 0 - 0

Branky:  16. Vančura, 94. Šulc - 31. V. Hamouz (as. Medřický), 47. V. Mutinský (J. Hamouz), 80. Ledvinka (J. Hamouz)

SK Lišany: Paseka – Staněk, Chládek, Kindl (46. D. Mutinský), Žalud – V. Hamouz, Medřický, Bagi (61. Feher) – J. Hamouz, Ledvinka (85. Kaňák)  V. Mutinský (76. L. Řepka).