Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zasloužené body a skok v tabulce

8. 6. 2015

Bez vykartovaného Médi, Pavla Kindla, Davida Mutinského a dalších dlouhodobě zraněných hráčů cestovaly ve třinácti lidech Lišany k zápasu 25. kola OP na půdu Pavlíkova, kterého v případě vítězství mohly přeskočit v tabulce a posunout se i před Janov. Trenér se rozhodl k riskantnímu tahu, do branky nasadil "dvojku" Vošuma, zatímco jednička Pápe zaujal místo ve středu zálohy.

Hosté si rychle zvykli na rozměrově veliké pavlíkovské hřiště, na kterém mohly využít rychlostní typy hráčů na obou krajích a dobrou kombinační hrou, často na jeden - dva doteky, začali domácí přehrávat. Vysokého Fraňka na hrotu, který se snažil prodlužovat vysoké míče dokázali o hlavu menší lišanští beci ubránit a co prošlo, sebral stoper Míra Chládek nebo v brance Vošum. Lišanské centry z křídelních prostorů na druhé straně stačil posbírat jistý Melč v domácí brance a poradil si i s jedovkou Vaška Mutinského z trestňáku z ostrého úhlu. Láďa Krůta hlavou minul pavlíkovskou branku a stejně si vedl i Žáďa s pohotovou střelou mající gólové parametry. Pavlíkovští v průběhu první půle opravdu nebezpečně zahrozili dvakrát, ale Vošum se v obou případech tváří v tvář domácímu útočníkovi vyznamenal a získal tak na jistotě. Nevoli v lišanských řadách vzbudila situace předcházející druhé pavlíkovské šanci, když pomezní Blín pustil Fraňkovi dvoumetrový ofsajd. Ani hlavní se nevyznamenal. Celou první půli jakoby připískával domácím a když si po půlhodině hry narazil z jedničky Pápe míč s Mutinou, schytal ve vápně kosu, že cvaknutí bylo slyšet až ke střídačkám, žel bez odezvy. Nefouklá "pecka" však hosty ještě více nabudila a ti si své největší šance schovali na závěr první půle. Řepa vypálil z 30m a rána po které se Melč jen ohlédl o decimetr minula pravou tyč, rozvlnila síť za brankou a celá lišanská střídačka řvala "góóól", protože to tak opravdu vypadalo. Baggio z pravé strany vápna loboval přes vybíhajícího Melče, přeloboval však i prázdnou branku. Obdobně si vedl Mutina, když zleva vnikl do šestnáctky a tváří v tvář vybíhajícímu gólmanovi také přestřelil.

Oba si spravili chuť ve 48. min., když Baggio upláchl po pravé straně a v situaci 3 na 2 našel na středu právě Vencu. Ten ještě přihrávkou doleva vylepšil pozici pro Žáďu, který konečně propálil Melče, 0 : 1. Hráli jsme otevřeně a chtěli přidat další branky. To se nám bohužel vymstilo o pět min. později, když Franěk pasem zprava doleva našel v náběhu Kříže, který napoprvé vyběhnutého Vošuma sice nepřekonal, nicméně napodruhé už byl střelou do odkryté branky úspěšný, 1 : 1. Lišanští ale dokázali rychle odpovědět akcí ze 60. min., a znovu to stálo za to. Výborně hrající Pápe našel milimetrovým nadýchaným pasem za beky v náběhu Vaška Mutinského. Ten si kvalitním prvním dotekem připravil míč do vápna a druhým obstřelil vybíhajícího Melče, 1 : 2.

Drama poslední půlhodiny nemuselo přijít, kdybychom proměnili šance a rozhodčí, nyní již oboustranně nepřesnými výroky nezavdal příčinu k přitvrzení hry. Láďova první šance ještě nebyla vyložená, ale gól z ní při troše štěstí padnout mohl - zblízka, ale z ostrého úhlu jej Melč vychytal. Ta druhá, když z prostoru mezi puntíkem a velkým vápnem řešil situaci silou a vypálil metr nad branku, však ložená již byla. Pavlíkov postupně prostřídal čtyři hráče a pokoušel se o zoufalý tlak, Lišany zkoušely definitivně rozhodnout z brejků. Domácí se dvakrát dožadovali pokutového kopu, v druhém případě, po Vošumově pádu pod nohy útočníka, se o něm dalo uvažovat, zákrok na Pápeho z první půle však byl mnohem penaltovější a také odpískán nebyl. Vojta Hamouz na útočné polovině dojel a tvrdě fauloval pavlíkovského obránce. Ten mu to vrátil a po odpískání jej nakopl. Vojta uviděl žk., oplácení viděli všichni, jen ne hlavní arbitr. Definitivní rozhodnutí měl na noze Baggio. Jeho druhý pokus o lob přes gólmana do prázdné branky byl tentokrát příliš nízký a Melč na balón celkem v pohodě dosáhl. Snaha domácích gradovala v posledních deseti minutách, k vytvoření další gólovky však nevedla. Lišanským sice docházely síly a dopředu již nebyli tak nebezpeční, hubený náskok vedoucí k zisku tří bodů si však už vzít nenechali.

Hodnocení trenéra: I když jsme se nevyvarovali několika chyb a zbytečných ztrát, potěšil mě bojovný kolektivní výkon celého mužstva, nepostrádající pohledné kombinační akce s minimálním počtem doteků. Zápas jsme mohli rozhodnout již v první půli a znovu definitivně za stavu 2 : 1 v půli druhé, kdy jsme neproměnili další šance. A protože na šance se nehraje, na góly však ano, museli jsme nejtěsnější náskok nakonec hájit do 90. min.

Rozhodčí: Brožek - Sedláček, Blín

Diváci: 40

ŽK: Novák, Peroutka, Linhart - V. Hamouz, Feher

Branky:  55. Kříž - 48. Žalud, 60. V. Mutinský

SK Lišany: Matějovič – J. Hamouz, Chládek, V. Hamouz, Feher –  Bagi, L. Řepka, Paseka, Žalud - V. Mutinský, Krůta (85. Kaňák)

SK Pavlíkov: Melč - Novák, Peroutka, Jirásek, M. Brož - Linhart, Polcar, Konipásek, Gebhart - D. Franěk, Kříž (střídali Bureš, Škrlant, R. Brož, Roll)