Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápas "blbec"

19. 8. 2014

O zopakování loňského postupu do semifinále okresního poháru se Lišany pokoušely na pažitu FC Jesenice, budoucího soupeře ve II třídě. V dresu Lišan se poprvé v soutěžním utkání objevily posily z Tatranu, Vašek Mutinský a Méďa, ale i Jesenice posílila o kvalitní hráče z nedalekého Oráčova, z nichž zejména urostlý Jeníček působil hostující obraně veliké problémy a byl nakonec rozdílovým hráčem.

 

Lišany zahájily příležitostí Vojty Hamouze, byl však příliš blízko brankáři, aby se mu stačil vyhnout a skórovat. Pak však začala tahat za delší konec Jesenice, když se hostům v úvodu  nedařily přihrávky a zbytečně ztráceli spoustu jednoduchých balónů. Řepa musel brzy vytáhnout výborný zákrok proti tutovce Jeníčka, aby po chvilce fantasticky vyndal ze šibenice tutový gól po dělovce zpoza šestnáctky. Přítrž jesenickému řádění ukončil po čtvrthodině hry Méďa, když se po Mírově přihrávce protáhl do vápna, pohotově vypálil a fantastický zákrok vytáhl pro změnu domácí gólman. Lišanští se najednou herně zvedli a začali být lepším mužstvem. Jenže Jesenice po 20. min. hry vybojovala roh, mladší Řepa si křikl, ale centrovaný míč hlavou minul, čímž dokonale zmátl bráchu, který si mezi nohama srazil balón do branky, 1 : 0. Vyrovnání měl na noze Venca Mutina, v dobré pozici přeloboval gólmana, žel i branku. Po chvilce pasem za obranu nastartoval Jelena, který mazal sám na branku, ale jesenický gólman jej vychytal. Deset min. před půlí nahrál Pavel Kindl dozadu Pápemu, který aniž by věděl, co se děje za ním, pustil si balón za sebe. Tam přesně na tuto situaci číhal Jeníček, zrychlil a sám na branku zvýšil do Zdeňkova protipohybu na 2 : 0. I za tohoto stavu si Lišany dál vytvářely šance jak na běžícím pásu, jenže domácí gólman byl k nepřekonání. Ještě do půle zlikvidoval další tutovku Venci Mutiny, další Jelenův samostatný nájezd a slušnou příležitost Vojty Hamouze. Nakonec ještě Venca na levé straně doběhl přetažený centr, u rohového praporku nasadil bekovi dudy, vnikl do vápna a oslovil proti  noze Méďu. Ten pálil dobře z první, ale gólman byl znovu na místě.

S příchodem druhého dějství Lišany ve snaze o skórování soupeře zatlačily a pokoušely se o střelbu. Asi po čtvrthodině vypálil zpoza vápna Méďa, gólman vyrazil míč do výšky a sudí Aksamit zapískal, zřejmě v domnění rohu. Jenže balón neopustil hřiště, spadl a odrazil se od domácího brankáře na (za ?) brankovou čáru. Sudí po poradě s pomezním nařídil kop od branky. Nedáš - dostaneš se brzy potvrdilo dvojnásobně v rozmezí snad jedné minuty. Domácí Jeníček předvedl dva sprintové náběhy po levé straně, dostal přesné balóny a přetlačil Bobínyho. Poprvé přihrál Benešovi, 3 : 0, podruhé zakončil sám, 4 : 0. Aby toho nebylo málo, lišanský gólman Zdenda Řepka 20. min. před koncem, ve snaze zabránit rohu skluzem odkopával balón do autu a zranil si dříve operované koleno. Zápas slušně dochytal zbylý muž na lavici, Vialli, předvedl jeden skvělý zákrok a branku nedostal. Ke cti lišanským klukům slouží, že vývoj skóre ani zranění gólmana je nepoložilo a stále se snažili vstřelit alespoň čestný úspěch. Ten nakonec přišel v 81. min., když Žáďa vybojoval na levé straně míč, vnikl do vápna a na penaltovém puntíku našel volného Láďu Krůtu, který z první málem trhal síť, 4 : 1. Trochu strachu (sudí za ošetřování Řepy nastavil 6 minut) nahnali lišanští jesenickým v 88. min., když si Pavel Kindl z pozice beka seběhl po volné levé straně, dostal výborný pas od Kaňáci, vnikl přímočaře do vápna a bombou pod víko propálil výborného domácího gólmana, 4 : 2. Najednou to bylo o dva a ještě zbývalo trochu času, ale více zdramatizovat zápas se bojujícím hostům už nepodařilo. 

Hodnocení trenéra : Diváci mohli dnes vidět pohledný a oboustranně útočný zápas, ve kterém jsme si vytvořili více šancí než soupeř, avšak nedokázali proměnit ani ty nejvyloženější a navíc jsme dvěma chybami v první půli domácím doslova nabídli dvoubrankové vedení. Ani rozhodčí se moc nevyznamenali - roh, po kterém jsme si dali vlastence byl evidentně otočený, mělo se kopat od branky a situace po Méďově střele mohl být gól na 1 : 2, kdyby se sudí neupískl, ale videotechniku jako na MS v Jesenici samozřejmě neměli. V každém případě můžeme počítat s tím, že jako nováčka ve II. třídě, navíc postoupivšího mimo pořadí, nás budou rozhodčí "řezat", někteří víc, někteří méně, ale upozorňuji, že budeme muset mít pevné nervy. Mnohem víc než prohra a vyřazení v poháru mě ale mrzí zranění gólmana Zdeňka Řepky. Jestli se ukáže, že jeho rekonvalescence bude mít dlouhodobější charakter, pak jsme si "lepší" start do soutěže nemohli přát. 

Rozhodčí :     Aksamit – Polívka, Hořejší
 
Diváci :           50
 
Branky :       Jeníček 2, Beneš, vlastní  - 81. Krůta(as. Žalud), 88. Kindl (as. Kaňák)
 
SK Lišany :  Z. Řepka (68. Feher) – L. Řepka – J. Hamouz (62. Bagi), Paseka (46. Kaňák), Kindl – V. Hamouz, Medřický, Chládek, Žalud - Jelínek (65. Krůta), Mutinský