Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z derby venku bod, konečně jsme zabrali

18. 10. 2014

Ke dlouho očekávanému derby jsme v 8. kole OP vyjeli do Lužné s pětibodovou ztrátou na soupeře a se starostmi se sestavou. Kvůli čk. nemohl nastoupit Kuba Hamouz. Otazník však visel i nad startem zraněných Michala Bagiho a Vaška Mutinského a k nim ze závažných rodinných důvodů přibyl i Vojta Hamouz. Vojta se však nakonec v Lužné objevil a všichni tři jmenovaní nastoupili od začátku.

Lepší začátky soupeřů se pomalu stávají pravidlem, stejně jako skutečnost, že začneme hrát, až když prohráváme. Tak tomu bylo i v Lužné, která šla do vedení v 7. min., kdy se po centru ze strany prosadil ve vápně volejem nikým nepokrytý Polanský, 1 : 0.

Pak začali i Lišanští. Vojta Hamouz za to vzal po pravé straně a po 70timetrovém sprintu s míčem odcentroval do vápna na Vaška Mutinského, který ve své první šanci minul branku. Lišanská záložní řada díky celkem vtipným kombinacím místy začala přehrávat tu luženskou a v útoku zlobil i přes zabandážované levé stehno pohyblivý Vašek Mutinský. Ten se do druhé tutovky dostal po čtvrthodině hry, když Maškovi v domácí brance vypadl z rukou centrovaný míč. Překvapený Venca ze dvou metrů, s lehkým dotekem Maškovy rukavice, přestřelil prázdnou branku. Vyrovnání však přišlo. V 17. min. odcentroval Méďa zleva pravačkou na přední tyč, kde Vašek Mutina předčil ve startu na míč Maška a střelou podél lužanského gólmana konečně zaznamenal premiérový gól za Lišany v soutěžním utkání, 1 : 1. V 25. min. přišla parádní akce. Vašek, tísněný o hlavu větším Staňkem, si ve vápně zády k brance zpracoval na prsa vysoký míč od Médi, dokázal jej udržet a předložit proti noze Méďovi, pokračujícímu v pohybu k brance. Méďa nic neřešil a placírkou poslal z vápna balón do odkrytého kouta branky, 1 : 2. 

Domácí se snažili o vyrovnání, kromě další tutovky Polanského po podobné situaci jako při prvním gólu, si jinou nevytvořili. Naopak lišanští dokázali zachytit řadu luženských přihrávek už ve středu hřiště, následně zakombinovat a podnikat přímočaré protiakce. Po 40. min. hry si však řekl o střídání Vašek Mutinský, který byl do té doby rozdílovým hráčem, ale bolavé stehno mu nedovolovalo plnohodnotně pokračovat. Byl nahrazen Láďou Krůtou.

Vysoký Krůťák je přece jen typově úplně jiný hráč, než pohyblivý Mutina a hosté museli ve druhé půli změnit způsob hry dopředu a více praktikovat vysoké míče s Láďovými pokusy o vítěznou hlavu na zabíhajícího Jelena. Lišanští útočníci však byli dobře stráženi, tak zahrozil, nikoli poprvé ani naposled, po levé straně Žáďa, kterému zápas sedl a jeho souboje s domácím Šnajdrem i technické finesy byly ozdobou utkání. Domácí ale postupně zatlačili lišanské hráče na vlastní polovinu, ti, dirigováni bezchybným Mírou Chládkem, však zodpovědně bránili a Lužnou do větších šancí nepouštěli. Centrované míče a standardky ovšem vždy přinesly do lišanského vápna velké nebezpečí.

Lišany celkem v pohodě bránily hubený náskok do 67. min., když ztratily míč bezprostředně po autovém vhazování na polovině soupeře. Okamžitě přišel balón za vystupující lišanskou obranu, kde na svou šanci číhal rychlonohý exkroučovský Husák, který si do té doby na Vojtu Hamouze prakticky nekopl. Husák se vyhnul ofsajdu (tedy dle asistenta Strouhala) a mašíroval sám na Pápeho, podél kterého umístil míč k tyči, 2 : 2. Po minutě hry přidržel luženský hráč před vlastním vápnem Jelena, který mu v pokračujícím souboji oplatil stejnou mincí. Kopalo se ovšem proti Lišanům a Jelen za protesty uviděl žk. Po půl minutě a dalším hvizdu prohodil (slušně) na adresu rozhodčího něco znovu a po druhé žk. vyrazil pod sprchy.

Posledních dvacet min. v deseti byli lišanští kupodivu aktivnější, než do té doby ve druhé půli v jedenácti. Úžasné sólo předvedl Radek Žalud, který zleva přes čtyři hráče prošel do vápna a ocitl se sám před Maškem. Ten, bohužel, jeho ránu vyrazil. Na druhé straně trefili luženští břevno, míč se odrazil na brankovou čáru, odkud jej odkopl do bezpečí Míra Chládek. Poslední lišanská šance přišla po standardce na pravé straně u rohového praporku. Méďa rozehrál nakrátko Žáďovi, který levou prudce odcentroval, ale Pavel Kindl na zadní tyči stačil příliš vysoký míč hlavou jen líznout, ne však usměrnit. V 90. + 3. min. obešel před domácím vápnem Méďa Kocha, který jej čapnul za dres. Méďa se ohnal rukou, oba skončili na zemi a hlavní arbitr Stibor ukázal Méďovi rovnou čk., přičemž Kochův zákrok zůstal NEPOTRESTÁN. Kolem sudího se rázem vytvořil shluk hráčů obou mužstev, který málem přerostl v bitku a chvíli se nehrálo. Vášně opadly, Méďa opustil hřiště, Lužná rozehrála, a sudí odpískal konec za stavu 2 : 2.

 

derby---filmujici-t.k..jpg

 

Po třech sériích penaltového rozstřelu o druhý bod vypadala situace nadějně. Pápe celkem slušně vystihoval směry střel a hned ve druhé sérii vychytal Fronka, za Lišany proměnili Vialli, Míra i Láďa Krůta. Ve čtvrté sérii však penaltu špatně umístil Páťa Ledvinka a Lužná srovnala krok. V páté sérii proměnil s přehledem Vojta Hamouz, ale domácí znovu odpověděli, 4 : 4. Drama pokračovalo a nešťastník Pavel Kindl přestřelil. Pak si postavil míč nestor Luženské kopané Libor Hájek, který přišel na hřiště v cca 80. min. Přesto, že Pápe dokonale vystihl směr a na míč si skoro sáhl, Hájek stejně dokonale umístil střelu k tyči a zajistil pro Lužnou druhý bod. 

Hodnocení trenéra: Dnes jsme po stránce bojovnosti, obětavosti a disciplíny předvedli výkon podle mých představ. Dařilo se nám, hlavně v první půli i po stránce herní a konečně jsme se také trefili, navíc po vypracovaných situacích. Sahali jsme po třech bodech - škoda nuceného střídání Vaška Mutinského, kterému, a také Baggiovi, tímto děkuji, že bez jakéhokoli přemlouvání nastoupili navzdory zranění a oba mužstvu výrazně přispěli. Sahali jsme i po dvou bodech - škoda neproměněných penalt ze čtvrté a šesté série i toho, že hráči, které obvykle posílám na penalty, byli buď vyloučeni (Jelínek, Medřický) nebo vystřídáni (L. Řepka). Jelena chápu při první žk., faul na něj přišel jako první a zůstal bez trestu, druhá však byla zbytečná, byť nic sprostého rozhodčímu neřekl. Vyloučení Méďi je pro mě ovšem nepochopitelné, za tohle se rovnou červená nedává,  zvlášť když evidentní držení za dres, které mu bezprostředně předcházelo, zůstalo opět nepotrestáno. V každém případě děkuji všem za předvedený kolektivní výkon, snad nám pozvedne sebevědomí. Speciálně děkuji Vojtovi Hamouzovi, že přijel a nastoupil i když nemusel a nikdo by se na něj nezlobil.

Rozhodčí: Stibor - Strouhal, Švácha

Diváci: odhadem 120 - 150, zápis (50) lže

ŽK: Staněk - Jelínek 
 
ČK: 0 - Jelínek, Medřický
 
Branky: 7. Polanský, 67. Husák - 17. Vašek Mutinský (as. Martin Medřický), 25. Martin Medřický (as. Vašek Mutinský)
 
SK Lišany : Paseka – V. Hamouz, Chládek, Kindl, Feher – Bagi, L. Řepka (69. Ledvinka), Medřický, Žalud  – Mutinský (43. Krůta), Jelínek.