Jdi na obsah Jdi na menu
 


V derby po dobrém výkonu bod

18. 5. 2015

Pět kol před koncem soutěže přivítaly Lišany na výborně připraveném domácím pažitu v derby sousední Lužnou. Trenér zase počítal ztráty - Stáňa, Baggio, Ledva, Krůťák. Vojta Hamouz s naraženými žebry nastoupil od začátku se sebezapřením a na lavici, vyjma druhého gólmana Vošuma, byl připraven pouze David Mutinský. Zato Vašek Mutinský byl po čtyřzápasové pauze zaviněné zraněním již připraven a i když to hlavně po fyzické stránce ještě nebylo ono, jeho přítomnost byla na hřišti znát.

Zhruba 60 diváků (zápas hokejové reprezentace o 3. místo na MS byl velkou konkurencí) vidělo zajímavý a vyrovnaný poločas. Lužná byla více na míči a měla územní převahu. Lišanští hráči však dobře zhušťovali střed hřiště a neustále hrozili z rychlých protiútoků. Do výborné příležitosti se dostal Méďa, který si naběhl do vápna na Žáďovu nabídku z levé strany. Sám proti brankáři však přestřelil. Lužná hrozila ze střední vzdálenosti a ze standardek, zejména z rohů. Pápe byl však na místě, anebo měli střelci vychýlenou mušku. Po 20 min. hry chytil Pápe hlavu Šnajdra po rohovém kopu. Záhy, po dalším rohu, přišla nešťastná chvíle pro Martina Kaňáka. Ve snaze odehrát míč do bezpečí napálil z jedničky  střílený polovysoký centr neomylně do vlastní sítě, 0 : 1. Pápe se taktak stačil ohlédnout.

Domácí nehodili flintu do žita a Žáďa se po pěkné kombinaci ocitl za luženskou obranou. Mířil dobře, ale hostující gólman Mašek stačil na obstřel k bližší tyči zareagovat. Pak obral Mutina o míč stopera Staňka a řítil se do gólovky. Tísněn a zřejmě i drobně faulován, nestačil důrazněji zakončit. Poslední pětiminutovku první půle domácí několikrát zbytečně přišli o míč a dostali se pod drtivý luženský tlak. Pápe minul centr, volný Šnajdr pálil do odkryté branky a hosté už zvedali ruce. Na brankové čáře se však mihla Vialliho kopačka a míč letěl do bezpečí.

Do druhého dějství vystřídal Martina Kaňáka David Mutinský, Lišany se přeskupily a na hrotu doplnil Vaška Mutinského rychlonohý Bobíny. Domácí nyní vstoupili do hry mnohem sebevědoměji a čerstvou krev do žil jim vlila situace hned z 50. min. Ofenzivní bek Vialli zatáhl míč po levé straně a odcentroval do vápna. Mašek mohl boxovat, ale chtěl si vysoký míč sebrat. Ten mu však propadl mezi prsty za záda, kde už číhal Vašek Mutinský a za svou důslednost byl odměněn snadným vyrovnávacím gólem, 1 : 1.

Lišanským hráčům rychlý gól ještě zvedl sebevědomí a ti najednou jakoby byli všude a u všeho dříve. Začali výborně kombinovat uprostřed a přehrávat hostující záložní řadu. Prosazovali se hlavně po levé straně, kde operovali Vialli a Žáďa, vpravo se pohyboval Vojta Hamouz, který si však k již naraženým žebrům přinesl z první půle také pohmožděný kotník a pozvolna uvadal. Střídat do pole však už nebylo koho a musel dohrát do konce. Luženští nicméně indispozice nedokázali využít, dílem i proto, že se 20 min.  jenom bránili drtivému lišanskému tlaku. Průnikové přihrávky středem, úniky po levé straně s centry do vápna nebo přihrávkami do druhé vlny, závary v luženském vápně a zblokované lišanské střely, nic ke kýženému druhému gólu nevedlo. A tak, jak to bývá, udeřil v 68. min. soupeř, kterému do té doby zdánlivě docházely síly. Po povedené křídelní akci do otevřené lišanské obrany, přišel zprava centr na zadní tyč, kam si naběhl zkušený stoper Rek a přehlavičkoval indisponovaného Vojtu  Hamouze, 1 : 2.

Lišany ale ani tento gól nezlomil. V 71. min. vybojoval šprajcem uprostřed hřiště David Mutinský zdánlivě ztracený míč na kapitánu hostí Ambrůžkovi  a balón putoval doleva na Vialliho. Kuba ostře odcentroval do vápna a štírek Vašek Mutinský píchl špičkou míč kolem bezmocného Maška do sítě, 2 : 2.

Vyrovnávací gól přinesl smršť protiútoků a fotbal nahoru-dolů ve znamení snahy obou mužstev strhnout vítězství na svou stranu. Lišanský stoper Řepa si všiml špatného Maškova postavení a bombou z poloviny hřiště ho zkusil přehodit. Výborná rána měla správný směr i další parametry a v hledišti to zahučelo, ale Láďa Mašek si nakonec poradil. Na druhé straně, jako blesk z čistého nebe, přidal nejlepší hráč hostí Šnajdr třetí gól, ten mu však k radosti lišanských nebyl pro ofsajd uznán. Bobíny přesprintoval Kopernického a šel sám na Maška, levý luženský bek zatáhl jako poslední instance za záchrannou brzdu a bez protestů vyrazil po čk. předčasně do sprch. Z nařízeného přímého kopu Řepa přestřelil branku. Hosté, kteří předtím postupně poslali na hřiště tři čerstvé hráče, to nevzdali ani v deseti a po pěkné kombinaci středem vypálil z distance 30 m Husák a Pápe se musel hodně natahovat, aby vyndal ránu od své pravé tyče.

Do konce už gól nepadl, a tak přišel na řadu bonus pro diváky, penaltová loterie. Že i mistr tesař se utne, ukázal Lukáš Řepka hned v prví sérii, když snad po čtyřech letech, kdy všechny své penalty proměnil, tentokrát bohužel zaváhal. A protože ostatní střelci už byli úspěšní a hosté začínali kopat, nemusel Vašek Mutinský, určený jako pátý, svůj pokus už absolvovat a luženští, stejně jako na podzim, získali druhý bonusový bod. 

Rozhodčí: Hamouz - Kozák, Špidra

Diváci: 60

ŽK: 0 - Šnajdr,  ČK: 0 - Kopernický

Branky: 50. V. Mutinský (as. Feher), 71. V. Mutinský (Feher) - 25. vlastní,  68. Rek

SK Lišany: Paseka – J. Hamouz, L. Řepka, Kindl, Feher –  V. Hamouz, Chládek, Kaňák (46. D. Mutinský), Medřický, Žalud - V. Mutinský