Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fantazie, porazili jsme lídra.

26. 10. 2014

Psychicky posíleni prvním bodem z venku v derby na hřišti Lužné, ale v silně okleštěné sestavě, čelily v desátém kole II. třídy na domácím hřišti Lišany lídrovi tabulky, mužstvu FK Hředle. Chyběly opory, zraněný Vašek Mutinský, v Lužné vyloučení Méďa a Jelen, a to do poslední chvíle visel otazník nad startem obou Kubů, Fehera a Hamouze. Domácí přizpůsobili soupeři defenzivní taktiku, s obranou ve stejném složení jako v Lužné, pětičlennou zálohou s úkoly dle možností pokrýt hředelského špílmachra Honzu Slámu a doplnit do brejku jediného útočníka, rychlonohého Kubu Hamouze, který nicméně nastoupil s bolestivě naraženou patou a nad jeho výkonem visel velký otazník. Ani Hředle rozhodně nebyly v optimální sestavě. K Ďurinovi, který si vybral jiný sport a zraněnému A. Vitnerovi se přidal stoper V. Holý, který pouze sledoval utkání z lavice a neobjevil se ani Pavel Klátil, který v minulém kole jediným gólem rozhodl zápas o první místo s Jesenicí. I přesto postavení v tabulce a propastný bodový rozdíl činil z poddžbánského mužstva jasného favorita.

Úvod zápasu nám vyšel nad očekávání. I když měli hředelští míč mnohem častěji na kopačkách, lišanští hráči dokázali zodpovědně bránit, zhušťovat prostor před vlastní šestnáctkou a nepouštět soupeře do vyložených příležitostí. Na konci první desetiminutovky dokázali domácí slušně zakombinovat ve středu hřiště a Lukáš Řepka vysunul po levé straně Žáďu. Radek měl před sebou dálnici, tak za to vzal do vápna, kde od koncové čáry Lukášovi vrátil přihrávku proti noze. Řepa si stačil míč zpracovat a druhým dotekem jej napálil k bližší tyči Malinovského branky, 1 : 0.
Hra pokračovala a zaskočená „traverza“ ve snaze vyrovnat postupně znovu zatlačila náš tým do defenzívy. Hra hostů ovšem postrádala to nejdůležitější k překonání lišanského obranného valu překypujícího obětavostí, moment překvapení. Honza Sláma byl poměrně dobře osobně bráněn Baggiem a zdvojován, přesto se dvakrát uvolnil a zkusil vypálit ze střední vzdálenosti, leč bez úspěchu. Ke gólu nevedl ani nebezpečný průnik Koláře po pravé straně ani centrované míče z rohů, které začaly na straně Hředel přibývat, zatímco náš tým se k této standardní situaci v zápase zřejmě vůbec nepropracoval, ale ani z dalekonosných autů v podání Martina Vodrážky.
Hosté se ovšem logicky nevyvarovali ani nepřesností v rozehrávce, kterých dokázali naši hráči vesměs využít. Po půlhodině hry vhodil Láďa Krůta, z nouze netradičně pravý halv, aut na Kaňácu, který si seběhl k pravé lajně. Martin se nažil vysunout na hrotu Kubu Hamouze. Do lišanské rozehry však zasáhl hostující Došek, nicméně balón špatně trefil. Meruny se skutečně zmocnil Bobíny, přes handicap bolavé paty se prohnal kolem hředelského stopera a sám na Malinovského poslal míč do gólmanova protipohybu. Ten sice stačil nohou ještě míč tečovat, nikoli mu však zabránit v cestě do sítě, 2 : 0.
Hředelský tlak v poslední desetiminutovce první půle ještě zesílil, dílem i zásluhou samotných domácích hráčů, kteří po odehrání míče dopředu přestali vystupovat a pasivně čekali před šestnáctkou na další hředelský nápor. To se jim vymstilo ve 42. min., když Vodrážka vhodil další z dlouhých autů do lišanského vápna. Pápe si šel pro vysoký míč, nicméně si nekřikl a Láďa Krůta čelem k brance v nouzi odehrál míč za sebe, ovšem do míst, kde se pohyboval hostující Martin Somol, který hlavou vrátil merunu do lišanské sítě, 2 : 1. Mohlo být i hůř, protože další Slámův pokus zpoza šestnáctky vypadal opravdu nebezpečně, ale Pápe byl u tyče včas a výborným zákrokem udržel do druhé půle překvapivé jednobrankové vedení domácího mužstva.

 

Jak první dějství skončilo, tak druhé začalo, náporem „traverzy“. Honza Sláma již hrál prakticky na úrovni útočníků, kam si s sebou ze středu stahoval svého strážce Baggia, jeho další střeleký pokus však skončil vysoko nad. Průnik hbitého útočníka Vojty Šmída zlikvidoval Pápe. Centry z rohů znovu končily na hlavách lišanských obránců, střely byly blokovány. Míra Chládek, jako poslední instance, výborně vystál a připravil o míč Honzu Slámu, který by jinak už měl volnou cestu k brance. Do nějaké 65. min. se domácí dostali na polovinu soupeře opravdu jen sporadicky. Pak však podnikli nebezpečný brejk, na jehož konci Bobíny šikovně pustil míč na z druhé vlny nabíhajícího Míru Chládka, který, zastoupen Řepou na postu stopera, vyrazil do přečíslení. Mírovu ránu však zblokoval obětavě se vrátivší Honza Sláma.
Poslední dvacetiminutovka už rozhodně nebyla na jednu branku. Hráči „traverzy“ sice stále měli míč častěji na kopačkách, do jejich kombinace se však začala vkrádat nervozita a množit ztráty. Neúnavný Bobíny na hrotu, si aktivitou vynucoval fauly, byl nyní častěji doplňován zejména na levé straně Viallim, který se na postu bek – halv prohodil s Žáďou, ale i Láďou, který si na vysoké míče sbíhal do středu a nyní vesměs dokázal vyhrávat hlavy. Obě mužstva si vytvořila po dvou šancích. Na straně Hředel se po dobré kombinaci zjevil vpravo na rohu velkého vápna Vodrážka a vypálil dělovku křížem přes celou branku, ke smůle hostí několik centimetrů vedle Pápeho pravé tyče. Unikem po levé straně kontroval Vialli, přenesl balón doprava na nabíhajícího Láďu Krůtu, který z rohu šestnáctky vypálil a míč asi o metr minul levý horní roh Malinovského svatyně. Největší šanci na vyrovnání měl na začátku poslední desetiminutovky Šutera, když uvnitř vápna vypálil, míč ještě nešťastně tečoval Vojta Hamouz, jenže Pápe skočil a konečky prstů vyndal míč od své pravé tyče na roh. Definitivní pojistku měl na noze znovu Láďa Krůta, ale rána „béčkem“ z voleje mu nesedla a napálil svíci. Míč se ovšem snesl zpět do hředelského vápna, kde jej proti váhajícím obráncům dokázal získat důsledný Bobíny. Následnou trmu – vrmu však hosté zažehnali. Domácí naopak zažehnali poslední zoufalý nápor „traverzy“, podpořený ještě rohovým kopem a vysokým míčem z trestného kopu těsně za půlící čárou a po závěrečném hvizdu sudího Jakuba Hamouze, jmenovce střelce našeho vítězného gólu, se mohli radovat ze senzační výhry nad vysokým favoritem.

 

Hodnocení trenéra: Zažil jsem spoustu zápasů, kdy jsme byli lepší, tvořili hru, jenže neproměnili šance a nakonec odešli poraženi. Dnes tomu bylo naopak. Soupeř nás možná podcenil a byl bych blázen, kdybych netvrdil, že jsme měli i pořádnou porci štěstí. Do minulého zápasu v Lužné jsme sedm poločasů nedokázali dát branku, a to ani z těch nejvyloženějších šancí, nyní jsme byli z brejků úžasně produktivní, soupeře zaskočili dvoubrankovým vedením a výbornou defenzivní prací celého mužstva, nepostrádající bojovnost, obětavost, kolektivní výkon a plnění předem stanovené taktiky, kterou jsme s Martinem Kaňákem vymysleli. Za dnešní výkon patří dík bezezbytku celému mužstvu. Udělali jsme velký krok ke splnění základního cíle pro letošní sezónu, záchraně soutěže.  

 

 

Rozhodčí: Hamouz - laik Červený, laik Haluza

Diváci: 75 platících

ŽK: Martin Kaňák - 0
 
ČK: 0 - 0
 
Branky: 11. Lukáš Řepka (as. Radek Žalud), 34. Jakub Hamouz (as. Martin Kaňák) - Martin Somol
 
SK Lišany: Paseka – V. Hamouz, Chládek, Kindl, Feher – Kaňák (88. Ledvinka) - Krůta, Bagi, L. Řepka, Žalud  – J. Hamouz
 
FK Hředle: Malinovský - Somol, Houdek (42. M. Holý), Došek, Skoupý - Šutera, Sláma, Minařík, Vodrážka - Šmíd (83. Pichnarčík), Kolář