Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z pohody pěkné drama

28. 4. 2014

Nezvyklý čas - Vialli a Ledva zaspali, absence vykartovaného Pápeho a čerstvého otce Žádi, čekajícího na návrat drahé polovičky s přírůstkem z porodnice, uzavírka Šanova od Senomat s objížďkou až přes Příčinu a konečně těžký podmáčený trávník na šanovském hřišti. S tím vším, a ještě se skutečností, že Šanov z 21 získaného bodu uhrál doma 19, se museli lišanští hráči i trenér vypořádat v utkání 19. kola soutěže na stadiónu TJ Šanov.

O tom, že přes osmibodový rozdíl v tabulce ve prospěch hostí nepůjde o jednoduchý zápas se lišanští začali přesvědčovat hned od úvodního hvizdu. Obě mužstva dokázala celkem sebevědomě kombinovat uprostřed hřiště, před a v obou šestnáctkách však dominovaly obrany. Po faulu na Jelena zahrozily Lišany z levé strany trestným kopem Lukáše Řepy, do zdi a po faulu na Vialliho za žk. centroval prakticky ze stejného místa Míra Chládek a Vojta Hamouz hlavou těsně přestřelil. Domácí brankář si poradil i s Kaňácovou pohotovou střelou z hranice šestnáctky a vrásky mu nepřidělala ani Bobínyho pěkná rána ze střední vzdálenosti. I Zdenda Řepa v lišanské brance se měl co ohánět, když domácí dokázali rychle přenést hru na lišanskou polovinu, z čehož pak profitovali zejména standardními situacemi.
Po 25 min. hry opustil hřiště pro zranění šanovský Hodík. To domácím paradoxně pomohlo, protože se přeskupili, do středu zálohy přišel pohyblivější Cafourek a Šanov začal tahat za delší konec. Hosté všemu napomohli i několika zkaženými přihrávkami a ztrátami míče v předfinální fázi kolem domácího vápna, přičemž návraty do obranného postavení je pak na rozměry velkém hřišti a měkkém terénu stály hodně sil. Šanovští si vypracovali tři výborné příležitosti a při největší z nich se vyznamenal Řepa, když reflexivně vyrazil bombu z pěti metrů a dorážku stačila obrana zblokovat mimo tyče. Na druhé straně zahrozil střelou po rychlém protiútoku Jelen, a situace to byla zajímavá, protože dobíhajícího Láďu Krůtu dělilo od dorážky míče do odkryté branky několik centimetrů.
Gólem do šatny však nakonec udeřily Lišany, a stálo to zato. Šanovští obránci do té doby celkem sebevědomě a fotbalově řešili lišanské napadání na útočné polovině. Ve 43. min. však Láďa Krůta, hrající s bolestmi v koleně pod prášky, příkladně zabojoval u levé lajny a vypíchl míč pro Vialliho, který nádherně přenesl hru na volnou pravou stranu, kde operoval rychlonožka Baggio. Míša Bagi ukázal záda svému strážci, kvalitním prvním dotekem si zpracoval míč do vápna na zakončení a placírkou kolem vybíhajícího brankáře nekompromisně poslal merunu do sítě, 0 : 1.
 
Ve snaze zvrátit nepříznivý výsledek se Šanov od počátku druhé půle začal více a více tlačit dopředu. Lišanští hráči však pozorně a disciplinovaně bránili a vyjma několika rohových kopů soupeře do větších šancí nepouštěli. Naopak, sami dokázali zrychlit hru dobrou kombinací ve středu hřiště a hlavně Jelenem, dobře si hledajícím prostor na hrotu, ale také Viallim, který táhl kontry po odkrytější levé straně, nebezpečně zaútočit do otevřené domácí obrany. V 63. min. našel Lukáš Řepka padesátimetrovým nákopem na hrotu Láďu Krůtu, který hlavou prodloužil míč za sebe na rozběhnutého Jelena. Jirka se vyhnul ofsajdové pasti, sám na vybíhajícího gólmana jej ometl kličkou doleva a z ostrého úhlu uklidil míč do odkryté branky, 0 : 2. V 71. min. našel Jirku Jelínka v poměrně složité situaci zády k brance dloubákem Míra Chládek. Jelen se otočkou s míčem na noze vymotal ze sevření dvou bránících hráčů, zrychlil, najednou byl sám na vápně a zakončil, jak se na kanonýra sluší, 0 : 3. Jen po chvilce mohl pojistit vedení znovu bojovný Láďa Krůta, když k němu, samotnému před brankou, přišla po další rychlé kombinační akci přihrávka z Jelenovy kopačky. Střela mu však vůbec nesedla.
Čtvrt hodiny před koncem reagoval hostující trenér na vysunutí domácího stopera do útoku vystřídáním Kaňáci za Ledvu a stažením hlavičkáře Ládi Krůty do obrany. Lišany dále hrozily do otevřené obrany a vypadalo to, že by mohly ještě nějaký gól přidat. Jenže v 83. min. vystihl šanovský hráč Vialliho přihrávku na polovině hřiště a domácí podnikli po své pravé straně rychlý brejk, na jehož konci byl přihrávkou od koncové čáry nalezen před brankou trestuhodně samotný Cafourek, který nedal Řepovi k dalšímu vyniknutí nejmenší šanci, 1 : 3. Bylo to pořád o dva, jenže dvě min. před vypršením řádné hrací doby nesklapla lišanská ofsajdová past a po kolmici mezi beky upalovali šanovští hráči ve třech sami na Řepu, s míčem na noze mladý Volráb. Ten merunu už nikomu nepůjčil a střelou do Zdendova protipohybu, 2 : 3, rozpoutal na hřišti peklo.
O tom, jak v takové situaci klesne zejména mladým a nezkušeným hráčům sebevědomí, jak se bojí cokoliv udělat, jen aby nevyrobili chybu, nemá smysl nikomu, kdo hrál někdy fotbal, vyprávět. Sudí Sýkora nastavoval pět minut a ještě na konci devadesáté se po souboji s Láďou Krůtou skácel šanovský hráč teatrálně k zemi a domácí se dožadovali penalty. Tu sudí neodpískal, načež byl domácím Blechou poslán do zadní části těla. Blecha po obdržení čk. ještě poslal sudího do dámského přirození a několik zápasů si zřejmě nezahraje. Jenže to ještě nebyl konec. Domácí si v deseti vypracovali v 93. min. další šanci, Řepa s problémy vyrazil těžkou střelu a míč, poskakující metr před brankovou čárou nakonec před dotírajícími protihráči uklízel odkopem přes hlavu do bezpečí střídající Kuba Sláma. V 94. min. mohl lišanskou výhru pojistit Patrik Ledvinka na konci brejkové situace čtyři lišanští hráči na jednoho obránce. Žel po pěkném uvolnění minul odkrytou polovinu branky a přidělal tak trenérovi další vrásku na čele. Lišany však nejtěsnější náskok již uhájily.
 
Hodnocení trenéra: Na šance to bylo vyrovnané utkání. Domácí se na rozdíl od podzimního duelu na naší půdě představili jako sebevědomý tým s řadou šikovných hráčů a mohli jít do vedení, své šance však neproměnili, my ano. Postupně jsme si vypracovali tříbrankový náskok a zdálo se, že již zápas kontrolujeme. Mohli jsme přidat další pojistku, ale nepřidali a v poslední desetiminutovce jsme lacino nechali soupeře zápas dvěma góly zdramatizovat. Důležité však je, že jsme i bez, dalo by se říci, klíčových hráčů Žádi a Pápeho, výhru dokázali nakonec uhájit a přivézt znovu ze soupeřova hřiště tři body, které nás posunuly již na třetí místo v tabulce.
 
Rozhodčí :      Sýkora – Strouhal, Švácha
 
Žk:                  Volráb, Rendl – 0
 
Čk:                  Blecha - 0
 
Branky :          83. Cafourek, 88. Volráb - 43. Bagi (as. Feher), 63. Jelínek (Krůta), 71. Jelínek (Chládek).
 
SK Lišany :     Z. Řepka – L. Řepka – J. Hamouz, Kaňák (75. Ledvinka), Kindl – Bagi, V. Hamouz, Chládek, Feher (85. Sláma) - Krůta, Jelínek.