Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výsledek neodpovídá ani průběhu ani předvedené hře

31. 3. 2014

V 15. kole III. tř. vyjeli lišanští fotbalisté podruhé za sebou ven. Tentokrát na půdu lídra tabulky, rezervy Zavidova, bez zkušeného Martina Kaňáka a urostlého beka Pavla Kindla, ale s vědomím, že v tomto utkání nemají co ztratit a mohou jen příjemně překvapit.

Od úvodu se hrál vyrovnaný fotbal a bojovalo se hlavně o střed hřiště. Domácí byli důraznější, což jim do jisté míry umožňovala benevolence rozhodčího při posuzování nedovolených zákroků. Přesto, snad vyjma rány z přímého kopu, se kterou si Zdenda Řepka bez větších problémů poradil, si vyloženou nevytvořili. Zato Lišany ano. Baggio vybojoval míč pro Jelena, který oslovil do samostatného průniku do vápna Honzu Lodera, z přímého souboje však vyšel vítězně domácí gólman. Po čtvrthodině hry zastavilo slibně se rozvíjející lišanský brejk nedorozumění mezi Jelenem a Viallim, do přečíslení do rozhozené obrany šli naopak domácí a Láďa Krůta zatáhl na pravé straně vápna za záchrannou brzdu. Penalta byla neoddiskutovatelná a míč si postavil Čech st. Zdenda sice vystihl směr střely, balon se však k lišanské smůle odrazil od tyče za brankovou čáru, 1 : 0. Vyrovnání měl na noze znovu Honza Loder, když se po další Jelenově přihrávce řítil trochu zleva sám na branku. Trefil břevno, zlomek vteřiny před tím než ho vracející se bek dojel skluzem na kotník – píšťala hlavního arbitra Tichého však v tomto případě zůstala němá. A tak v 25. min., po nevinně vypadajícím přímém kopu z poloviny hřiště udeřilo v podání domácích znovu. Nejvyšší muž na hřišti, Čech ml., se odpoutal od Ládi Krůty, naběhl na roh malého čtverce, Zdenda zaspal na lajně a po střele hlavou lovil míč ze své sítě podruhé, 2 : 0.
Do lišanské hry se začala vkrádat nervozita a na hřišti i mimo něj začaly díky kontroverzním výrokům mladého rozhodčího plát vášně. Lišany si, na rozdíl od Zavidova, nicméně dokázaly v závěru první půle vytvořit další šance. Po Žáďově rohovém kopu se k zakončení, tentokrát hlavou, dostal důrazným náběhem do třetice Honza Loder. Pálil dobře koníkem, leč o centimetry vedle. Ve 43. min. byl Pápemu máván ofsajd, ten však zůstal pasivní, balon převzal z druhé vlny nabíhající Vialli, vřítil se zleva do vápna a svou lepší levačkou zakončoval na zadní tyč, kterou k lišanské smůle znovu minul o několik centimetrů.
 
Lišany si v první půli vytvořily více šancí než soupeř, přesto prohrávaly o 2 góly. Ve snaze posílit ofenzivu se hned na začátku druhého dějství objevil na hřišti Vojta Hamouz a záhy i Ledva místo Pápeho, který se zranil a nemohl pokračovat. Hosté postupně otvírali hru. Hned na začátku druhé půle se po Žáďově stříleném centru z rohu dral k zakončení Jelen, ale přidržen rukama se k míči nedostal, a ten proletěl vápnem až za postranní lajnu. Sudí opět nechal zákrok bez povšimnutí. Že Jirku Jelínka rozhodčí v lásce moc nemají, je všeobecně známo. Fauly se na něho, jako na útočníka, často nepískají a hraniční ofsajdové situace se posuzují ve prospěch bránícího mužstva. Jemu pak nezbývá, než udržet nervy na uzdě. Když začne řečnit, dostane kartu. Pomezní jej ve druhé půli zdviženým praporkem prakticky nepustil do hry, a když po hodině hry vybíhal v momentě přihrávky z evidentně neofsajdového postavení do úniku sám na branku a praporek jej zastavil znovu, už se neudržel a uviděl ŽK. Praporek ovšem nezastavil Vojtu Hamouze, když na něho v 65. min. prodloužil Honza Loder Řepův výkop. Vojta ukázal záda obraně, ometl gólmana a zasunul do prázdné, 2 : 1.
Lišany se hnaly za vyrovnáním a zatlačily lídra tabulky na vlastní polovinu. Domácí se snažili hrozit z brejků, nicméně lišanská obrana dirigovaná s obrovským přehledem hrajícím Lukášem Řepkou jim toho moc nepovolila. Za zmínku stojí dvě situace, kdy poprvé střílel domácí hráč po přihrávce na dlouhou nohu vedle a ještě stál v ofsajdu. Podruhé přesprintoval Čech ml. zakyseleného Láďu Krůtu, jenže si dal míč daleko od nohy. Řepa dokonale vyhodnotil situaci, vyběhl a míč skryl. Čech jej dojel skluzem na koleno a zranil. Neuviděl ani kartu a Zdenda po ošetření zápas dochytal. Čtvrt hodiny před koncem se Žáďa vysunul do zálohy, v 83. min. Láďa na hrot a Lišany šly do rizika na tři beky. Dlouhými míči ze hry i ze standardních situací se kluci snažili vytvořit si převahu v soupeřově vápně a zaslouženě vyrovnat. Na časomíře svítila číslovka 90, Lišany kopaly roh a hra vabank vyústila k přesunutí všech hráčů vč. gólmana do nebo kolem zavidovského vápna. Před dvěma lety na stejném hřišti, ze stejné situace a dokonce na stejnou branku po Žáďově centru Jelenem vyrovnaly. Nyní Radek odcentroval znovu, domácí ovšem odhlavičkovali, nahráli si kolem posledního Lukiho a D. Štiller upaloval od poloviny hřiště na prázdnou branku. Obětavý Bobíny to ještě zkusil, nastartoval turbo a skoro jej doběhl, zakončení ale nezabránil, 3 : 1.
Rozhodčí nastavoval 4 min. a Jelen se ve vápně dvěma zasekávačkami nádherně vyháčkoval ze sevření protihráčů a vytvořil další lišanskou loženku. Pohotově vypálil, leč doprostřed branky a zavidovský gólman vyrážel nohama. O minutu později frustrovaný Míra Chládek zbytečně zakličkoval ve vlastní šestnáctce a ztrátou nabídl tisíciprocentní šanci Čechovi st., který samozřejmě nepohrdl, 4 : 1. I za tohoto stavu se hosté ještě pokusili vstřelit branku. Honza Loder nasprintoval do vápna a z vysokého míče přímo z rozehrávky po obdrženém gólu přehazoval pozdě vybíhajícího brankáře – žel mimo tři tyče.
 
Hodnocení trenéra : Soupeř byl v pohodě hratelný a konečný výsledek vůbec objektivně nepostihuje průběh zápasu. V první půli jsme nevyužili tutovky a dostali dva góly ze standardek po vlastních chybách. Ve druhé jsme snížili a byli lepší, v závěru jsme doplatili na totální vabank. Zápasu by slušela přinejmenším remíza. O naší porážce rozhodly dvě věci, neproměněné šance a rozhodčí, kteří domácím odvedli rozhodně víc než "povinných" 10 procent na víc.
 
Rozhodčí :      Tichý – Titlbach, Hořejší
 
ŽK :                  Krůta (2), Bagi (1), Jelínek (6)
 
Branky :          Čech st. 2, Čech ml., D. ŠtillerV. Hamouz (as. Loder)
 
SK Lišany :     Z. Řepka – L. Řepka – J. Hamouz, Krůta, Žalud – Bagi (46. V. Hamouz), Paseka (60. Ledvinka), Chládek, Feher – Jelínek, Loder.