Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítězná série pokračuje

6. 5. 2014

Bez zraněného Ládi Krůty a Pavla Kindla, který dorazil na druhou půli, ale s navrátilci do sestavy Žáďou a Pápem a se snahou prodloužit vítěznou sérii na pět zápasů a upevnit třetí místo v tabulce, nastoupili lišanští fotbalisté v roli favorita k domácímu zápasu proti poslednímu mužstvu tabulky, Srbči. Srbeč však na jaře omladila a zkonsolidovala kádr a není zdaleka tak odevzdaná, jako na podzim, poslední dvě utkání vyhrála a svým výkonem ukázala, že do konce soutěže může několik favoritů ještě potrápit.

Domácí začali opatrně a do jisté míry se přizpůsobili hře Srbče, založené na dlouhých přihrávkách, které povětšinou hledaly kanonýra Svítka a na důslednosti při sbírání odražených balónů. Vyrovnaná hra, vedená bez zákeřností a hrubých zákroků, vyústila na obou stranách v několik rohových kopů a neúspěšných střeleckých pokusů ze střední vzdálenosti.
První udeřily po dvaceti minutách hry Lišany. Baggio s Pápem zabojovali o odražený míč na pravé straně, druhý jmenovaný nastartoval lobem přes obránce do vápna domácího kanonýra Jelena, který se podíval a kolem vybíhajícího gólmana chladnokrevně uklidil balón k zadní tyči, 1 : 0.
Kdo čekal, že nyní se do sítě hostujícího brankáře začnou sypat góly, musel být zklamán. Úvodní lišanský zásah totiž vybídl k větší aktivitě srbečské, kteří začali být nepříjemní v napadání a osobních soubojích, zpřesnili hru a z každé domácí ztráty míče se pokoušeli zakládat rychlé protiútoky. Řepa v brance si na nedostatek práce rozhodně nemohl stěžovat a také si dobře „postavil tyče“, když mu po nebezpečné střele zazvonilo nad hlavou břevno. Svítkovo zakončení v další šanci zblokoval v posledním zlomku vteřiny Bobíny. Po půlhodině hry dostal přihrávku mezi beky znovu aktivní Svítek, unikl a do Řepova protipohybu skóroval. Byl mu však odmáván a odpískán sporný ofsajd. To samé se nicméně po dvou minutách odehrálo na druhé straně hřiště, když Míra Chládek vybojoval míč a nastartoval Vialliho, který ufáral a rozvlnil síť. Sudí Polívka však, bez signalizace srbečského asistenta – laika, odpískáním ofsajdu kompenzoval předešlou situaci. Ještě předtím se začal hlásit o střídání Pápe, kterého více než jindy zlobilo nedoléčené koleno, a když mu pět minut před půlí obtiskl soupeřův hráč špunty na kotník, musel předčasně opustit hřiště doopravdy a byl nahrazen Kubou Slámou. 
 
Úvod druhého dějství vyšel domácímu mužstvu náramně. Ve 48. min. prodloužil Řepův výkop hlavou za sebe Slámík, přímo do kroku rozběhnutého Jelena, podpořeného zleva Viallim do situace dva na brankáře. Jelen si nechal míč pro sebe, ještě před vápnem zpomalil, aby vyhodnotil situaci a již skoro atakován dobíhajícími obránci, vtipně přehodil vybíhajícího gólmana, 2 : 0. Po chvíli si Jelen všiml špatného postavení gólmana a zkusil jej přelobovat skoro z poloviny hřiště. Sympatickému pokusu mnoho nescházelo.
Lišany se postupně stáhly do hlubšího obranného bloku, částečně vyklidily střed a nechaly se Srbčí zatlačit. Zodpovědně však bránily a zejména Jelenem, nejčastěji doplňovaným krajními halvy, Baggiem a Viallim, neopomněly využít každý zisk míče k přechodu do rychlého protiútoku. Zprava mazal sám na branku Baggio, byl nicméně vychytán gólmanem. To mu však při návratu do svého prostoru nebránilo obdařit trenéra navlas stejným bezelstným úsměvem, jako když před měsícem v Kroučové překopl uvnitř malého vápna prázdnou branku. Na Michala se prostě nedá zlobit. Vychytán byl i mladší Řepa, když to po signálu s Mírou Chládkem z rohového kopu zkoušel volejem zpoza šestnáctky a Jelenova ostrá přízemní rána na bližší tyč, po pěkném individuálním uvolnění na levé straně, skončila těsně za tyčí na boční síti.
Na opačné polovině utekl po pravé straně znovu nejaktivnější hráč hostí Svítek a přihrávkou oslovil spolubojovníky ve vápně. Následná rána podruhé otřásla Řepovým břevnem, ale Svítkovi byl již předtím odpískán ofsajd. V 70. min. přišel na hřiště, netradičně jako štítový záložník, v ne zcela optimálním rozpoložení, ale bojující Pavel Kindl. Srbečští stále tlačili, ale až na malé výjimky si nedali finální přihrávku, čímž přetížené domácí obraně alespoň trochu ulehčili práci. Navíc Zdenda jistými zákroky v brance držel nulu a lišanští dál hrozili z brejků. Jelen zprava z poloviny hřiště přenesl hru na druhou stranu, kde k rozběhnutému Viallimu protečoval balón Slámík. Kuba z rohu šestnáctky mířil dobře na zadní tyč, rána však jen zvnějšku olízla tuto část brankové konstrukce.
Hosté se do konce marně snažili zápas alespoň zdramatizovat a domácí mohli ještě těsně  před závěrečným hvizdem, znovu z přečíslení po rychlém brejku náskok navýšit, další branka však již nepadla.
 
Hodnocení trenéra: Vzhledem k posledním výsledkům Srbče a znovu nekompletnímu kádru jsem měl z utkání oprávněné obavy a rozhodně jsem nečekal, že soupeře rozstřílíme stejně jako na podzim. V tomto duchu jsem před zápasem nabádal kluky k zodpovědnosti a nepodcenění bojovného a uvolněně hrajícího soupeře. Utkání jsme skutečně po zodpovědném a kolektivním výkonu nakonec zvládli, čehož si cením víc, než kdybychom deklasovali odevzdaného rivala, a výhra nás může mentálně posílit před aktuálními důležitými zápasy ve finále poháru i v soutěži.
 
Rozhodčí:       Polívka
 
Diváci:             80
 
Branky:           19. Jelínek (as. Paseka), 48. Jelínek (as. Sláma)
 
SK Lišany:     Z. Řepka – L. Řepka – J. Hamouz, Kaňák (85. Ledvinka), Žalud – Bagi, Chládek, Paseka (39. Sláma), Feher – Jelínek, V. Hamouz (71. Kindl).