Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Rynholci se překvapení nekonalo

9. 9. 2013

Na umělku Baníku Rynholec, po dvou kolech vedoucího mužstva III. třídy, cestovaly v neděli Lišany oslabené z pracovních a studijních důvodů hned o čtyři běhavé mladíky, kteří ve středečním pohárovém utkání odehráli celý zápas. Vzadu chyběli oba rychlonozí krajní beci, Kuba Hamouz a Pavel Kindl, ve hře dopředu zase Vojta Hamouz a Honza Paseka. Absence se bohužel nahradit nepodařilo, zejména v obraně, kde nikdo běžecky nestačil domácímu Wittmayerovi, který do zhruba 55. min., než opustil hřiště po čk. za oplácení faulu, dokázal sám zatížit lišanské konto třemi brankami a další pro spoluhráče připravit.  

Taktika držet co možná nejdéle čisté konto, být trpěliví a čekat na svoje šance, vzala za své po dvou minutách, když Kuba Sláma a Láďa Krůta na pravé straně pozdě a zbytečně ve dvou napadli domácího Wittmayera, který se jim s míčem na noze vyhnul, nikým neatakován vnikl do vápna a propálil Řepu, 1 : 0. Druhý gól záhy přidal hlavou Kougl a třetí po čtvrthodině hry po úniku pro změnu po naší levé straně znovu Wittmayer, 3 : 0. Ve 33. min. už to bylo 5 : 0 a přesto, že Řepa několik dalších šancí zneškodnil, padaly góly do naší sítě rychleji, než před dvěma lety v Srbči, kde jsme utrpěli rekordní porážku ve III. třídě. Průběh hry v první půli byl jako přes kopírák. Lišanští hráči poměrně dobře kombinovali, ale po vápno, kde chyběl moment překvapení, následovala ztráta míče a smrtící brejk domácích do otevřené obrany. Poločasové skóre se nicméně již nepohnulo. Jedinou šanci hostů připravil Míra Chládek pro Jelena, který z hranice šestnáctky pálil po odskoku míče pohotově, ale těsně nad branku.    
Namotivovat se do druhé půle za takového stavu bývá složité, nicméně lišanští hráči přece jen začali aktivněji, dokázali rychleji přistupovat a získat několik míčů již na útočné polovině. Benymu však rána sedla na šajtli a skončila vedle, stejně jako pokus Honzy Lodera a Míra Chládek vypustil technickou ránu placírkou doprostřed branky, kde stál připravený domácí gólman. Rynholec z první rychlé akce vedené znovu Wittmayerem přidal další branku, 6 : 0, a od sedmé pohromy, které předcházel sudím přehlédnutý loket v obličeji Ládi Krůty, zachránil hosty včasným vyběhnutím a výborným reflexem Řepa. Po deseti minutách druhé půle si lišanští oddechli. Wittmayer v našem pravém rohu unikal Kaňácovi souběžně s koncovou čárou a Martin si jej v nouzi přidržel rukama. Posléze za to uviděl žk., nicméně domácí forvard oplácel, po odpískání srazil Kaňácu na trávník a po čk. vyrazil do sprch.
O tom, jak je rynholecký střelec pro svůj tým důležitý, se bylo možné přesvědčit vzápětí, když naši hráči prakticky až do konce zápasu přišpendlili oslabené domácí před vlastní šestnáctku a začali do nich bušit ve snaze aspoň o čestný úspěch. Te přišel v 67. min., když si Jelen uvnitř šestnáctky zpracoval Žáďův centr a propálil gólmana, 6 : 1. Za tohoto stavu si domácí vypracovali jedinou nebezpečnou akci poslední třicetiminutovky, když využili lišanské hry vabank a přešli do protiútoku tři na Kaňácu a vracejícího se Patrika Ledvinku. Situaci sice dobře vykombinovali uvolněním pravého křídla, ale proti střele vedle nemusel Zdenda ani zasahovat. Na druhé straně vyndal domácí brankář od zadní tyče Žáďovu bombu a stejně si poradil i s rohovým kopem levého lišanského halva, zatočeným přímo do branky. Jirkovi Jelínkovi se ve druhé půli dařilo více než v první a za aktivitu byl těsně před koncem odměněn. V 83. min. se položil do Láďova centru z pravé strany a kosmeticky upravil výsledek na 6 : 2.
 
Hodnocení trenéra: Na soupeře v jedenácti s Wittmayerem jsme dnes, bez stabilního složení obrany, prostě neměli a navíc jsme mu liknavým přebíráním a obsazováním poskytli zbytečně mnoho prostoru. Na soupeře v deseti bez tohoto vyloučeného hráče jsme již měli, o čemž jsme se sami mohli přesvědčit poslední půlhodinu, kdy se nám podařilo dvěma góly korigovat výsledek. První půle z naší strany nestála za nic. Možná se mnou někdo nebude souhlasit, ale je nutné si přiznat, že s profesorským fotbalem bez bojovnosti a dravosti, zvláště proti soupeři, který těmito vlastnostmi disponuje, nevystačíme. Ale jedeme dál. Ještě bude spousta příležitostí dokázat, že na tuhle soutěž v pohodě máme. 
 
Rozhodčí:       Brda – Špidra, Vyhnanovský
 
ŽK:                 Matějka - Kaňák, Jelínek
 
ČK:                 Wittmayer
 
Branky:           Wittmayer 3, Kougl V. 2, Matějka67. Jelínek (as. Žalud), 83. Jelínek (Krůta)
 
SK Lišany:      Z. Řepka – Kaňák – Sláma, Krůta, Ledvinka – Beneš (65. L. Řepka), Chládek -  Bagi (81. Skrutek), Loder, Žalud – Jelínek.