Jdi na obsah Jdi na menu
 


U všeho podstatného byl Žáďa

11. 6. 2014

Na den přesně měsíc od pohárového duelu s prvním mužstvem Lán cestovali lišanští fotbalisté na drnovaté lánské hřiště znovu, tentokrát k soutěžnímu utkání s rezervou. Chtěly-li Lišany rozhodnout o třetím místě v tabulce již v předposledním kole soutěže, musely na soupeřově hřišti naplno bodovat a ještě čekat, jak dopadne duel čtvrtých Chrášťan s lídrem Zavidovem. I s Benym, který na jaře nenastupoval, bylo lišanských třináct a navíc se naplnily obavy trenéra, že se Lány posílí z prvního mužstva. Na hřišti se skutečně čtyři – pět hráčů z áčka objevilo, lišanští kluci se však v tropickém vedru svého úkolu zhostili výborně 

Vedro bylo opravdu pekelné a na hřišti ani kousek stínu. Lány znovu praktikovaly svůj typický styl dlouhých nákopů na útočné hráče a důrazu v soupeřově šestnáctce a Lišanům znovu chvíli trvalo, než se s tím dokázaly srovnat. Lány tak mohly vést už od 2. min., kdy Řepa na brankové čáře „nególmansky“ nohou vykopával ránu z bezprostřední blízkosti. Díky snaze hostí řešit fotbalově situace i na vlastní polovině si domácí vytvořili ještě asi dvě solidní příležitosti, ale to už vyla ve hře lišanská záložní řada a oba útočníci, Vojta Hamouz s Jelenem, kteří svým pohybem a kreativitou dělali lánské obraně nemalé problémy.
Na lišanské kombinace se opravdu dalo dívat. Pápe ve střehu hřiště, stejně jako v domácím pohárovém utkání, vymazal tvůrce hry Vejražku a ještě stačil s Mírou Chládkem tvořit sám. Ostré kraje, Žáďa s Baggiem byli lepší svých strážců a přehrávali soupeře po lajnách. Pápe pohotově, ale těsně mimo vypálil, po Jelenově centru zprava hlavičkoval Vojta nad branku. Vojta, Jelen, Baggio i Žáďa unikali po obou stranách, ale jejich nabídky byly zblokovány domácími obránci. Z těchto situací nicméně vznikaly rohy. Pravačkou z levé strany zakroutil v 23. min. Míra Chládek jeden z rohů na první tyč, kde nejrychlejší start na míč předvedl Žáďa a šikovnou tečí usměrnil balón za čáru, 0 : 1.
Za tohoto stavu si po nečekaném odrazu míče šanci na rychlé srovnání, a vlastně největší šanci první půle, vytvořily Lány. Pravé křídlo vypálilo křižně přes celou branku, Řepa skočil, ale na míč nedosáhl. Ten se odrazil od tyče k levému lánskému křídlu, které poslalo merunu do prázdné branky. Jenže Řepa se ve zlomku vteřiny dokázal přemístit a skočit míči do cesty. Balón se odrazil na brankovou čáru k dobíhajícímu Kaňácovi, který mu definitivně uzavřel cestu do sítě. Na druhé straně zahrozil také pohotovou křižnou střelou Jelen, těsně mimo. Lišanští byli kombinačně lepší a po jedné z pohledných akcí vznikla v lánském vápně obrovská trma-vrma, kdy se hned několik hostujících hráčů pokoušelo o střelu. Mezi nimi i Žáďa, ke kterému přišel balón po Pápeho neúspěšném pokusu, ve zlomku vteřiny zamířil a placírkou poslal míč do mezery mezi tyčí a nešťastným domácím gólmanem, 0 : 2.
 
Lišany rozhodně ještě vyhráno neměly. Úvod druhé půle trochu zaspaly a Lány hned dvakrát, znovu po nákopech do šestnáctky, zahrozily. Poprvé se po centru zleva natahovali hned dva hráči a chyběly jim skutečně centimetry, podruhé, na standardky teď už se vysouvající vysoký stoper Putík, hlavičkoval těsně mimo. Lišanskou protihrou byl ovšem lepší pohyb a přesnější přihrávka. V 58. min., po výměně míče mezi více hráči ve středu hřiště, našel Žáďa na hranici šestnáctky zády k bráně Jelena. Jirka vzápětí prokázal svou šikovnost, když se dokázal s míčem otočit, uvolnit se na malém prostoru kličkou doleva a pohotovou střelou béčkem vymetl šibenici, 0 : 3, čímž prakticky rozhodl.
Lány se začaly tlačit dopředu ve snaze alespoň o čestný úspěch, ale to byla voda na lišanský mlýn rychlých protiútoků. Žáďa po sólu středem, Jelen zleva uvnitř vápna a Baggio po úniku zprava shodně neuspěli, ale na začátku poslední pětadvacetiminutovky znovu unikl Žáďa a na šestnáctce oslovil do druhé vlny Jelena. Ten se uvolnil souběžně s hranicí vápna pro změnu doprava a pohotově vypálil ke vzdálenější tyči, 0 : 4.
Za tohoto stavu přišel na hřiště místo Kaňáci Kuba Feher a snad po minutě, po nabídce proti noze od Vojty Hamouze, přestřelil zařízení. Lépe se vedlo v 72 min. Jelenovi, který se znovu šikovně uvolnil uvnitř šestnáctky a byl podražen. Píšťalka hlavního arbitra Vyhnanovského zazněla bez zaváhání. Netradiční exekutor Žáďa si o případné zahrání penalty lišácky řekl o přestávce, aby si dal hattrick. Nyní prudkou ranou k tyči proměnil s přehledem, 0 : 5.
V 83. min byl Žáďa faulován, při čemž si nešťastně šlápl na balón a poranil kotník. Díky tomu musel předčasně do sprch a na hřiště se podíval i Beny. Nutno sportovně přiznat, že Lány si aspoň jeden gól zasloužily a v závěru si znovu vytvořily dvě šance. Jenže v prvním případě si Řepa výborně „postavil tyče“ a ve druhém ještě lépe zlikvidoval střelu po samostatném průniku z levé lánské strany. Vedení ovšem mohly navýšit i Lišany. Jelen v situaci dva na jednoho volil místo přihrávky na Vialliho zakončení, a brankář vyndal jeho střelu nad břevno. Podruhé už Jelen šikovnou patičkou připravil pro Vialliho dobrou palebnou pozici, Kuba však jen pořádně vyprášil lánskému gólmanovi rukavice.
 
Hodnocení trenéra: Zdánlivě snadné vítězství se ve vražedném vedru a proti motivovanému soupeři nerodilo lehce. Kdyby daly Lány první gól, možná se zápas mohl vyvíjet i jinak, ale máme dobrou obranu a v bráně Řepu, který nás dnes znovu podržel a nulu si za svůj výkon stoprocentně zasloužil. Mužem zápasu byl určitě Radek Žalud, který z pěti branek tři dal a na dvě nahrál, snad jeho zranění nebude vážné a v posledním utkání sezóny bude moci nastoupit. To ovšem nesnižuje výkon ostatních hráčů, neboť všichni makali na sto procent a dokázali plnit předzápasové pokyny. Navíc bych řekl, že utkání nám, přes počáteční obavy, dokonale sedlo. Chrášťany remizovaly, takže ze třetího místa nás i v případě prohry v posledním kole nikdo nesesadí. O tom, jestli bude postupové, se rozhodne jindy a jinde, my však udělali pro úspěch v rámci pravidel maximum, a i kdyby postupové nebylo, stejně byla celá sezóna jedna z nejúspěšnějších, jakou v Lišanech pamatuji.
 
Rozhodčí :      Vyhnanovský – Sixta, Špidra
 
ŽK            :      0
 
Diváci       :      50
 
Branky :         23. Žalud (Chládek), 36. Žalud (Paseka), 58. Jelínek(Žalud), 65. Jelínek (Žalud), 72. Žalud
 
SK Lišany :     Z. Řepka - L. Řepka - J. Hamouz, Kaňák (65. Feher), Kindl – Bagi, Paseka, Chládek, Žalud (83. Beneš) – Jelínek, V. Hamouz.