Jdi na obsah Jdi na menu
 


S Roztoky znovu smírně

26. 8. 2013

 

 2 : 2 a 3 : 3, to jsou výsledky duelů Lišan a ještě nedávného účastníka II. třídy, Roztok, z loňské sezóny. Nyní se oba soupeři sešli na lišanském hřišti hned v prvním podzimním kole III. třídy, asi dva a půl měsíce od posledního vzájemného zápasu, v obměněných posílených sestavách a oproti poslednímu vzájemnému klání asi i s vyššími ambicemi. 

Na dobře připraveném, ale vlivem deště, který v průběhu zápasu ještě zhoustl, kluzkém a nevyzpytatelném trávníku, se od úvodu hrál bojovný a vyrovnaný fotbal. Hosté lépe kombinovali a častěji drželi míč, domácí spíše spoléhali na rychlé přenesení hry dopředu a úniky hlavně po levé straně. Jako první se prosadily Roztoky. Po deseti minutách hry zatlačily lišanské hráče do vlastního pokutového území, před velkým čtvercem si přihrály a volný Fikejz měl dostatek času si zpracovat míč a zamířit přízemní střelu k pravé tyči Řepovy svatyně, 0 : 1. Domácí měli nebezpečné standardky a hned po dvou minutách ostře odcentroval z trestného kopu levačkou z pravé strany Radek Žalud. V šestnáctce si našel míč urostlý lišanský stoper Láďa Krůta, znovu namotivovaný rodinným soubojem se dvěma mladšími bratry v barvách Roztok a hlavou do protipohybu gólmana srovnal krok, 1 : 1. První půle, a vlastně i celý zápas byl hodně o souboji záložních řad. Když se po vyrovnávací brance začal více dostávat do hry kombinačně zdatný Lukáš Řepka, domácí zklidnili hru, dali balón více na zem a hra se opticky vyrovnala. Přesto při ložence Roztok, podržel domácí Zdenda Řepka a další tutovka skončila mimo pravou tyč. I Lišany se dokázali dostat do střeleckých příležitostí, ale hodně to bylo o kvalitnější finální přihrávce nebo lepší orientaci v šestnáctce. Deset minut před půlí zahrál na pravé straně před velkým čtvercem hostující hráč rukou. K trestnému kopu se znovu postavil Žáďa a jeho smrtící levačka tentokrát zakroutila technickou střelu do bližší šibenice. Brankář si sice na míč sáhl, ale to bylo tak vše, 2 : 1.
Tradiční poločasový příchod Honzy Lodera místo Páti Ledvinky a Baggia misto Lukiho tentokrát útočnou hru domácích neoživil. Naopak Roztoky byly od úvodu druhé půle aktivnější a zle zatápěly lišanské obraně. Domácí však hráli vzadu obětavě a disciplinovaně a dokázali spoustu akcí hostujícího mužstva vyřešit. Přesto ve třech případech tváří v tvář proti střelci znovu odvracel pohromu Zdenda Řepka. Lišanští kazili hodně přihrávek, nedokázali souvisleji udržet míč, útočníci byli dosti odříznutí od záložní řady a obávané výpady krajních halvů, přetížených obrannou činností, se až na malé výjimky tentokrát nekonaly. Kluci nicméně stále bojovali o udržení hubeného náskoku a i oni si z brejků vytvořili šance. Dvakrát se to snažil vzít na sebe Jirka Jelínek. Po úniku si z pravé strany udělal jako přes kopírák kličku do vápna, ovšem jeho rána levou byla v obou případech zblokována. Kdyby však k němu prošla Baggiova přihrávka po malém vápně, kterou na poslední chvíli vypíchl gólman, dával by do prázdné a zřejmě by bylo po zápase. S blížícím se závěrem se lišanským podařilo otupit ostří tlaku hostí a přenést na delší dobu hru na útočnou polovinu. Na časomíře svítila číslovka 88. a Lišany zahrávaly od domácí střídačky trestný kop. Soupeř v té době už hrál na riziko a kolem poloviny hřiště ponechal čtyři hráče. Žáďův centr hosté odhlavičkovali a najednou vzniklo na druhé straně výborně sehrané přečíslení 4 x 3, zakončené uvnitř šestnáctky střelou Fratiny na Řepovu zadní tyč, 2 : 2. Obraz hry se najednou rapidně změnil, když lišanští ve zbytku času a v nastavení přišpendlili hosty do vlastní šestnáctky. Dva Žáďovy rohy a trestňák Míry Chládka - tři závary v roztockém vápně. Nejblíže ke skórování byl znovu Jelen, ale měl k propadlému míči o půl kroku dál než soupeřův bek a střelecky tak vyšel naprázdno.   
Hodnocení trenéra: Dnes jsme narazili na kvalitního soupeře, dle mého názoru mnohem kompaktnějšího, než před týdnem v poháru Pavlíkov. Oživení útočné hry dvojnásobným poločasovým střídáním, které perfektně zafungovalo v obou předchozích pohárových zápasech, kdy jsme soupeře ve druhé půli rozstříleli, nyní bohužel nevyšlo. Naopak, odchodem Lukáše Řepky se nám přestalo dařit v kombinaci a často i vlastní zbrklostí jsme spoustu herních situcí řešili neadekvátně. Přesto jsme bojovali a zápas málem dovedli k vítězství, jeho závěr jsme však, a nebylo to poprvé, nezvládli takticky a nechali soupeře vyrovnat z brejku po vlastní standardce na útočné polovině. Z toho pohledu, že Roztoky měly ve druhé půli šance na otočení zápasu, my naopak při troše štěstí mohli vedení klidně navýšit, je remíza nakonec spravedlivá.  
Rozhodčí:        Blín – Sedláček, Rous
Branky :          12. Krůta (as. Žalud), 36. Žalud (tk)9. Fikejz, 88. Fratina 
SK Lišany :       Z. Řepka – Kaňák - J. Hamouz, Krůta, Kindl – L. Řepka (46. Bagi), Paseka (78. Beneš), Chládek, Žalud – Ledvinka (46. Loder), Jelínek.
Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený