Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rynholec odjel znovu s pořádným přídělem

8. 4. 2014

Tři týdny po výhře 6 : 1 nad Rynholcem v semifinále okresního poháru přivítaly Lišany na svém, výborně připraveném pažitu, tentokrát v 16. kole soutěže, stejného soupeře znovu. Do sestavy se vrátil uzdravený Pavel Kindl a připraven byl i Kuba Sláma, naopak chyběl zraněný Patrik Ledvinka a také Honza Loder, který byl uvolněn na půlroční hostování do Městečka.

Lišany zahrozily hned v úvodu Žáďovým typickým průnikem po levé straně a šancí Jelena, kterému zmařil kličku vyběhlý hostující brankář. Pak však, možná i trochu vlivem podcenění snaživého soupeře a nehýbajícího se skóre, se do hry domácího mužstva jakoby začala vkrádat nervozita a čím dál častěji objevovat nepřesnosti. Rynholec nehrál žádný oslnivý fotbal, nicméně po zbytečných lišanských ztrátách míče si rychlonohým Měsíčkem vytvořil dvě příležitosti. Při druhé, stoprocentní, zachránil Lišany od pohromy bravurním zákrokem Řepa. Nervozitu v domácích řadách utnula až 22. minuta, kdy Žáďa vyslal po levé straně bojovného Láďu Krůtu. Láďa dokázal udržet balón proti přesile a po průniku od levé lajny oslovil na hranici šestnáctky Pápeho, který si srovnal míč na lepší levačku a přízemní ranou, na kterou si gólman sice sáhl, ale zabránit balónu v cestě do sítě nedokázal, otevřel skóre, 1 : 0.
Za další dvě minuty vyslal kreativní stoper Lukáš Řepka lahůdkový pas za obranu, přesně do míst, kde se vzápětí zjevil s lehkou virózou hrající Pápe a na radu kapitána Míry Chládka, „přehoď ho“, přeloboval nesmyslně vyběhnuvšího gólmana, 2 : 0. Kluci se uklidnili, zpřesnili kombinaci a začali hosty přehrávat. Dopředu už jim prakticky nic nepovolili a sami si vytvářeli šance. Na kýžený třetí gól si ale museli počkat dalších 10 minut. Po závaru napálil za vápnem míč na rynholeckou branku Žáďa. Mimo tyče, nicméně přesně na teč v ose střely postavenému Míru Chládkovi, který pohotově a hlavně přesně nastavil placírku, 3 : 0.
 
Poločasové skóre se, přes další lišanské šance již nepohnulo, nicméně na začátku dějství druhého předvedli domácí oku lahodící gólovou akci, odměněnou potleskem. Vojta Hamouz prostrčil na pravé straně míč na Jelena, který přetáhl centr doleva. Do padajícího balónu se ukázkovým volejem opřel Láďa Krůta a ten, po cestě křížem přes celou branku dokonale zapadl za zadní tyč, 4 : 0. Jirka Jelínek se často, v první půli dokonce trefil tyč, pokoušel o střelbu, ale neúspěšně, a tak se po necelé hodině hry znovu změnil v nahrávače. Šikovně se uvolnil na levé straně vápna a proti noze našel křiknuvšího si Míru Chládka. Míra si zpracoval míč a vzápětí trefil druhým dotekem odkrytý kout u levé tyče, 5 : 0.
Ve zbývající půlhodině hry zamkly Lišany hosty na vlastní polovinu a vytvořily si šance na dalších pět gólů, ale opustilo je střelecké štěstí. Z výborných pozic pálili nad branku Jelen a Láďa, neujala se ani Vialliho rána doprostřed branky po individuálním průniku Kuby Hamouze. Pak to vzal střídající Vialli na sebe, prodribloval se středem hřiště až do vápna a místo zakončení vymyslel přihrávku do tutovky pro zcela volného Jelena, kterému byl však odmáván a odpískán ofsajd. Jelen si na hranici šestnáctky zpracoval na prsa nadýchaný bochánek od Kuby Hamouze, bohužel o metr dál od nohy, než potřeboval a příliš blízko brankáři jej, navíc tísněný obráncem, nestačil obstřelit. Hosté ve snaze alespoň o čestný úspěch vystrkovali drápky z brejků, když domácí obránci vzhledem k vývoji skóre už nebyli tak důslední a hodně se věnovali útočení. A tak mohli diváci také sledovat rychlé nohy Rádi Žaluda při letmé padesátce zpět a zpacifikování rozvíjejícího se samostatného úniku, ukázkový čistý obranný skluz v podání Lukáše Řepky nebo brankářské umění jeho bráchy Zdendy, když včas vyběhl, vychytal Měsíčka, který šel na něho sám a i následná dorážka skončila bezpečně v jeho rukavicích. Sklidil za to potlesk na otevřené scéně a zaslouženě vychytal první jarní nulu. Ještě v poslední minutě ustál střídající Baggio faul, v pokračující výhodě unikl po pravé straně a hledal ve vápně dobře postaveného Jelena, ke kterému však přihrávka neprošla.
 
Hodnocení trenéra: Prvních dvacet minut jsme se více věnovali řečnění, než fotbalu a to se nám málem vymstilo. Naštěstí jsme se pak po pěkné akci ujali vedení, brzy jsme přidali druhý gól, uklidnili se a pak už jsme soupeře přehrávali prakticky do konce utkání. Za stavu 5 : 0 půl hodiny před koncem jsem věřil ještě v nějakou branku, šancí jsme měli dost, ale opustilo nás střelecké štěstí. Přesto jsme aktuálně druhým nejlépe střílejícím mužstvem. Škoda zbytečných žlutých karet za rozhodnutého stavu.
 
Rozhodčí :      Vyhnanovský – Faigl, Kalaš
 
ŽK :              Feher (1), Jelínek (7)
 
Branky : 22. Paseka (as. Krůta), 24. Paseka (L. Řepka), 36. Chládek (Žalud), 47. Krůta (Jelínek), 59. Chládek (Jelínek)
 
SK Lišany :     Z. Řepka – L. Řepka – J. Hamouz, Kaňák, Kindl – V. Hamouz (64. Bagi), Chládek (81. Sláma), Paseka (53. Feher), Žalud – Jelínek, Krůta.