Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řepa vs. Kostík, 3 : 0

11. 11. 2013

Zatímco v sezóně 2011 – 12 jsme z obou duelů s lánskou rezervou odešli doma i venku vítězně, v loňském ročníku jsme naopak oba souboje prohráli. Nyní, po porážkách od Olympie a v Chrášťanech, by se v předposledním podzimním kole lišanskému mužstvu tři body, které by ho z 9. místa ve vyrovnaném středu tabulky určitě posunuly o několik příček výš, hodily. Domácí trenér řešil při absenci Ládi Krůty složení stoperské dvojice a nominace kreativního mladíka Lukáše Řepky ke zkušenému Martinu Kaňákovi se nakonec ukázala správnou volbou.

Lišany zahrozily hned v první minutě únikem po levé straně zakončený střelou v podání Žáďi, kterou lánský gólman kryl. Domácí od počátku produkovali rychlý kombinační fotbal s minimálním počtem doteků a solidním pohybem všech hráčů, čímž dostali Lány pod tlak a statisticky měli mnohem větší procento držení míče. Znovu však ne vždy vycházela finální fáze a centrované míče z obou stran dokázala celkem úspěšně odvracet hostující obrana. Přesto si kluci dokázali vytvořit několik více či méně vyložených příležitostí, které ale zůstaly nevyužity. Křižná střela Vojty Hamouze po pěkném uvolnění skončila vedle za zadní tyčí, Bobínyho rána po průniku od poloviny hřiště v náručí brankáře a dvě Pápeho jedovky z voleje shodně vedle. Tečovaná rána Lukáše Řepky z trestňáku těsně minula šibenici a Míra Chládek, osamocený na hranici šestnáctky, pálil asi v největší domácí šanci sice pohotově, leč doprostřed branky.
Lány se brzy rozkoukaly, a byť byly většinu první půle pod tlakem, dokázaly produkovat svou typickou hru, založenou na kolmých nákopech ze hry i vysokých míčích do vápna ze standardních situací, přičemž řadu ztrát míče na lišanské straně dokázaly přetavit v nebezpečný brejk. Míče většinou hledaly kanonýra Ivana Kostíka, kterého sice výborně střežil Bobíny, ale když mladý lišanský bek neodvrátil na namoklém terénu sklounuvší se míč, lánský střelec se hned dostal do stoprocentní šance. Zdenda Řepka byl ale proti a reflexivním zákrokem vyndal ránu zblízka na tyč. Zdenda mužstvo v rozhodujících chvílích opravdu držel a ještě si navíc výborně „postavil tyče“, protože další Kostíkova rána po čtvrthodině hry znovu rozezněla tuto část brankové konstrikce, tentokrát bez přispění domácího gólmana.
Ve 24. min. zahrával, netradičně z pravé strany, roh Míra Chládek. Centrovaný míč protečoval obránce na zadní tyč, kde se nejrychleji zorientoval Honza Loder a téměř z brankové čáry napálil míč do sítě, 1 : 0. Domácí měli do konce první půle stále více ze hry, v 35. min. však mohlo být srovnáno, když stoper Lukáš Řepka poprvé a naposled v zápase zaváhal. Nestačil odcouvat a odehrát dlouhý nákop lánského stopera Romana Putíka, čehož dokonale využil zkušený Kostík a upaloval sám na branku. Podruhé však ztroskotal na výborném lišanském gólmanovi, kterému vyběhnutím zmenšil střelecký úhel, jeho ránu kryl a odražený balón uklidila lišanská obrana do bezpečí.
 
Do druhé půle nastoupili domácí se snahou pojistit hubený náskok, ale do jejich kombinací se začaly vkrádat nepřesnosti, čímž snaživému soupeři umožnili vyrovnat obraz hry. V této fázi utkání dominovaly obrany i oba brankáři, a tak se zhruba do 70. min. na hřišti mimo boje o každý metr nic moc nedělo, až na dvě situace, které však možná ovlivnily další vývoj utkání. Po hodině hry si míra Chládek seběhl zpátky pro Zdendovu přihrávku, ale dál ve snaze rozehrát doslova namazal Kostíkovi a poslal ho tak znovu samotného na domácí branku. Ale i ze třetího přímého souboje vyšel vítězně lišanský gólman, který znovu včas vyběhl a lánského kanonýra vychytal. Po dalších pěti minutách se vydal středem hřiště s míčem na noze Pápe a byl zezadu nedovoleně atakován se žk. hrajícím hostujícím halvem. Nejednalo se o žádný „kriminální“ faul, sudí Švácha však vytáhl druhou žk. a poslal hosty do deseti.
Ti se stále snažili hrozit, jejich aktivitu však v 71. min. definitivně utnula blesková akce lišanských mladíků. Pápe za to vzal znovu středem hřiště a do ulice mezi stopery ideálně načasoval přihrávku na Vojtu Hamouze, který si naběhl na hrot. Vojta ukázal všem záda, před samotným zakončením však zpomalil, takže ještě efektním zaseknutím nechal proběhnout křižujícího beka a okolo gólmanovy stojné nohy poslal míč do sítě, 2 : 0. Hosté ještě jednou nechali vyniknout Řepu povedenou ranou z dálky, kterou bravurně vytlačil od pravé tyče. To však už byla jejich „labutí píseň“, protože Lišany v poslední čtvrthodině zamkly Lány před vlastní šestnáctku a vytvářely si šance. V 77. min. kopal Míra Chládek roh. Zavolal na Honzu Lodera na zadní tyči a vzápětí poslal míč po zemi za vápno na nikým neobsazeného mladšího Řepu. Lukáš se prvním dotekem zbavil vystupujícího hráče a druhým nekompromisně prostřelil všechno, co mu stálo v cestě, 3 : 0. Jirka Jelínek se střelecky trápí. V 82. min. přesto prokázal svou platnost na hřišti a alespoň částečně si spravil chuť, když na pravé straně šestnáctky nezištně načasoval přihrávku přesně do míst, kde se vzápětí objevil Míra Chládek. Lišanský kapitán se stačil podívat a křižnou ranou nechal balón zaplout přesně za zadní tyč, 4 : 0, čímž stanovil konečnou podobu výsledku.     
 
Hodnocení trenéra: Po většinu zápasu jsme byli lepším mužstvem, měli míč častěji na kopačkách a vytvořili si více šancí. Čtyři z nich jsme dokázali proměnit, na rozdíl od našeho soupeře, kterému jsme dílem i vlastními chybami hned několik příležitostí ke skórování nabídli. Konto našeho gólmana však, hlavně jeho vlastní zásluhou, zůstalo čisté a svou třetí nulu v sezóně si za dnes předvedený výkon rozhodně zasloužil.
  
Rozhodčí :     Švácha
 
 
Diváci :           40
 
 
Žk :                 V. Hamouz ( 1 ), Jelínek ( 4 )
 
 
Branky :        24. Loder (as. Chládek), 71. V. Hamouz (Paseka), 77.
 
                        L. Řepka (Chládek), 82. Chládek (Jelínek)
 
 
SK Lišany :  Z. Řepka – L. Řepka – J. Hamouz, Kaňák, Kindl –
 
                      V. Hamouz, Paseka (78. Sláma), Chládek, Žalud –
 
                      Jelínek, Loder