Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povinné vítězství nad oslabeným soupeřem

19. 5. 2014

Povinnou výhrou s mužstvem ze spodní poloviny tabulky, Čistou, si ve 22. kole III. třídy mohly Lišany upevnit pozici na třetím místě a odskočit nejbližším pronásledovatelům. Branovu, který hrál derby v Roztokách, na 5 bodů a Řevničovu, hrajícímu na půdě prvního Zavidova, na 6 bodů. Po disciplinárním trestu se do zraněními okleštěné sestavy vrátil Láďa Krůta, díky bolestem v kříži však chyběla opora v brance, Zdenda Řepka. Mezi tři tyče se tedy postavil střední záložník Pápe, ze své tatranské minulosti nicméně se zkušenostmi v brance z krajského přeboru starších žáků.  

 

SK Lišany – TJ Čistá    4 : 1 (2 : 0) 

Čistá měla mnohem větší problémy s kádrem. Lišanům značně usnadnila úlohu, když díky dvěma disciplinárním trestům a dalším absencím přijela pouze s deseti hráči a před poločasovou přestávkou šla dokonce do devíti, když si jeden z hráčů přivodil zranění a musel být odnesen na nosítkách. Do první loženky se dostal už ve 4. min. Láďa Krůta, když si, úplně sám ve vápně ukázkově zpracoval centr zprava na prsa, ale druhým dotekem snad o tři metry minul odkrytou pravou polovinu branky. V 7. min. ovšem našel Žáďa centrem zleva uvnitř šestnáctky Baggia, který nastoupil netradičně na středním halvu a jeho pohotová placírka z první už skončila v síti, 1 : 0. Dalo by se říci, že rychlé vedení domácí uklidnilo, kluci se začali solidně hýbat a kombinovat a zamkli soupeře na vlastní polovinu. Jenomže začali trestuhodně zahazovat jednu šanci za druhou, postupem času se i chovat individualisticky v koncovce a kýžené gólové pojistky se ne a ne dočkat. Hráčům Čisté, zhušťujícím prostor před vlastní šestnáctkou, nezbývalo než hrozit z brejků a z nich vznikajících standardních situací. Dopředu toho mnoho sice nevymysleli, nicméně mohli vyrovnat po trestném kopu kapitána Votroubka z distance cca 20 m, který skončil na pravé tyči Pápeho svatyně. Pápe, jako výborný gólman na lajně, ale skočil v čas a pokud by rána šla do branky, asi by ji vyndal. Lišanské šance, závary v čisteckém vápně a finální přihrávky zblokované na poslední chvíli hostujícími obránci asi nemá z důvodu délky článku smysl podrobně popisovat. Těsně před půlí ovšem domácí odvrátili roh a přesně podle trenérových předzápasových pokynů založili Baggiem brejk. Baggio, ještě hluboko na vlastní polovině, našel po levé straně sprintujícího beka Pavla Kindla. Pavel ukázal záda rozhozené hostující obraně a po sólu od poloviny hřiště umístil placírkou míč kolem vybíhajícího gólmana k zadní tyči, 2 : 0.

Držení míče na kopačkách, trpělivost a zbytečné neplýtvání silami před středeční odvetou finále poháru, naordinované o přestávce v kabině, přineslo kupodivu ovoce hned po třech minutách druhé půle. Po dalším ze závarů v čisteckém vápně se k dorážce Jelenovy střely dostal nejlepší muž v lišanském dresu, Baggio a zblízka propálil vše, co mu stálo v cestě, 3 : 0. Potom však znovu, a prakticky celou druhou půli, to bylo zase o promarněných lišanských příležitostech. V té největší, své asi čtvrté, překopl smolař zápasu Láďa Krůta prázdnou branku z malého vápna a v dalších šancích neuspěli ani Jelen, dvakrát střídající Vialli, Baggio či Vojta Hamouz. Čistá trpělivě bránila a zkoušela hledat dlouhými míči Pavlise, jediného vysunutého hráče, který na polovině hřiště trpělivě čekal na svou šanci. Ta nakonec přišla v 61. min., když domácí obrana zareagovala na odmávání špatně vhozeného autu očekáváním, že hlavní sudí odpíská. Ten však nechal situaci bez povšimnutí a než se lišanští vzpamatovali, mazal Pavlis nikým nepronásledován sám na branku. Pápe vyběhl a jeho první pokus bravurně kryl, proti dorážce byl však už krátký, 3 : 1. Po deseti minutách to nicméně naposledy v zápase vyšlo Lišanům a gólu se dočkal i kanonýr Jirka Jelínek. Láďa Krůta si totiž alespoň částečně spravil chuť po neproměněných šancích, když na pravé straně vápna dokázal udržet míč, protáhnout se přes tři bránící hráče a před hranicí malého čtverce oslovit nabíhajícího spoluhráče z útoku. Jelen se do balónu opřel nártem z první a to se skutečně chytat nedalo, 4 : 1.

Hodnocení trenéra: Stále bojujeme na více frontách a kádr se s blížícím se závěrem sezóny tenčí. Diváci možná čekali vítězství výraznějším rozdílem, a přijít mohlo, kdybychom se chovali zodpovědněji v zakončení. Důležité jsou ale tři body a odskočením našim nejbližším pronásledovatelům na 5 resp. 6 bodů. Vše je ale dále otevřené, čekají nás ještě čtyři kola. Je mi jasné, že motivace proti oslabenému soupeři a za víceméně rozhodnutého stavu klesá, v odvetě pohárového finále však musíme nastoupit s mnohem větší chutí, nasazením a kolektivním pojetím. S dnešní hrou bychom ve středu uspěli jen těžko.

Rozhodčí :      Klekner – M. Červený (laik), host (laik)
 
ŽK :                0 : 0
 
Branky :          7. Bagi (Žalud), 43. Kindl (Bagi), 48. (Jelínek), 72. Jelínek (Krůta)  –  61. Pavlis
 
SK Lišany :     Paseka – L. Řepka – J. Hamouz, Kaňák (65. Sláma), Kindl – V. Hamouz, Bagi, Chládek (55. Feher), Žalud –Jelínek, Krůta