Jdi na obsah Jdi na menu
 


O výhru jsme zase přišli v závěru

16. 9. 2013

Ve čtvrtém kole III. třídy, hostily Lišany na svém hřišti Kroučovou, oproti loňsku posílenou o několik hráčů ze zrušené rezervy Mšece. Zatímco soupeř figuroval po třech odehraných kolech se 6 body v horní polovině tabulky, naše mužstvo se ziskem pouhého bodu za úvodní domácí remízu na 11. místě. Postavení v tabulce i výhoda domácího prostředí velela konečně bodovat naplno.  

Lišany se sešly kompletní vyjma Ládi Krůty, který z pracovních důvodů dorazil až na druhý poločas. Od úvodu se snažily rychle kombinovat a měly míč častěji na kopačkách. Do první šance se však dostali hosté, kteří dobře bránili a spoléhali zejména na dlouhé míče na hbité útočníky. Martin Kaňák při odkopu trefil soupeřova hráče, který se řítil na Řepu, Zdenda ale včas vyběhl a udržel čisté konto. Domácí byli ale v úvodní fázi zápasu lepší, dokázali hrát rychle dopředu a po čtvrthodině hry propadl Žáďův pas z levé strany kolem stopera k  Mírovi Chládkovi. Míra si zpracoval míč do vápna a rázem se ocitl sám před gólmanem. Ten však jeho střelu k tyči nohou reflexivně vyrazil za vápno, kde se míče zmocnil Pápe a kolmicí mezi beky oslovil zleva nabíhajícího Jelena. Ale ani lišanský kanonýr se nedočkal a příliš blízko před gólmanem, v tísni dopíchl balón těsně mimo. Aktivitou hýřil i Vojta Hamouz, ale jeho úniky do volných prostorů po pravé straně postrádaly finální přihrávku. Po půlhodině hry posoudil rozhodčí Kaňácův souboj s hostujícím hráčem jako faul našeho stopera. Situace cca pětadvacet metrů od branky vypadala nevinně, jenže hráč Kroučové natáhl k ráně přímým nártem a trefil se milimetrově přesně do levé šibenice. Řepa se proletěl vzduchem, ale neměl nárok, 0 : 1. Domácí znervózněli a někteří hráči se začali zbrkle zbavovat míče. Další šanci už si nevytvořili s výjimkou hlavy Páti Ledvinky po rohovém kopu. Ledva sice skákal sám, ale mezi tři tyče se netrefil. Soupeř toho už také mnoho nepředvedl a poločasové skóre se tak nezměnilo. Ve 41. min. si navíc obnovil zranění kotníku Baggio a musel být nahrazen Honzou Loderem, s jehož nástupem do druhé půle se ale stejně počítalo.
 
Na plac přišel místo Patrika Ledvinky i dorazivší Láďa Krůta a běhavý Vojta Hamouz se stáhl na pravý kraj zálohy. Kuci dřeli na vyrovnání a od úvodu druhé půle začali znovu lépe kombinovat. Jenže díky mimofotbalovým povinnostem se začalo blížit nucené střídání znovu výborně hrajícího Pavla Kindla a zdravotně indisponovanému Pápemu začaly evidentně docházet síly. Oba hráči si vyměnili posty, levý bek – střední halv, jenže Pápe musel za chvíli s křečemi do obou lýtek za lajnu a Kroučová toho využila k vytvoření obrovského závaru před domácí brankou. Kluci jej ale přestáli bez úhony, Pápe se vrátil na plac a Lišany přešly do protiútoku. V 64. min. Žáďa unikl po levé straně a vrátil míč do tandemu Honzovi Loderovi, který ve druhé půli dobrou prací s míčem oživil útočnou hru domácích. Honza se neukvapil, počkal si na pohyb Jirky Jelínka na zadní tyči a poslal mu milimetrový pas. Jelen, již se svým strážcem za zády, zblízka z první trefil odkrytý kout branky, 1 : 1. V téže minutě opustil hřiště Pavel Kindl, nahrazen mladším Řepou a po chvíli i vyřízený Pápe, kterého nahradil Kuba Sláma. O tom, jak je Lukáš Řepka chytrým hráčem, přesvědčil v 72. min., když ve dvou s Jelenem vyřešili situaci proti přesile obránců. Řepa středem hřiště oslovil na vápně do nohy Jelena a pokračoval v pohybu k brance. Jirka mu narazil proti noze a Lukáš, ještě před šestnáctkou, z první umístil technickou ránu placírkou přesně k tyči, 2 : 1.
 
Do konce zbývalo 18. minut a teď měla co dohánět Kroučová. Jenže většinu svých akcí řešila pasy za obranu, které sbíral do ruky domácí gólman. Kdyby lišanští hráči dokázali využít alespoň jedné nabídnutých šancí do otevřené obrany vabank hrající Kroučové a přidat třetí gól, bylo by po zápase. Žáďa unikl po levé straně, ve vápně obešel dva hráče, ale z ostrého úhlu přestřelil. Po chvíli unikl znovu a vydal se přímočaře na branku, jeho ránu ale gólman vyrazil, Jelenovu dorážku zastavila hradba těl a míč se odrazil na vápno k volnému Honzovi Loderovi. Honza si znovu zkušeně počkal a vnitřním nártem zamířil na zadní tyč. Branku, ke škodě domácích, však minul.
 
Na ukazateli svítila 90. min. a soupeř podnikl poslední zoufalý nápor. Řepovi před šestnáctkou skočil míč na ruku a vzápětí byl faulován ve snaze balón odkopnout, sudího však nechaly oba zákroky chladným. Hosté se faulem zmocnili míče a následovala přihrávka na pravou stranu na zcela volného hráče, kterého lišanská obrana vystavovala do ofsajdu. Praporek pomezního Kozáka však zůstal i navzdory řevu diváků, dole a hostující útočník upravil kolem bezmocného Řepy na konečných 2 : 2. Nic nepomohl ani závěrečný nápor domácích ve čtyřminutovém nastavení, kdy po centrovaných míčích se dvakrát ocitl v příležitosti Jirka Jelínek. V obou případech měl ale přes enormní snahu k míči příliš daleko.           
 
Hodnocení trenéra: Hráče musím pochválit za bojovnost a obětavost. S tímto, na rozdíl od předchozích sezón posíleným a kvalitnějším soupeřem, jsme si zasloužili vyhrát. Nic proti hlavnímu p. Titlbachovi, pískal rovinu a v inkriminované situaci kompenzoval neodpískáním faulu na Lukáše Řepku neodpískání jeho ruky. I když, pokud by ruku odpískal, následoval by přímý kop a situace by se nějak vyvinula, včetně alternativy regulérního gólu v naší síti. Na spornou ofsajdovou situaci před vyrovnávacím gólem nicméně musím reagovat, protože pokud mi i diváci v ose hry nezávisle potvrdí, že se jednalo o metrový ofsajd, musím konstatovat, že pomezní Kozák buď vůbec nedával pozor, anebo situaci úmyslně pustil. Něco podobného nám provedl na jaře v Roztokách jako hlavní. Nyní zásadně ovlivnil výsledek a připravil nás o dva body.
 
Rozhodčí:       Titlbach – Kalaš, Kozák
 
ŽK:                 Kaňák, Paseka
 
Branky:           64. Jelínek (as. Loder), 72. L. Řepka (Jelínek)
 

SK Lišany:      Z. Řepka – Kaňák – J. Hamouz, Ledvinka (46. Krůta), Kindl (64. L. Řepka) – Bagi (41. Loder), Chládek, Paseka (70. Sláma), Žalud – V. Hamouz, Jelínek.