Jdi na obsah Jdi na menu
 


Míra se koupal v Rakovnickém potoce

18. 11. 2013

V Pustovětech jsme naposledy vyhráli na podzim 2004, v sezóně, kdy jsme si rok zahráli „trojku“ a hned postoupili zpátky do „okresu. Utkání skončilo 2 : 1, branky dali určitě Míra Chládek a asi Jansič, který následně na jaře 2005 skončil neznámo kde v Praze. V posledních dvou ročnících jsme vždy odešli poraženi výsledky 0 : 4 a 1 : 3. O to větší motivaci mělo lišanské mužstvo v posledním podzimním kole letošní sezóny, zvlášť když se ukázalo, že Pustovětům chybí střelci Truxa a Sharankievych a zraněný špílmachr Knapp pouze koučoval utkání ze střídačky. Kapitán Míra Chládek navíc v případě výhry slíbil koupel své osoby, dne 16. listopadu v asi pětistupňové vodě Rakovnického potoka.

Lišany začaly dobře, přehrávaly svého soupeře zejména po obou stranách hřiště, získaly několik rohových kopů a často se pokoušely o střelbu. Pokusy Žáďi a Jelena z hranice vápna nebo Míry Chládka a Vojty Hamouze ze střední vzdálenosti si ale cestu do sítě nenašly. Domácí byli hlavně v rychlosti a pohybu evidentně o krok zpět a většinou se bránili. Dopředu zahrozili pouze trestným kopem Tomáše Zusky, který zastavila zeď, ale také nebezpečným vysunutím Beneše po levé straně. Vybíhající Zdenda Řepka chtěl ukopnout dlouhý balón do autu, v souboji byl ale o krůček později než pustovětský forward, kterého fauloval a uviděl žk. Ještěže zafungovala bratrská spolupráce a za Zdeňkova záda se stačil vrátit stoper Lukáš, jinak by Lišany zřejmě dohrávaly o deseti bez vyloučeného gólmana.
Po několika promarněných příležitostech přiletěl v 17. min. zprava centr do pustovětského vápna, a ten s chutí hrající Honza Loder prodloužil doleva na Žáďu. Rychlonohý levý halv, sám na rohu velkého čtverce, zvedl balón před sebe a nádhernou ranou, po které se domácí gólman pouze ohlédl, trefil druhým dotekem padající míč pod víko k zadní tyči, 0 : 1. Hosté po vstřelené brance ještě zpřesnili hru, dobře kombinovali, vytvářeli si šance a útočné snahy domácích, kteří se soustředili na zhušťování prostoru před vlastní šestnáctkou, likvidovali už na polovině hřiště. Po půlhodině hry šel sám na pustovětskou branku Jirka Jelínek, ale tísněn křižujícím obráncem, trefil z hranice vápna nohy padajícího gólmana. Za pět minut napodobil Jelena v neúspěšné koncovce Honza Loder, když přehodil vybíhajícího brankáře i s brankou. Ovšem v 42. min. unikl po pravé straně znovu Jelen. Křižován domácím stoperem Knoblochem si sám zakončit netroufl, místo toho však přihrávkou na střed ideálně našel ve vápně parťáka z útoku. Honza Loder se kličkou doprava zbavil dotírajícího obránce a nekompromisně napálil míč do odkrytého kouta branky, 0 : 2.
 
Že poločasové vedení 2 : 0 je ve vztahu k podcenění soupeře to nejhorší, se Lišany přesvědčily hned ve 48. min., když ležérním přístupem k bránění pustili pustovětské ke střele. Tu Zdenda sice vyrazil, ale na pohotovou dorážku osamoceného Muchy už byl krátký, 1 : 2. Obdržený gól naštěstí hosty brzy probral z letargie a ti se zase začali tlačit dopředu. V 55. min. si na pravé straně před šestnáctkou zakryl zády k bráně míč Honza Loder a byl faulován. Merunu si z distance nějakých 22 metrů od branky postavil k trestnému kopu Žáďa a jeho smrt rozsévající levačka zakroutila křivku přes zeď do bližší šibenice, 1 : 3.
Lišany znovu ovládly hru a začaly bavit diváky kombinací na jeden – dva doteky. Po obou stranách neúnavně útočili krajní halvové i beci, zásobováni přesnými balóny ze středu hřiště. Další branky na sebe nenechaly dlouho čekat. V 59. min. unikl po levé straně Žáďa a poslal do vápna střílený centr, který šikovnou tečí usměrnil za zadní tyč Jelen, 1 : 4. Lišanský elitní střelec se konečně trefil po pětizápasové střelecké pauze. Po dalších pěti minutách vykombinoval Žáďa s Pavlem Kindlem po levé straně akci, na jejímž konci našel Pavel za vápnem Martina Kaňáka. Dříve kanonýr, dnes spíše sváteční střelec Kaňáca, nicméně stále umí oběma. Uvolnil se kličkou doleva a „béčkem“ vyslal na pustovětskou branku jedovku, na kterou si gólman sice konečky prstů sáhl, ale ze šibenice ji neměl šanci vytlačit, 1 : 5. Hosté na hřišti dominovali. Kupříkladu Žáďa, nejlepší muž na place, svou třetí nebo čtvrtou dalekonosnou pumelicí jen za druhou půli, narval míč do břevna, od kterého se odrazil doprava. Tam osamocený Vojta Hamouz ve snaze uklidit merunu do branky, napálil pro změnu bližší tyč.
Pustovětský Tomáš Zuska se chtěl proti bývalým spoluhráčům z tatranského mladšího dorostu – Řepům, Hamouzíkům, Pápemu i Pavlu Kindlovi, vytáhnout. Bojoval po celé utkání a byl asi nejnebezpečnějším hráčem v domácích barvách. Na začátku poslední patnáctiminutovky ho bravurně vychytal Řepa, aby mu vzápětí nepovedeným výhozem namazal přesně na nohu a znovu vynikl lapením jeho rány placírkou na zadní tyč. Do třetice, když v 77. min. upláchl po pravé straně Mucha a oslovil Tomáše přihrávkou do vápna, už lišanský gólman proti uklizení míče zblízka z první do protipohybu úspěšný zákrok nezopakoval, 2 : 5.
Jedna z nejpohlednějších lišanských akcí se odehrála v 82. min. utkání. Vojta Hamouz si na pravé straně narazil míč se střídajícím Láďou Krůtou, souběžně s koncovou čárou vnikl do šestnáctky a nalákal na sebe gólmana. Zvedl hlavu a přihrávkou oslovil na malém vápně křiknuvšího si Míru Chládka, kterému stačilo nastavit placírku, 2 : 6. Probuzený kanonýr Jirka Jelínek nechtěl zůstat u jednoho gólu a v 87. min., po té, co domácí přežili sérii lišanských rohových kopů, si naběhl na Kaňácův pohotový a přesný oblouček za obranu. Frustrovaným domácím hráčům ukázal záda a z hranice šestnáctky zamířil k tyči, 2 : 7.
 
Kapitán Míra Chládek podepsal zápis, svlékl si dres č. 10 a ve svítivě bílém termotriku zamířil před zraky celého mužstva do vod Rakovnického potoka. Tam se ponořil a za vítězného pokřiku „cigi caga“, počítání skóre do sedmi a záblesků fotoaparátů z mobilních telefonů dostál svému předzápasovému slibu.
 
Hodnocení trenéra: Soupeř byl oslabený, nicméně na to se historie ptát nebude. My jsme Pustovětům vnutili svoji hru, prakticky po celý zápas tahali za delší konec, a i když jsme řadu dalších šancí neproměnili, zcela zaslouženě si po dlouhé době z Pustovět vezeme výhru, navíc vysokým rozdílem. Výhrou jsme poskočili na páté místo ve vyrovnaném středu tabulky, na kterém jsme vystřídali právě Pustověty. Minimální cíl pro podzimní část sezóny je splněn, čeká nás klidná zimní přestávka a do jarních bojů devatenáctibodový základ minimalizující riziko záchranářských starostí. Tenhle omlazený a perspektivní kádr má ale na víc!  
 
Rozhodčí :      Tichý – Klekner, Kalaš
 
Diváci :           40
 
ŽK :                Z. Řepka ( 1 ), Loder ( 3 )
 
Branky :  47. Mucha, 77. Zuska - 14. Žalud (as. Loder), 42. Loder(Jelínek), 53. Žalud (TK), 58. Jelínek (Žalud), 65. Kaňák (Kindl), 71. Chládek (V. Hamouz), 87. Jelínek (Kaňák),
 
SK Lišany :  Z. Řepka – L.Řepka – J. Hamouz, Kaňák, Kindl – V. Hamouz, Chládek, Paseka (76. Ledvinka), Žalud – Loder (66. Krůta), Jelínek (87. Sláma).