Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lišany udržely třetí místo

2. 6. 2014

Po porážce s Olympií se v neděli 1. 6. 2014 střetly Lišany na domácím hřišti v přímém souboji o třetí místo v tabulce s celkem Sj. Chrášťany. Aby 39 bodové Lišany udržely pozici, musely s 37 bodovými Chrášťany minimálně remizovat. Karty byly nicméně lépe rozdané pro soupeře, neboť Chrášťanům se na jaře, kdy uhrály 22 body (naše mužstvo 20) dlouhodobě daří, mají silný a sebevědomý tým a přijely vyhrát. Lišanské mužstvo naopak kosí marodka. K Honzovi Loderovi, dříve uvolněnému na hostování a dlouhodobě zraněnému Ledvovi se přidal ve formě hrající rychlonohý Baggio s naraženými žebry a kreativní stoper Lukáš Řepka s angínou. V samotném zápasu se ke vší smůle ještě zranila jedna z opor, Radek Žalud, který byl v půli nahrazen Kubou Slámou. Na lišanské lavičce tak zůstal jen aktuálně neaktivní Luďa Marenčák, který, byť viděl balon naposledy na zimním soustředění, přišel pomoci, kdyby bylo nejhůř.

Obě mužstva začala opatrně a žádné nechtělo udělat chybu. Bojovalo se hlavně o střed hřiště, k vidění bylo několik pohledných kombinačních akcí z obou stran, v úvodu ale dominovaly obrany. Chrášťany se snažily hrozit především rychlonohým a přímočarým Loulou, ale také šikovným Erbenem, kterého, seč mohl, střežil Pápe. První chybu udělaly v 22. min. domácí. Po autovém vhazování z Lišanského pohledu z pravé strany se nechali chrášťanskými hráči odtáhnout z prostoru na hranici šestnáctky, kam si zaběhl střední halv Erben a marně stíhán Pápem, po odskoku míče usměrnil hlavou dlouhý aut milimetrově k Řepově pravé tyči, 0 : 1. Než se Lišany vzpamatovaly, mohly prohrávat o dva, když se po zbytečné ztrátě míče řítil na domácí branku osamocený Dvořák. Řepa si však povyběhl a zmenšil střelecký úhel. Chrášťanského kapitána mazácky vystál, aby pak jeho zakončení lapil do koše.                                                                                                                                        Lišanští hráči se nicméně postupně semkli, začali kombinovat a dostali soupeře pod tlak. Hosté však dobře zhušťovali prostor před vlastní šestnáctkou a domácí do vážnějších příležitostí nepouštěli. Výjimkou byl individuální průnik Vojty Hamouze diagonálně z pravé strany doprostřed, místo přihrávky do šance zcela volnému Viallimu zakončený nepovedenou střelou. Po narážečce s Láďou Krůtou vypadala mnohem nebezpečněji technická rána Míry Chládka zpoza šestnáctky, která se pěkně nesla do levé šibenice soupeřovy branky. Chrášťanský gólman tam ale byl včas a poradil si.                                                Postupně odpadával Žáďa, kterému, když rozehrával roh, píchlo v koleni a bolest, po zbytek první půle, kterou ještě dohrál, nepolevovala. Ve 42. min. se ovšem zrodila pěkná kombinační akce v podání Lišan, když Míra Chládek cíleně odhlavičkoval chrášťanský výkop doleva na volného Vialliho. Ten zatáhl míč po lajně a před šestnáctkou vrátil do tandemu Pápemu, který si seběhl ze středu hřiště. Pápe nelenil a ostře odcentroval do vápna, kde se do voleje položil Jelen a trefil tyč. Balón se naštěstí odrazil k volnému mladšímu Hamouzíkovi, který naposledy skóroval ve druhém jarním kole v Zavidově, nyní však s dorážkou do prázdné neměl sebemenší problém, 1 : 1.

Do druhé půle bez Žádi Lišany přeskupily sestavu. Na levém beku se objevil Pavel Kindl, Vojta Hamouz poprvé v lišanském dresu na postu předstopera a střídající Slámík zaujal místo na pravém kraji zálohy. Obě mužstva se snažila naklonit misku vah na svou stranu, ale aktivnější byly zpočátku Chrášťany a záhy, znovu po chybě v rozehrávce, vyndával Řepa konečky prstů Erbenovu střelu na břevno vlastní branky. Pak se řítil na lišanskou branku osamocený Loula, ale Řepa, za pomoci Bobínyho, který stačil Loulu doběhnout a znesnadnit mu koncovku, jej znovu vychytal. Lišany kontrovaly povedeným centrem Slámíka, přetaženým zprava do leva na Vialliho. Kuba, již osamocen, hlavou těsně přestřelil zařízení.
Dvacet min. před koncem zaváhal s rozehrávkou domácí stoper Kaňáca, až pod Erbenovým tlakem přišel o míč. Chrášťanský špílmachr oslovil přihrávkou doprava do vyložené šance Lukáše Hanzla. Pavel Kindl se musel otočit a svého bývalého spoluhráče z tatranského A dorostu již nestihl dorazit. Hanzl vypálil a rána se od bližší tyče odrazila za Řepova záda, 1 : 2.
Domácí se snažili zmobilizovat poslední síly, ale hráči většinou příliš dlouho drželi balón a málo se nabízeli, takže proti umně bránícím hostům, navíc těžícím z brejků, se prosazovali jen ztěžka. Výjimkou byla hlavička Pavla Kindla po Mírově rohu, která však skončila nad brankou. Mnohem nebezpečnější bylo sólo Vojty Hamouze, který se s míčem rozběhl od poloviny hřiště a po šikovném puštění míče Jelenem pronikl hostující obranou jako nůž máslem, vnikl do šestnáctky a trochu zleva se ocitl sám před brankářem. Do Vojtovy střely na zadní tyč, která by však minula branku, se ještě skluzem položil Pápe, ale usměrnil balón nad břevno prázdné chrášťanské svatyně.
Marné dobývání chrášťanské branky trvalo do 86. min., kdy byl těsně za polovinou faulován Míra Chládek. Domácí kapitán se sám ujal rozehrávky trestňáku a poslal vysoký míč do vápna na střed hostující branky, ale tak, aby se k němu gólman nedostal. Tam se do vzduchu, snad půl těla nad ostatní hráče, pověsil 192 cm vysoký lišanský forward Láďa Krůta a práskl do balónu hlavou. Přesná rána dokonale zaplula k pravé tyči bezmocného chrášťanského gólmana, 2 : 2.
 
Hodnocení trenéra: Zápas o pomyslných 6 bodů jsme si nemohli dovolit prohrát, pokud chceme pomýšlet na udržení 3. místa v tabulce. Ačkoli jsme v utkání díky okleštěné sestavě a kvalitě soupeře rozhodně nebyli favority, nakonec jsme díky trpělivosti a bojovnosti i za nepříznivého stavu dokázali uhrát zaslouženou remízu a udržet na třetí příčce dvoubodový odstup před svým dnešním soupeřem. Do konce chybí dva zápasy a my máme nyní všechno ve svých rukách.   
  
Rozhodčí :      Švácha – laik Červený, laik hosté
 
Diváci :           90
 
ŽK :                 Paseka (6) – Loula, Hubáček
 
Branky :         42. V. Hamouz (as. Jelínek), 86. Krůta (as. Chládek) – 22. Erben, 69. Hanzl
 
SK Lišany :     Z. Řepka – Kaňák – J. Hamouz, Kindl, Žalud (46. Sláma) – V. Hamouz, Paseka, Chládek, Feher – Krůta, Jelínek.