Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanonáda v Srbči

6. 10. 2013

Bez dvou dnů přesně před dvěma měsíci si SK Lišany odvezl ze Srbče pohárovou výhru 8 : 2. V neděli 6.10. jsme se v 7. kole soutěže vrátili na místo činu s úkolem potvrdit na hřišti posledního celku soutěže roli favorita a venku poprvé v sezóně urvat tři body. Jak aktuálně přistupují k fotbalu v Srbči, jsme se přesvědčili hned po příjezdu, když jsme, stejně jako bezprostředně po nás dorazivší trojice rozhodčích, dobře půl hodiny čekali, než někdo přijde a otevře nám kabiny.

Hned v první minutě zastavil samostatný únik Honzy Lodera praporek pomezního, a ofsajd to nebyl. V úvodní čtvrthodině jsme se nicméně na hřišti hledali a nechali se zatlačit. Řepa musel řešit dvě těžké střely a zejména ta druhá, která před ním skočila, neskončila v brance jen díky kvalitnímu dvojímu krytí v podání lišanského gólmana. Vše ovšem utnul průnik Radka Žaluda středem hřiště a kolmice na Honzu Lodera. Praporek pomezního tentokrát už zůstal dole a Honza placírkou kolem vybíhajícího gólmana otevřel účet zápasu, 0 : 1.
Lišany zpřesnily hru a hlavně byly produktivní. Pořekadlo, „když nevíš, co s balónem, vystřel“, naplno potvrdil Láďa Krůta ve 20. min., když po Honzově přiťuknutí vyslal skoro od levé lajny na domácí branku nevídanou pumelici z dobrých třiceti metrů. Míč před gólmanem zaplaval a nádherně se stočil pod klacek, 0 : 2. Po dalších šesti minutách vyslal Míra Chládek kolmicí středem Jelena. Jirka si za vápnem krátkou kličkou sekl míč na pravačku a vypálil tvrdě a přesně, 0 : 3.
Následně si dali hosté chvíli střeleckou pauzu. Ne, že by si nevytvářeli šance, ale často chyběla lepší finální přihrávka a některé akce znovu zastavil praporek pomezního asistenta. Až pět minut před půlí se po pravé straně protáhl Honza Loder a od koncové lajny oslovil prudkou přihrávkou v zápase znovu aktivního Honzu Paseku, sprintujícího do zakončení. Pápe byl u míče včas a na zadní tyči ho snad z metru napálil pod klacek, 0 : 4.
 
Do druhé půle pustil Kaňáca na hřiště mladšího Řepu a Honza Loder, který musel odjet dřív kvůli futsalovému zápasu, Patrika Ledvinku. Střídající hráči spolu vytvořili novou stoperskou dvojici a střelec našeho druhého gólu, urostlý Láďa Krůta, se vytáhl dopředu k Jelenovi. Hosté už měli režii zápasu plně ve svých rukách a Zdenda Řepka se dostal v celém druhém dějství v podstatě ke dvěma vážnějším zákrokům. Chytit do koše bombu z přímého kopu doprostřed branky byla pro něho lahůdka, ale pak včasným vyběhnutím a zmenšením střeleckého úhlu bravurně vychytal domácího kanonýra Svítka, čímž položil základ k letošní první nule v soutěžním utkání.
Branky ale padaly na druhé straně. Po několika promarněných šancích prodloužil v 58. min. Láďa Krůta Řepův výkop na rozběhlého Jirku Jelínka. Jelen se vyhnul ofsajdové pasti a nikým neatakován, postupoval sám na brankáře. Tomu se vyhnul kličkou doleva a doběhl s míčem na noze do prázdné branky, 0 : 5. Po pěkném individuálním průniku Vojty Hamouze v 65. min. znovu zaúřadoval střelecky disponovaný Láďa Krůta. Za vápnem si zpracoval Vojtovu nezištnou přihrávku, prudce a přesně vypálil, 0 : 6. Svou druhou gólovou asistenci v utkání si Žáďa připsal z rohového kopu, když nasměroval střílený centr na střed branky, kde byl nejrychleji Vojta Hamouz a v souboji s domácím obráncem dopravil míč do sítě, 0 : 7.
Soupeř byl na kolenou a kluci bavili fotbalem sebe i diváky. V 77. min potřetí asistoval Žáďa, když vysunul Jelena, který uvnitř šestnáctky završil přesnou střelou svůj druhý hattrick v soutěžním utkání v letošní sezóně, 0 : 8. Gólový účet uzavřel v 80. min. svou druhou trefou v zápase Vojta Hamouz, který zúročil samostatný únik po pasu za beky v podání Míry Chládka, 0 : 9.
„Desítky“ jsme se nakonec nedočkali, neboť domácí gólman včasným vyběhnutím zmařil další Jelenovu dobrou příležitost a hlavní arbitr, Antonín Sýkora, utkání za rozhodnutého stavu v běžící 86. minutě ukončil.  

Hodnocení trenéra: Díky hrubému porušení povinností pořádajícího oddílu jsme se nestačili pořádně rozcvičit a navíc jsme si museli zvykat na povrch, který opticky vypadal pěkně, ale byl velmi tvrdý a pod rovně posekanou trávou drobně hrbolatý, což nám znesnadňovalo zpracování a kontrolu balónu. Před zápasem jsem kluky nabádal, aby byli trpěliví, když se zpočátku nebude dařit. Po celý zápas jsme nicméně dokázali pozorně bránit, naštěstí po čtvrthodině nevýrazného výkonu dali první gól, pak jsme rychle přidali další, vytvořili si rozhodující náskok a zápas ovládli. Ve druhé půli už to bylo o tom, kolika brankami nakonec zatížíme konto domácího gólmana.

Rozhodčí :      Sýkora – Špidra, Matějková
 
Diváci :             30
            
Branky :          14. Loder (as. Žalud), 20. Krůta (Loder), 26. Jelínek (Chládek), 40. Paseka (Loder), 58. Jelínek (Krůta), 65. Krůta (V. Hamouz), 71. V. Hamouz (Žalud), 77. Jelínek (Žalud), 80. V. Hamouz (Chládek)
 
SK Lišany :  Z. Řepka – Kaňák (46. L.Řepka) – J. Hamouz, Krůta (82. Skrutek), Kindl – V. Hamouz, Chládek, Paseka (71. Sláma), Žalud – Loder (46. Ledvinka), Jelínek.