Jdi na obsah Jdi na menu
 


Favorit odvezl bůra

20. 4. 2014
Souboj pátého mužstva s třetím a rozdíl čtyř bodů v tabulce. Duel domácích Lišan s loňským účastníkem nejvyšší okresní soutěže, Branovem, sliboval zajímavou podívanou. Lišany na podzim remizovaly v pohledném utkání v Branově 4 : 4 a nyní, v případě vítězství, by se na soupeře dotáhly na rozdíl bodu. Trenér nicméně musel řešit absenci Ládi Krůty v úvodu zápasu, zdravotní problémy Žádi, které, byť nastoupil, mu znemožňovaly plnohodnotný výkon a to samé u Ledvy, který byl připraven na lavičce. Ještě, že se objevil Vojta Hamouz, který ve středu dobral antibiotika a nakonec, logicky s rezervou v kondici, musel odehrát druhý poločas.  
 
Po vyrovnaném úvodu, kdy hned v první minutě vážněji navštívilo branovské pokutové území domácí mužstvo, začal tahat za delší konec Branov. Zejména díky aktivitě dobře individuálně vybavených útočníků Bechnera a Rouse, dobře doplňovaných záložní řadou, si hosté vytvořili dvě – tři opravdu dobré příležitosti, které postrádaly přesnější zakončení. Řepa pochytal několik střel ze střední vzdálenosti, lišanská obrana pracovala dobře a celé mužstvo, přes počáteční nepřesnosti v rozehrávce, trpělivě a obětavě dozadu. Odměna přišla ve 23. min. hry. Pápe si zaběhl k levé lajně, kam dostal přihrávku a diagonálně přetáhl centr na pravou stranu vápna, kde rychlonohý Baggio přesprintoval svého strážce a z první uklidil míč do protipohybu gólmana ke vzdálenější tyči, 1 : 0. Díky zranění, kvůli kterému vynechal prakticky celý podzim, to byl Míšův premiérový gól v letošní sezóně. Lišany se zvedly a mohly jít do dvoubrankového vedení. Baggio po pravé straně našel kolmicí Vialliho, který byl ve vápně podražen, píšťalka hlavního arbitra Sedláčka však zůstala němá. Pak, znovu po centru zleva, dostal od Žádi nabito Jelen, jeho první pokus stačil brankář vyrazit a dorážka přeletěla břevno hostující branky.
Úsloví nedáš – dostaneš se, ke škodě domácího mužstva, vyplnilo téměř vzápětí ve 32. min. Centrovaný míč po standardce z pravé strany vyboxoval Zdenda za hranici šestnáctky, kde zcela volný T. Krátký po odskoku vystřihl ukázkový volej, po kterém se bezmocný lišanský gólman stačil jen podívat, 1 : 1. Aby toho nebylo málo, přišel v 38. min. v podání hostí rohový kop. Ten lišanští obránci odvrátili znovu za vápno k noze T. Krátkého. Ten znovu vypálil a míč si zahrál biliár – dvakrát břevno, dvakrát branková čára – než jej zkrotil Řepa. Hlavní nicméně na radu pomezního Strouhala uznal gól, 1 : 2. Protestující Vialli uviděl žk. a v téže minutě opustil hřiště Žáďa, kterého bolest v šíji limitovala natolik, že nebyl schopen pokračovat. Nahradil jej ze zaměstnání dorazivší Láďa Krůta, který se postavil do útoku k Jelenovi a Vialli se místo Žádi posunul na levého halva.
Záhy, ve 43. min., dostal Vialli včas balón od Pápeho Neotálel a přetáhl centr na zadní tyč, čímž vymyslel tutovku pro Jelena, který se do těžkého míče sice pěkně položil volejem, leč o centimetry minul zadní tyč. Vyrovnání se Lišany nedočkaly ani v poslední minutě první půle, kdy po trmě – vrmě v branovském vápně si hosté málem dali do šatny vlastní gól. Dezorientovaný bek ve snaze odkopnout přeloboval svého gólmana, který se ale vyšponoval a konečky prstů míč, padající pod břevno, zastavil, aby se vzápětí stačil zvednout a před dobíhajícími domácími hráči vyboxovat skákající merunu, směřující do branky, mimo tyče.
 
V této situaci z konce prvního dějství si navíc v souboji poranil koleno Míša Bagi. Zatímco již dříve vystřídaný Žáďa odvážel Baggia na chirurgiskou ambulanci do Rakovníka, na place se oproti původnímu plánu objevil hned od úvodu druhé půle, po prodělané angíně v ne ideální kondici, Vojta Hamouz. O tom, že lišanské hráče branovský obrat nezlomil, se mohli fanoušci obou týmů, kterých se na utkání sešla slušná porce, přesvědčit hned od úvodního hvizdu. Kluci se nebáli hrát a nabízet, dali balón na zem a stejně jako minulý týden v Kroučové začali soupeře rozebírat vtipnými kombinacemi a s patřičnou dávkou bojovnosti a obětavosti zatlačili branovské mužstvo do defenzívy. Již v 53. min. hledal Míra Chládek od domácí střídačky z trestňáku vysokým míčem Jirku Jelínka. Domácí kanonýr v souboji prokázal více obratnosti a šikovnosti než stoper hostí, míč získal, uvolnil se krátkou kličkou na střed a placírkou kolem gólmana protrhl svou střeleckou smůlu z první půle, 2 : 2.
Bechner a Rous byli oproti první půli v branovském útoku poloviční. Sice se dále snažili hrozit z brejků, ale zdvojováni a bez podpory záložní řady, která tak tak stačila bránit, protože Lišany na tom byly fyzicky evidentně lépe, v soubojích s domácí obranou o míč většinou rychle přišli. Po faulech na Pápeho a Vialliho to z trestňáku nebezpečně zkoušel Jelen, do boční sítě a Lukáš Řepka, jehož ránu zastavila zeď. V 67. min. trefil Míra Chládek z rohu z levé strany na bližší tyči prvního bránícího hráče. Míč se k němu odrazil zpět, Míra z první pravačkou z ostrého úhlu vypálil nádhernou ránu, po jejíž trajektorii se branovský gólman pouze zoufale ohlédl, než za obrovského jásotu domácích příznivců zaplula do vzdálenější šibenice, 3 : 2. Téměř vzápětí však přišel problém. Pápe, hrající již z první půle se žk., fauloval. Uviděl druhou a vyrazil předčasně do sprchy. Lišany se zatáhly, ale ne na dlouho, neboť po nějakých pěti minutách branovský pravý halv Votoupal nevybíravě sundal Vialliho a po druhé žk. se šel osprchovat také. Pro Vialliho se tím otevřel prostor a nyní to byl on, kdo náběhy zleva nejčastěji doplňoval na hrotu Jelena. Další domácí úder však přišel čtvrt hodiny před koncem překvapivě zprava. Bobíny se z beka vydal na svůj typický útočný výlet. Vnikl do vápna, kde o míč přišel, ale vzápětí jej získal zpět, umotal dva bránící hráče a střelou křížem přes celou branku se sám odměnil za svou dosavadní poctivou práci při bránění, 4 : 2.
I v závěru utkání se bylo na co dívat. Dvakrát to zkoušel zleva Vialli. Poprvé, po Jelenově přihrávce, jej v postupu sám na branku zastavil Strouhalův praporek, podruhé unikl sám a přestřelil. I hosté vymysleli parádní kombinační akci s uvolněním střelce na hranici šestnáctky, rána z první ale o půl metru přeletěla břevno a rozvlnila pouze ochrannou síť za brankou. V 89. min. se na hřiště místo Jelena přišel podívat Páťa Ledvinka, kterého ve třetí min nastavení našel volného uvnitř vápna přihrávkou zprava Vojta Hamouz. Ledva si zpracoval míč do tahu a z druhého dotyku vypálil. Hostující brankář stačil sice ztlumit razanci střely, míč však neomylně směřoval do sítě, kam jej nakonec z brankové čáry napálil dobíhající Vialli, 5 : 2.
 
Hodnocení trenéra: V dnešním utkání jsem si potvrdil dvě pozitivní věci. První, máme široký a vyrovnaný kádr, a pokud i více hráčů z různých příčin absentuje nebo je nuceno díky zranění vystřídat, další jsou schopni je adekvátně nahradit a na výkonu mužstva se to nijak negativně neprojeví. Druhou, pravidelné tréninky s relativně dobrou účastí se dnes i v minulém zápasu zúročily jednak kondiční převahou nad soupeři ve druhé půli a jednak kombinační hrou s minimálním počtem doteků a dobrým pohybem všech hráčů, na kterou se nyní dá skutečně dívat.
 
 
Rozhodčí :      Sedláček – Strouhal, Schoř
 
ŽK :              Chládek (1), Kaňák (5), Feher (3), Krůta (3), Paseka (5) -                     Rous, Opl, Bechner, Sado, Votoupal
 
ČK :              Paseka (1) - Votoupal
 
Branky :     23. Bagi (as.Paseka), 53. Jelínek (Chládek), 67. Chládek, 76. J. Hamouz, 90.+3. Feher ( Ledvinka) - 32. a 38. Krátký 
 
SK Lišany :     Z. Řepka – L. Řepka – J. Hamouz, Kaňák, Kindl – Bagi (46. V. Hamouz), Chládek, Paseka, Žalud (38. Krůta) – Jelínek (88. Ledvinka), Feher.