Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve druhé půli doslova propadák

29. 8. 2012

Stejné místo, jen o dva měsíce později a až na některé obměny v sestavách i stejní protagonisté, to vše přineslo utkání prvního kola nového soutěžního ročníku III. třídy mezi domácím SK Lišany a hostující Olympií Rakovník. S ohledem na výsledek posledního zápasu minulého soutěžního ročníku měla Olympie našemu mužstvu co oplácet. Skóre se do poločasu ovšem vyvíjelo prakticky stejně jako v posledním duelu, tedy příznivě pro Lišany, ve druhé půli jsme ale začali tahat za výrazně kratší konec.  

 
Obě mužstva začala spíše opatrně a nikdo nechtěl udělat chybu. První problém přišel v 7. minutě, když si Honza Vítek řekl o střídání, jeho svalové zranění z přípravného utkání v Lužné zřejmě bude chtít delší čas na doléčení. Ani ne minutu po jeho nahrazení Marianem Skrutkem se Lišany dostaly na levé straně k přímému kopu. Míč si nejprve postavil k centru Míra Chládek, pak to ale vzal na sebe benjamínek Lukáš Řepka, hrající své první soutěžní utkání za SK Lišany a dokázal, že v mládežnických kategoriích byl v Rakovnickém Tatranu obávaným střelcem trestných kopů. Jeho ránu čistým nártem z distance dobrých 30 metrů zastavila až branková síť, 1 : 0. Domácí hráli pozorně v obraně a v průběhu prvních dvaceti minut nachytali lišanští rychlé rakovnické útočníky snad osmkrát v ofsajdové pasti. Ta ale v 21. min. nesklapla a na domácí branku se rázem řítil sám hostující M. Šmíd, v koncovce nezaváhal, 1 : 1. Lišany vyrovnávací gól nepoložil, středová osa, Beny, Míra Chládek a Lukáš Řepka se dobře pohybovala, kombinací dokázala vyřešit složité herní situace a zásobovat útočné hroty, Ledvu a Jelena dobrými přihrávkami. V 31. min. našel Beny z levé strany nadýchaným křižným centrem za obranu v náběhu Míru Chládka, ten si míč ve vzduchu ideálně zpracoval a druhým dotekem jej před dopadem napálil do branky, 2 : 1. Sporná situace nastala pět minut před půlí, když hostující Kalfiřt unikl po levé straně a přihrávkou po zemi trefil ležícího Kubu Slámu do ruky, kterou měl u těla. Sudí Szabó po nápovědě hostujících hráčů i příznivců nesmyslně odpískal penaltu a Kubovi udělil žk. Míč si na značku postavil Topinka, jenže starší z klanu Řepků, Zdeněk, jeho střelu bravurně vyrazil a poradil si i s následnou dorážkou z bezprostřední blízkosti.
Do druhé půle nasadila Olympie dopředu ke Šmídovi rychlonohého a šikovného Filipa a obraz hry se rapidně změnil. Hosté včasným návratem za míč likvidovali lišanské akce již v zárodku, začali dobře kombinovat na vlastní polovině a zásobovat útočné hroty, které ze středu zálohy doplňoval Martin Němec, kolmicemi do otevřené obrany. Po jedné z takových akcí ufáral v 50. min. Slámíkovi M. Šmíd a svým druhým gólem v utkání srovnal stav, 2 : 2. Olympie dále režírovala hru a mezi 50. a 70. min. přišla doslova smršť brejků do otevřené a chybující domácí obrany, která po dvou gólech Filipa a jednom Němce přinesla i zásadní změnu ve vývoji skóre, 2 : 5.
Až za tohoto stavu se Lišany dostaly znovu alespoň částečně do hry. Beny se proháčkoval do vyložené šance, ale střelu mu v posledním okamžiku zblokoval bránící hráč. Patrik Ledvinka po pěkné kombinační akci s Mírou Chládkem přestřelil a do třetice hlava Míši Bagiho po přihrávce střídajícího Ládi Krůty, skončila těsně vedle. Na druhé straně Zdeněk Řepka konečky prstů vytlačil dalekonosnou střelu na tyč. Tečku výsledku nakonec dala v 88. min. Olympie, když Martin Kaňák ve snaze fotbalově řešit situaci ve vlastním vápně přišel o míč a vzápětí fauloval. Kalfiřt se z další nařízené penalty tentokrát nemýlil, 2 : 6.
 
 
 
Hodnocení trenéra: Byl to zápas dvou rozdílných poločasů a část viny beru na sebe, když jsem v eufórii z poločasového vedení, jehož dosažení nás nicméně dosti vyčerpalo, o přestávce v kabině hráčům jaksi opomněl říci, aby zalezli a čekali na brejky. Místo toho jsme honili dobře kombinujícího a hlavně zkušenějšího soupeře na jeho obranné polovině ve stále více hráčích, pozdě zkracovali hřiště, byli všude druzí a na brejky hrál soupeř. Když k tomu připočtu únavu, naše individuální chyby a zbytečné ztráty míče, ale, vyjma Kuby Hamouze, jehož sprinterské souboje s útočníky soupeře byly ozdobou utkání, také rychlostní převahu soupeřových útočných hráčů nad našimi obránci, je konečný výsledek takový, jaký je. Nevím, rychlonohého Baggia jsem možná měl v půli stáhnout na beka, v záloze mu to dnes moc nešlo, překážel mu balón - další čtyři použitelní rychlí krajní hráči pro zranění citelně chybí.
 
Rozhodčí :      Szabó – Sedláček, Blín
 
Branky :          8. Řepka L.,  31. Chládek (Beneš) – Šmíd M. 2, Filip 2, Němec, Kalfiřt
 
SK Lišany :     Z. Řepka – Sláma, Kaňák, Beneš, Hamouz – Vítek (7. Skrutek, 65. Krůta), Chládek, L. Řepka, Bagi – Jelínek, Ledvinka.
                        Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.