Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Čisté jsme hráli jen v první půli

1. 5. 2013

Bez vyloučeného Kuby Hamouze a nakonec i Ládi Krůty s nedoléčeným zraněním z minulého zápasu, tedy s padesátiprocentními změnami ve složení obranných řad, nastoupily Lišany v 19. kole III. třídy v Čisté. Přesto si, pod dojmem výborného výkonu z minulého domácího zápasu s posílenou rezervou Zavidova, na soupeře věřily.

Když ve 2. min. namazal čistecký gólman míč za vápno Jelenovi, který si jej navedl do šestnáctky a ostrou ranou poprvé rozvlnil síť, 0 : 1, vypadalo to na stejný scénář jako v předchozích zápasech, kdy nám perfektně vyšel úvod. Jenže v tomto zápase se nakonec stoprocentně potvrdilo přísloví, „první vyhrání, z kapsy vyhání“. Záhy přišel penaltový zákrok na Vialliho, který nechal rozhodčího chladným, ale pak se začali dopředu prosazovat také rychlonozí ofenzivní hráči domácích. Útok střídal útok, ovšem bez finální přihrávky na jedné či druhé straně. V 18. min. přišel domácí trestňák z poloviny hřiště. Páťa Ledvinka nestačil odcouvat na centrovaný míč a za něho zabíhající hráč se trefil parádně hlavou přes celou bránu, 1 : 1. Lišany odpověděly záhy ve 22. min., a byla to v podání Vialliho s Jelenem parádně vyřešená situace 2 x 3. Vialli našel Jelena mezi třemi obránci, překřížil se s ním, dostal narážečkou z první balón zpět do vápna a v koncovce nezaváhal, 1 : 2. Po půlhodině hry se míč po závaru v soupeřově šestnáctce odrazil míč na pravou postranní lajnu velkého vápna k Mírovi Chládkovi, který se po odskoku položil z ostrého úhlu do výstavní rány čistým nártem pod klacek, brankář neměl šanci, 1 : 3. Vše znovu vypadalo růžově. Řepa vychytal Blechu, který šel na něho sám, a tak jsme mohli, snad definitivně, rozhodnout my. To by ovšem Beny, který se dostal k odraženému míči uvnitř šestnáctky, musel lépe umístit svou chytrou střelu do odkrytého kouta branky nebo Vialli, lépe než centrem do náruče brankáře, vyřešit situaci tři na jednoho obránce. A tak se z kontaktního gólu do šatny radoval soupeř. Nerozehraný Baggio hodil příliš krátký aut zpět na Řepu, který musel rychle z branky, ale při odkopu trefil soupeřova hráče dobíhajícího míč. Ten se odrazil doprostřed hřiště, odkud pro soupeře nebyl problém vracejícího se Řepu přelobovat, 2 : 3.
Přes veškerá varování upozorňující na aktivitu domácích na začátku druhé půle, byl začátek tohoto dějství pro hosty jak zlý sen. Pápe a Baggio ve 47. min. uhasili Blechův únik odkopem do autu, jenže pak oba zůstali stát a nepřebrali hráče, jako by zapomněli, že aut se dá také hodit rychle. A když se po bleskovém vhození míče trefil domácí hráč výstavní střelou za zadní tyč, pohroma byla na světě, 3 : 3. Najednou jakoby na hřišti existovalo jen jedno mužstvo, domácí. Čtvrtému gólu soupeře v 50. min. předcházela naše neschopnost odkopnout míč ven z vlastní šestnáctky, přestože jsme zde v počtu hráčů měli výraznou převahu, 4 : 3. Čistá byla na koni, domácím hráčům se najednou začalo dařit vše, na co sáhli a dostali nás pod tlak. Zato my se dostali do hlubokého útlumu, horko těžko odvraceli soupeřovy ataky a dopředu jsme nevymysleli nic. Řepa si poradil s několika ošemetnými situacemi, ale pak mu vypadl z rukou centrovaný míč, který naštěstí Pápe z brankové čáry uklidil do autu. Jelen bezprostředně oplácel na něho, v utkání slabým rozhodčím Kozákem, přehlédnutý faul a uviděl žk. V 71. min. přišla chybička v komunikaci mezi gólmanem a stoperem, kteří si dávali přednost na přízemní centr do šestnáctky, čehož využil domácí útočník. Převzal míč, otočil se s ním a uklidil jej k tyči, 5 : 3.
Čtvrt hodiny před koncem opustil po druhé žk. hřiště Jelen, a myslím, že rozhodčí si i v tomto případě vybrali slabší chvilku. Paradoxně v deseti jsme se herně znovu zvedli, zlepšili pohyb a domácí zatlačili, ale za cenu rizika vzadu na tři obránce, což se nevyplatilo v 81. min po rychlém brejku a přečíslení naší otevřené obrany, 6 : 3. Při dalším brejku zatáhl v šestnáctce za záchrannou brzdu Žáďa a sudí tentokrát, kupodivu, penaltu odpískal. Jenže Zdenda je na chytání penalt specialista, v této sezóně má více než padesátiprocentní úspěšnost a úspěšný byl i tentokrát, když nalákal soupeře ponecháním více místa u levé tyče, kde vystihl směr střely a míč vyrazil. V poslední minutě hry byl na hranici šestnáctky faulován Baggio. Míč si postavil tradiční exekutor trestných kopů, Žáďa, využil špatného postavení gólmana za zdí, tu obstřelil a přesně trefil odkrytý horní roh branky. Gól na 6 : 4 byl však jen slabou náplastí.
 
Hodnocení trenéra SK Lišany: Obrana hrála v nestandardním složení. Nepodali jsme zdaleka tak kompaktní výkon jako v předchozím domácím zápase, přesto jsme minutu před půli vedli o dva góly a měli to slušně rozehrané. O naší porážce rozhodly laciné góly soupeře na konci prvního a začátku druhého poločasu, po naší nedůslednosti a individuálních chybách, kterými jsme domácí sami naladili na vítěznou vlnu. Ve druhé půli jako by nás přestal poslouchat balón, méně zkušení kluci si přestali věřit, začali se schovávat, zbavovat míče nebo naopak drbat, celkově chyběl pohyb. Ani oba útočníci, kteří v první půli měli solidní pohyb, příliš nepomohli, když daleko od sebe staticky čekali na balón, který většinou nepřišel, a když přišel, vzápětí jej ztratili. Z chyb, které jsme udělali, se musíme pro příští domácí zápas poučit.
 
 
Rozhodčí :      Kozák – Vyhnanovský, Titlbach
 
ŽK :                 Jelínek
 
ČK :                 Jelínek
 
Branky : 2. Jelínek, 22. Feher (as. Jelínek), 29. Chládek, 90. Žalud – Tesař 2x, Jopa, Blecha Suchý, Lepka
 
SK Lišany :     Z. Řepka – Kaňák – Bagi, Ledvinka (87. Marenčák), Žalud – L. Řepka (75. Sláma), Chládek, Beneš, Paseka – Jelínek, Feher.
                                    Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.