Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spravedlivá dělba bodů

6. 5. 2013

Ve 20. kole III. třídy hostily Lišany nevyzpytatelného soupeře, So. Srbeč, který ve svém kádru disponuje kanonýrem Milanem Svítkem, aktuálním nejlepším střelcem soutěže. To naše mužstvo se muselo obejít o svého nejlepšího střelce, vykartovaného Jirku Jelínka a také o z rodinných důvodů absentiujícího běhavého záložníka Honzu Paseku. Samotné postavení obou mužstev v tabulce, dvě místa a tři body ve prospěch soupeře slibovalo zajímavý duel.

 

Z našeho rychlého otevření skóre se už stává tradice. Tentokrát už ve 3. min. zatáhl míč po pravé straně Bobíny a poslal přesný přetažený centr na nabíhajícího Patrika Ledvinku. Páťa si na prsou zpracoval míč do vápna a píchl ho k tyči kolem vybíhajícího brankáře, 1 : 0. Rychlé vedení nás nabudilo k aktivitě a tlaku, ale i soupeř předváděl kvalitní hru, založenou na rychlém protiútoku. V něm vynikal právě Svítek, který si vpředu dokázal zpracovat a podržet míče a znamenal permanentní nebezpečí. Srbeč brzy zahrozila skrytou střelou zpoza vápna, která orazítkovala Zdendovu levou tyč a šancí Svítka, kterého pro změnu u pravé tyče domácí gólman vychytal. I Lišany si vytvářely nebezpečné věci, zejména kombinaci uprostřed hřiště nebo po kvalitním přenesení hry zleva doprava v podání Žádi i dobře hrající mladšího Řepy. Většině ale chyběl lepší první dotek při zpracování nebo klid u finální přihrávky. V 18. min. Láďa Krůta ostře dojel soupeře ve vlastní šestnáctce a přesný sudí Šipoš ukázal na puntík. Zdenda Řepka, specialista na penalty, byl znovu úspěšný, když Svítkovu ránu vyrazil, jenže smolař Žáďa, ve snaze zabránit dorážce, šel se srbečským kanonýrem do šprajcu. Potvora balón vystoupal do vzduchu a zapadl pod břevno nad rulama zvedajícího se Řepy, 1 : 1. Lišany mohly znovu jít do vedeni, když Míra Chládek ideální ulicí nastartoval do samostatného úniku Kubu Fehera. Vialli se však po sólu skoro z poloviny hřiště dostal příliš blízko ke gólmanovi a zakončit už nebylo kam. A tak šel do vedení po půlhodině hry soupeř. Srbeč podnikla po naší ztrátě další rychlý protiútok. Bobíny sice stačil skluzem píchnout balón domů Řepovi, ten ale při vyběhnutí zaváhal. Hostující Oblazný se dostal k míči o zlomek sekundy dříve, Řepu obešel a zavěsil do prázdné, 1 : 2.Srbeč otočila skóre, což nám na klidu nepřidalo. Soupeř byl do konce prvního dějství lepší, a množící se ztráty míče na naší útočné polovině trestal smrtícími brejky. Na naší straně odehrál výborný zápas stoper Martin Kaňák, který si mimo řízení obrany také poradil v souboji jeden na jednoho proti mohem mladšímu a rychlejšímu Svítkovi, kterého stačil vytlačit ze střeleckého úhlu.
Bylo to o gól, takže Lišany ve snaze zvrátit vývoj skóre vstoupily do druhé půle aktivněji. V 53. min. načasoval Lukáš Řepka šikovnou přihrávku mezi stopery na rozběhlého Baggia. Baggio první střelu nasypal do gólmana, ale při následné dorážce byl faulován a rozhodčí ukázal na puntík podruhé, tentokrát v náš prospěch. Na penaltu se nikomu moc nechtělo, tak si postavil balón benjamínek Lukáš Řepka a prukou ranou k tyči s přehledem proměnil, 2 : 2. Nastal boj kdo z koho. Lišany měly častěji míč na kopačkách, vytvořili si několik rohů i volných kopů. Do slušných příležitostí se znovu dostali Ledva i Baggio, ale znovu to bylo o kvalitnějším prvním doteku. Hlavička Láďi Krůty o centimetry minula břevno a Bagio své vtipné uvolnění na pravé straně nedokázal přetavit v gólovou přihrávku. Srbeč ale dále hrozila z brejků a zejména v poslední dvacetiminutovce, kdy domácím po náročném způsobu hry začaly docházet síly, to mohla být ona, kdo si odveze tři body. Zdenda Řepka ale znovu podržel tým několika výbornými zákroky a míč už za svá záda nepustil. Když už byl překonán, zastoupil jej Kaňáca, který z brankové čáry vykopl míč, snášející se mezi tři tyče. Poslední trumf vytáhly Lišany, když v samotném závěru unikl po levé straně Páťa Ledvinka. Svůj centr sice neprocpal před branku na Kubu Slámu, ale k odraženému míči se za vápnem dostal Míra Chládek a jeho střelu z druhého doteku vykopával z brankové čáry pro změnu stoper Srbče. 
Hodnocení trenéra: Srbeč bývá doma lepší než venku, o čemž jsme se mohli v minulosti několikrát přesvědčit. Dnes mě ale překvapila jednak omlazeným kádrem a jednak dobrou hrou s rychlým přechodem do protiútoku, kdy se ke kanonýru Svítkovi přidali další hráči a dokázali naší obranu hodně pozlobit. Asi ne náhodou porazila v minulém kole doma silné Pustověty. Kluky na rozdíl od druhé půle v Čisté musím znovu pochválit za bojovnost a zodpovědnost. Remíza je asi pravedlivá. My jsme měli častěji v držení míč, soupeř si vypracoval více brankových příležitostí.
Rozhodčí :      Šipoš - Švácha, Titlbach
Diváci :           85
ŽK :                 Ledvinka (5), Žalud (2)
Branky :         3. Ledvinka (as. Hamouz), 53. Řepka (pk.) - 18. Svítek, 32. Oblazný
SK Lišany :     Z. Řepka – Kaňák - Hamouz, Krůta, Žalud – Bagi, Beneš, Chládek, L. Řepka (70. Sláma) - Feher, Ledvinka.
Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.

SK Lišany - So. Srbeč 2 : 2 (1 : 2)