Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řepa v bráně čaroval

13. 11. 2012

Moc utkání do konce podzimu už nezbývá a Lišany po porážce minulý týden v Řevničově, zaviněné dokonalou střeleckou impotencí, stále potřebují nahrát co nejvíce bodů. O body se pokoušely i ve 12. kole v domácím duelu s favorizovaným týmem Roztok, který v minulém ročníku sestoupil z nejvyšší okresní soutěže, kam by se samozřejmě rád vrátil. Samotné utkání bylo okořeněno soukromým soubojem sourozenců Krůtových - Ládi, který v Lišanech z Roztok hostuje a za Roztoky hrajících jeho dvou mladších bratrů.

Lišany nastoupily na dobře připraveném, ale po dešti měkkém a kluzkém trávníku, opět se třemi útočníky a začátek pro ně vyzněl jako z říše snů. Již ve 3. min. aktivitou vybojovaly roh. Žáďa našel ostrým centrem na střed branky Páťu Ledvinku a ten umístil těžký volej placírkou přesně k tyči, 1 : 0. I dál jsme chvíli vypadali lépe, nebezpečně pálil znovu Patrik Ledvinka, nepřesně Láďa Krůta, Benyho střelu zblokoval obránce a následný závar hosté přestáli bez újmy. V 9. min. ovšem zahrozily Roztoky rychlým kontrem a Míra Chládek se musel uchýlit k faulu těsně před vápnem. Přímý kop z pravé strany zahrál levačkou obránce Čermák, zatočil míč kolem zdi a přesně trefil šibenici u vzdálenější tyče, 1 : 1. Roztočtí lehkonozí běhaví mladíci s dobrým fyzickým fondem i fotbalovými dovednostmi, se najednou začali na těžkém terénu mnohem lépe pohybovat než vesměs starší a pomalejší naši hráči. Hosté byli u všeho dříve, poměrně dobře kombinovali, přenášeli hru do odkrytých křídelních prostorů a až do konce první půle byli lepším mužstvem a dostali nás pod místy drtivý tlak, ze kterého samozřejmě pramenily šance. Domácí defenziva byla v jednom ohni, a tak hlavně díky bývalým spoluhráčům z rezervy tatranského dorostu - pravému beku, subtilnímu, ale rychlonohému a důraznému pilíři obrany Kubovi Hamouzovi a vynikajícímu gólmanovi Zdeňku Řepkovi, který zneškodnil minimálně tři stoprocentní šance, zůstalo poločasové skóre nezměněné. Lišany dokázaly kontrovat pouze nepřesnou hlavičkou Ládi Krůty v ofsajdovém postavení, po Žáďově centru z nakrátko rozehraného rohového kopu.
Bylo potřeba zahustit střed hřiště, podržet míč a zakombinovat. A tak se Beny stáhl z útoku do středu záložní řady, kde začal operovat společně s Mírou Chládkem, který si vyměnil místo na levém kraji zálohy s rychlonohým Baggiem.  Ale sotva na začátku druhého dějství zadul sudí do píšťaly, už postupoval roztocký hráč z pravé strany sám na branku, Řepa byl ovšem opět na svém místě. Pak se hra vyrovnala a i domácí dokázali v delších časových úsecích udržet míč na obranné polovině hostí, jenže bez finální přihrávky a tím pádem i bez výraznějších pokusů o ohrožení branky. V 59. byl na levé straně faulován těsně za rohem velkého čtverce Žáďa. K trestnému kopu se postavil Míra Chládek. Pravačkou vypálil kolem zdi přízemní ránu na teč, střele však změnila směr přímo zeď a míč zaplul za vzdálenější tyč svatyně bezmocného brankáře hostí, 2 : 1.
Roztoky, ale obdržený gól znovu doslova nakopl. Najednou se čtyři i více hráčů začalo pohybovat a vyhrávat souboje na ofsajdové hraně, následovaly sprinterské souboje s lišanskou obranou a přesilové situace. Vyrovnání viselo na vlásku, Řepa však svými výbornými reflexy dokázal v těchto fázích zápasu likvidovat jednu vyloženou šanci hostí za druhou. Vychytal i nestárnoucího střídajícího hrajícího trenéra hostí, stále stejně „ubrečeného“, Míru Vrábíka. Ten si nejprve po souboji s Martinem Kaňákem nevybrečel penaltu, ale pak se v 75. min. ocitl před Řepou sám. Střílel dobře gólmanovi do protipohybu, jenže Řepa v pádu na opačnou stranu stihl natáhnout levou ruku jako hokejový „semafor“ a „vyndal“ míč mimo levou tyč. V 80. min. opustil hřiště kulhající Patrik Ledvinka, kterého v útoku nahradil Kuba Sláma. Sotva však přišel na plac, zmocnil se na druhé straně propadlého míče na hranici šestnáctky hostující kapitán Michal Rasocha a Zdeněk Řepka po jeho umístěné střele tentokrát už kapituloval, 2 : 2. Roztoky si chtěly odvézt všechny body, po vyrovnávacím gólu si vytvořily sérii rohových kopů, ale lišanská obrana další změnu skóre nepřipustila. V poslední pětiminutovce již domácí dokázali přenést hru na obrannou polovinu soupeře, takticky vystřídat a dovést „detektivku“ do remízového rozuzlení.
Hodnocení trenéra: Musím sportovně přiznat, že soupeř byl po většinu zápasu aktivnější, vytvořil si mnohem více šancí a asi si zasloužil vyhrát. Jenže na to se nehraje. My jsme minulý týden v Řevničově také měli tlak a minimálně stejně šancí jako soupeř, neproměnili jsme je a odešli poraženi 0 : 3, i když výsledek vůbec neodpovídal hře. Bod tedy beru, ale vzhledem k vývoji zápasu, mít trochu více štěstí, mohly být i tři. Škoda. Lví podíl na získaném bodu má gólman Zdeněk Řepka, kterému to dnes opravdu sedlo a dokázal pochytat i nemožné. Musím vyzdvihnout i výkon Kuby Hamouze na pravém beku, přes kterého snad nikdo nepřešel a který vzadu svou obětavostí dokázal uhasit řadu průšvihů.
Rozhodčí:        Sixta – Lédl, Bystřický
ŽK :              Jelínek, Žalud
Branky :    3. Ledvinka (as. Žalud), 60. Chládek (tk) – 10. Čermák, 80. Rasocha 
SK Lišany :       Z. Řepka – Kaňák - Hamouz, Krůta, Žalud – Bičík, Bagi, Chládek – Ledvinka (80. Sláma), Beneš, Jelínek (89. L. Řepka).
Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený