Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na úvod vybojovaný bod

9. 4. 2013

Po odloženém 14. a 15. kole III. třídy jsme se konečně dočkali a na lišanském „Stamford Bridge“ v kole 16. přivítali v jarní odvetě tradičního soupeře z Chrášťan, našeho podzimního přemožitele 0 : 4. S ohledem na aktuální kvalitu soupeře a postavení obou mužstev v tabulce po podzimní části, se lišanští rozhodně nepovažovali za favorita, zvláště když ke zraněnému Marianu Skrutkovi přibyl i Bičan, který si na posledním tréninku zřejmě přetrhl křížový vaz a Baggio po svém zranění z posledního přípravného utkání před dvěma týdny poprvé viděl balón. Zato si po peripetiích s registrací na FAČR mohla v soutěžním utkání odbýt premiéru za SK Lišany jarní posila, Honza „Pápe“ Paseka, který si na hřišti nevedl vůbec špatně.    

 
Od počátečního hvizdu to byl boj o každý metr hřiště. Lišany na nebezpečný únik hostujícího Krištofa Louly z úvodu utkání odpověděly hned po třech minutách hry protiakcí Kuby „Vialliho“ Fehera, který se uvolnil ve vápně, byl podražen a sudí Beran správně nařídil penaltu. Míč si na puntík postavil Míra Chládek, ale gólman vystihl směr jeho střely a kryl i následnou dorážku domácího kapitána. V 8. min. putoval míč zprava doleva po ose Pápe – Míra – Vialli a Vialli narýsoval ideální křižnou přihrávku na nabíhajícího Jirku Jelínka. Jelen se v pravém rohu velkého čtverce uvolnil krátkou kličkou a přesnou ranou k zadní tyči snad probudil svůj gólový apetit z minulé sezóny, ve které kraloval tabulce střelců celé soutěže, 1 : 0. Do konce úvodní patnáctiminutovky mohlo být ještě veseleji, kdyby Páťa Ledvinka lépe zužitkoval Jelenovu přihrávku do vyložené pozice, ale tváří v tvář brankáři z hranice značky pokutového kopu o centimetry přestřelil. To bylo však z naší strany v první půli víceméně vše a iniciativu postupně přebral soupeř. Chrášťanští rychle přistupovali a byli důraznější, čímž nám na těžkém terénu znesnadňovali kombinaci a dostali nás pod tlak. K tomu přispěl i rozhodčí, který proti nám nařídil z různých pozic kolem naší šestnáctky snad deset trestňáků, prostě vyrovnání viselo na vlásku. Všichni lišanští hráči ovšem dokázali, pokud jim stačily síly, hrát obětavě a zodpovědně dozadu a Zdenda Řepka v brance svými jistými zákroky mužstvo ve složitých situacích podržel. Do největší šance hostí se dostal další mladík, Lukáš Hanzl, ovšem po Loulově stříleném centru z pravé strany trestuhodně minul odkrytou polovinu naší branky u zadní tyče a poločasový výsledek tak zůstal nezměněn.
            Do druhé půle se Lišanům přece jen trochu podařilo otupit ostří chrášťanských akcí a častěji dostat balón na soupeřovu polovinu, ale to nic nemění na skutečnosti, že hosté byli dále aktivnější a stále se snažili o vyrovnání. Když už se zdálo, že jsme z nejhoršího venku a na střídačce stál připraven do hry rychlonohý Baggio se záměrem trenéra z případného brejku utkání definitivně rozhodnout, přišel v 70. min. osudný soupeřův roh. Na centrovaný míč naskočil nikým nehlídaný Karas a jeho hlava do země si mezi lesem nohou bránících hráčů našla cestu do sítě, 1 : 1.
            Detektivka posledních dvaceti minut se nesla ve znamení snahy obou mužstev strhnout vítězství na svou stranu. Lišany otevřely hru a začaly se ve více hráčích tlačit do šestnáctky a do zakončení. To ale byla doslova voda na mlýn rychlonohých chrášťanských útočníků, zejména Louly, který každou ztrátu míče u domácích dokázal přetavit ve smrtící brejk, ale naštěstí měl špatně seřízená mířidla. Nebylo mu dáno ani v největší šanci, když po našem odvráceném rohovém kopu, nezdvojen, si píchl balón kolem svého strážce Kuby Hamouze a šel sám na bránu. Obětavý Bobíny naštěstí zdánlivě beznadějný sprinterský souboj nevypustil, dokázal chrášťanského forwarda dohnat, když zpomalil, aby si nachystal střelu a znesnadnit mu zakončení, takže společně s výborně vyběhnuvším Řepou zlikvidovali i tuto šanci. Na lišanské straně kontroval Míra Chládek, který se vlevo mazácky uvolnil do úniku souběžně s koncovou čárou a ve vápně předložil míč Jelenovi proti noze. Jirka si nedovolil střílet do zhuštěného prostoru z první, tak míč dvakrát zasekl a pak vypálil, ale v cestě balónu do branky stál dobře postavený chrášťanský bek. Běžela devadesátá minuta, když z malého vápna dopravil do prázdné lišanské branky míč Loula, jenže už předem vystavený do ofsajdu, což pomezní Fejfar viděl a přesně odmával. Hlavní Beran pak k nelibosti obou soupeřů nenastavil ani minutu a zápas tak skončil dělbou bodů.  
 
 
Hodnocení trenéra: Herní část zimní přípravy nebyla díky počasí, terénům, nesehraným přátelákům i dvěma odloženým kolům ideální. Částečně chybí herní praxe a někteří hráči nemají buď po herní, nebo i fyzické stránce ideální formu. Když k tomu připočtu marodku a kvalitu soupeře, musím být s bodem spokojen, byť v tabulce pravdy je další ztrátou. Důležité je, že jsme na rozdíl od podzimu na úvod neprohráli a vydřeli bod po bojovném a disciplinovaném výkonu. To nám může do dalších zápasů, třeba příští týden do Kroučové, pozvednout sebevědomí.  
  
Rozhodčí :      Beran – Rendl, Fejfar
 
Diváci :           60
 
ŽK :                 Feher (6), Hamouz (2)
 
Branky :         8. Jelínek (as. Feher) – 70. Karas
 
SK Lišany :     Z. Řepka – Kaňák - Hamouz, Krůta, Žalud – Paseka, Beneš (80. L. Řepka), Chládek, Feher – Ledvinka (71. Bagi), Jelínek,
                       Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.