Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lišany zastavily vítěznou sérii Sýkořice

15. 10. 2012

V tabulce 11. Lišany s pouhými šesti body na kontě hostily v osmém kole III. třídy Sýkořici, tedy soupeře, který v předchozích sedmi utkáních nového soutěžního ročníku vždy naplno bodoval a s jednadvaceti body vedl tabulku. Favoritem byli tedy hosté, jenže domácí Lišany měly na předchozím duelu Sýkořice s Pustověty své pozorovatele, kapitána Míru Chládka s vedoucím mužstva Pepíkem Ryskou, kteří poskytli trenérovi cenné informace, jak se na soupeře připravit. Oproti předchozímu utkání v Srbči se do lišanské sestavy vrátili oba stopeři, Martin Kaňák s Láďou Krůtou, pro zranění naopak nemohl nastoupit v poslední době gólový Patrik Ledvinka, kterého na hrotu útoku nahradil kreativní Jirka Beneš, úspěšně se zotavující z problémů s achilovkou.

Lišany se lídra tabulky nezalekly, nastoupily znovu se třemi útočnými hroty a od začátku se snažily vysunout presing až na útočnou polovinu. Jenže ve 4. min. zachyboval v rozehrávce Kaňáca. Řepa ještě stačil přízemní střelu zpoza vápna vyndat od pravé tyče, jenže sýkořické křidélko vrátilo míč před branku, kde byl na dorážku osamoceného hráče již krátký, 0 : 1. Lišany gól nepoložil, naopak je vybídl k aktivitě. Domácí hráči se lépe pohybovali, byli rychlejší ve startu na míč, důrazní v soubojích, dostali favorita pod tlak a vytvořili si i proti zhuštěné obraně řadu více či méně nebezpečných situací. Jenže bez odezvy ve vývoji skóre a tak mohli stále nervóznější domácí diváci i hrstka hostujících příznivců s roztaženou vlajkou v klubových barvách, vidět jen marné dobývání sýkořické branky. Znovu s velikou chutí hrající Vialli neúnavně unikal po levé straně, v čemž mu sekundoval útočný bek Žáďa, ale jejich centry před branku, kde se tlačilo do šance příliš málo hráčů, většinou odvrátila obrana nebo posbíral gólman. Po dobrých kombinačních akcích pálil z první mimo Míra Chládek, z otočky do náruče brankáře Beny. Do největší šance první půle se dostal Jelen, ale byl příliš z úhlu, aby stačil přesněji zamířit a brankář jej vychytal. Hosté na to, že vedli tabulku, toho vyjma dvou nebezpečných brejků mnoho nepředvedli. Oba ale zaváněly gólem, když v prvním případě pálil hráč těsně mimo skoro z malého vápna a podruhé, po Žáďově špatně načasovaném skluzu do prázdna, naštěstí letěla střela sýkořického Klíče vysoko nad branku.    
Bylo by velkou nespravedlností s takovou hrou nezískat ani bod, a tak klukům nezbývalo, než hru do druhé půle ještě zlepšit a dál trpělivě dobývat soupeřovu branku. Hned ve 46. min. tahal sýkořický gólman Bičanovu technickou střelu ze šibenice.  V 50. min. to konečně přišlo. Beny si na pravé straně dvakrát vyměnil míč s Bičanem, který přihrávkou našel na hranici šestnáctky Baggia. Ten se neunáhlil a mazácky prostrčil balón lesem nohou a těl na malé vápno nabíhajícímu Mírovi Chládkovi, který si počkal na pohyb brankáře a bodýlkem poslal merunu kolem něho do sítě, 1 : 1. Lišany vyrovnaly, ale nelekly se a začaly tlačit na vítězství. Ještě více daly míč na zem a vtipnými kombinacemi rozebíraly soupeře. Výborně pracovala záloha a oba krajní beci i Láďa Krůta čím dál častěji podporovali útok. Dařilo se ale zakládat akce i dlouhými pasy dopředu, kde Jelen s Benym rotovali ze středu doprava a oba dokázali zpracovat a podržet balón, zatímco Vialli vlevo, výbornou prací s míčem v rychlosti, přiváděl svého strážce doslova k zoufalství. Ten si nakonec pomohl kriminálním faulem, za který, když se Vialli napůl saltem proletěl vzduchem, uviděl z ruky výborného rozhodčího Rendla „pouze“ žk. Tlak sílil a domácí z něho v 61. min. profitovali z pravé strany přímým kopem. K němu se postavil Žáďa a jeho smrtící levačka z poměrně ostrého úhlu zakroutila míč přes celou branku a ta „potvora“ se s pomocí lehoulinké teče hostujícího obránce, odrazila od zadní tyče do sítě, 2 : 1. Hosté už jen nakopávali na statické útočníky a za celou druhou půli se dostali prakticky k jedné střele, „jako když ji vysype z nůše“ a hlavičce vysoko nad. Na druhé straně nicméně začala exhibice. Několikrát se to ještě nepovedlo - závary v soupeřově šestnáctce, Mirkovo střela z voleje a Benyho hlava těsně nad břevno, nepovedené Vialliho zakončení po nezištné Bičanově specialitě - zrychlením hry přihrávkou z první křížem přes vápno nebo i Bobínyho průnik a rána zpoza vápna doprostřed. V 71. minutě však přišla fotbalová paráda, která po dlouhé době poprvé a v zápase nikoli naposledy, roztleskala fanoušky. Jelen na levé straně dostal míč od Kuby Fehera a otočen čelem k lajně mu z první patou míč do náběhu vrátil. Vialli, sám na gólmana, se podíval a uklidil míč k bližší tyči, 3 : 1. Když už se zdálo, že se bude opakovat výsledek z loňského podzimního duelu obou soupeřů, dočkal se v 89. min. gólového zápisu i Jirka Jelínek. Po dalším Vialliho průniku a souboji s obranou se míč odrazil za velký čtverec, kde měl nejlepší lišanský střelec dostatek času na přípravu a střelou z druhého doteku vymetl šibenici, 4 : 1.
 
Hodnocení trenéra : Náš soupeř z dosavadních sedmi utkání obdržel pouhých šest branek, dnes dostal čtyři.  Po naší chybě sice vedl, ale na lídra tabulky mě jeho výkon zklamal. Naopak my jsme v utkání zřejmě podali nejlepší výkon od začátku sezóny. V první půli se nám střelecky nedařilo, ale byli jsme trpěliví a nakonec to tam začalo padat. Po vyrovnání jsme se nebáli o výsledek, ale byli jsme dál aktivní a útočili na výhru. Je skvělé vidět, co s hráči udělá psychika, co si dovolí, když se daří. Svědčí nám i nové útočnější rozestavení, Kuba Feher po přesunutí do útoku, s průměrem gól na utkání roste zápas od zápasu, pokud ale mám jeho výkon dnes vyzdvihnout, musím vyzdvihnout výkon všech hráčů. Dnes se to prostě povedlo a pokud budeme v takových výkonech pokračovat, věřím, že bodovou ztrátu z počátku sezóny brzy doženeme.
 
Rozhodčí :      Rendl
 
ŽK :                 Feher
 
Branky :         50. Chládek (as. Bagi), 61. Žalud (tk.), 71. Feher (Jelínek), 89. Jelínek (Feher)
 
SK Lišany :     Z. Řepka – Kaňák - Hamouz, Krůta, Žalud – Bičík (87. Sláma), Bagi, Chládek – Jelínek (90. L. Řepka), Beneš (82. Skrutek), Feher.
                              Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.