Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lišanský Meisterstück

11. 6. 2013

Pouze s jedenácti hráči cestovaly Lišany v 25. kole III. třídy na půdu favorizovaných Roztok. Ze základu chyběli oba rychlonozí beci - Žáďa a Bobíny, zkušený stoper Kaňáca i všudybyl Pápe a mužstvo neposílili ani náhradníci "na zavolání", Honza Czekajski a Luďa Marenčák. Na lavici se tak "smutně krčil" trenér Švelch převlečený do dresu, aby si v případě potřeby odbyl po čtyřech letech svůj comeback v soutěžním utkání. Zápas byl znovu okořeněn soubojem bratří Krůtových - Ládi v barvách Lišan, Václava a Tomáše v barvách Roztok - po utkání si ale dali pivo společně.

Lišany nastoupily v defenzivně laděné sestavě, s Benym na stoperu, se dvěma štíty - Mírou Chládkem a Lukášem Řepkou, zbylými rychlíky - Baggiem a Viallim na krajních halvech s úkolem náběhy z hloubky doplňovat brejkové situace, Marianem Skrutkem, který si po komplikaci se zády odbyl jarní premiéru, jako podhrotem a s osamoceným Jelenem v útoku. Hostům se taktika začala vyplácet hned od úvodního hvizdu, když výborně zhušťovali střed hřiště a po zisku míče vyráželi do nebezpečných protiútoků, ze kterých si dokázali vytvářet více šancí než domácí Roztoky. Domácí hráči měli sice míč častěji na kopačkách, ale proti dobře bránícím Lišanům jim nevycházela finální fáze. Po deseti minutách hry se dostal do svého druhého nebo třetího úniku po pravé straně Baggio. Posadil centr přesně na palici na zadní tyči číhajícího Jelena, a lišanský kanonýr už věděl, jak si má počínat, 0 : 1. Půl hodiny to vypadalo opravdu dobře a Roztoky, které v minulém kole šesti brankami vyprovodily Pustověty, se k ničemu vážnému nedostaly. Pak ale Láďův mladší bratr Tomáš nákopem z poloviny hřiště přeloboval Řepu, kterému balón vyplaval ze sluníčka příliš pozdě na to, aby stačil zacouvat do kisny, 1 : 1. Naštěstí hned po dvou minutách zaúřadoval Láďa Krůta v lišanských barvách, když přesně načasovanou kolmicí oslovil Vialliho. Kuba si naběhl z levé strany na hrot přesně podle předzápasových pokynů trenéra a střelou na zadní tyč znovu dostal Lišany do vedení, 1 : 2. Lišany si mohly vedení do poločasu i pojistit. Vialli se záhy dostal do podobné situace jako při svém prvním gólu, ale byl více z úhlu a jeho ránu doprostřed gólman kryl. Jirka Jelínek, v zápase hýřící aktivitou, šel dvakrát sám na branku. Poprvé dobře zakončoval k tyči, ale brankář jeho střelu stačil vytěsnit na roh, podruhé jej zastavil praporek domácího pomezního - laika i píšťalka hlavního Kozáka, byť dle očitých svědků vybíhal z vlastní poloviny.
Druhá půle byla zpočátku obrazem první. Do dobré pozice se na útočném výletě dostal výborně hrající Láďa Krůta, který se chtěl proti svému bývalému klubu ukázat, ale pálil pouze do vyběhnuvšího brankáře. Asi měl zkusit lob. Lišanským postupně logicky začaly docházet síly a tlak domácího mužstva narůstal. Roztoky začaly hrát na nakopávané míče z hloubky i ze stran, se třemi i čtyřmi hráči na ofsajdové hraně. Beny s Láďou Krůtou ve středu obrany i Páťa Ledvinka na levém beku ale překypovali obětavostí, dokázali vyhrát většinu hlav a Kuba Sláma, který se před čtrnácti dny v Lánech zápasem doslova protrápil, nyní na pravém beku zahrál asi své nejlepší utkání za SK Lišany. Po hodině hry a sérii dlouhých autů do lišanské šestnáctky si sebral míč Zdenda Řepka. Z ruky překvapivě překopl celou roztockou obranu a vyslal Jelena do dalšího samostatného úniku. Jirka přehodil vybíhajícího gólmana, ale míči se do cesty do sítě postavilo břevno. Pohroma přišla v 78. min. hry, když lišanská obrana na Benyho pokyn vystoupila jako jeden muž a ikona roztockého fotbalu, Míra Vrábík, přebral ve vápně přihrávku v metrovém ofsajdu. Přestože lišanský pomezní - laik, Míra Červený, mával praporkem jako pominutý a ruku zvedal i na protější straně hřiště rozcvičující se trenér Švelch, Kozák nechal celou situaci běžet. Lišanští přestali hrát, Vrábík přihrál druhému z Láďových bratrů Krůtů a Zdenda Řepka byl proti jeho přesné střele bez šance, 2 : 2.
Trenér Švelch váhal, za koho se má na hřiště postavit. Míra Chládek od 70. min. po hřišti belhal s koňarem na pravém stehně, fyzicky vyřízeného Mariana Skrutka trápily opakované křeče. Nakonec se v 79. min. rozhodl pro Mariana. Lišanští na tom byli fyzicky evidentně hůře, ale frustrace z neregulérního vyrovnání je nakopla, a tak se v poslední desetiminutovce začínalo znovu a obě mužstva se snažila zápas definitivně rozhodnout. Trenérově ráně z otočky chyběla větší razance, Jelenově hlavičce po Vialliho centru pro změnu přesnost a Lukáš Řepka z trestňáku přestřelil. A tak v 89. min udeřilo na druhé straně. Roztocké křidélko se protáhlo po levé straně a přihrávkou na zadní tyč uvolnilo nestárnoucího Vrábíka, který pohodlně zasunul míč do branky, 3 : 2. Bylo zle. Že Lišany s výsledkem ještě něco udělají, nevěřil teď ani největší optimista. Hosté, už spíše z povinnosti, začali hrát vabank a sudí, který měl zřejmě výčitky svědomí, nastavil 5 minut. Patrik Ledvinka, již vysunutý v útoku, pálil nad břevno, ale v 94. min. si u levé postranní lajny přikryl balón a byl faulován. K trestňáku, spíše zkrácenému rohu, dokulhal Míra Chládek a zbylých deset lišanských hráčů včetně gólmana se nastěhovalo do vápna. Míra zahrál centr před branku. Bránící hráč jej lehkou tečí prodloužil na zadní tyč, přímo do operačního prostoru Jirky Jelínka. Jelen tam skutečně byl a ani nemusel skákat, balón z jeho hlavy bezpečně zaplul do sítě, 3 : 3.
Hodnocení trenéra: Takhle nekompletní jsme se na jaře ještě nesešli. Upřímně řečeno, dnes jsem čekal výprask. V první půli nicméně hráči perfektně dokázali dodržovat stanovenou taktiku a být disciplinovaní, takže jsme domácím mnoho šancí nepovolili a z brejků si je naopak vytvářeli. Ve druhém dějství nám citelně začaly docházet síly, ale bojovali jsme a soupeř, místo aby nás rozběhal, nám nakopávanými míči úlohu spíše usnadnil. Zázas ovšem podstatně ovlivnil neregulérní vyrovnávací gól na 2 : 2. Rozdílový gól soupeře těsně před koncem padl hlavně dílem naší únavy, nicméně dokázali jsme zmobilizovat poslední síly, přejít dopředu a jiskřičku naděje v podobě přímého kopu v 94. min. utkání přetavit v remízu. Minimálně bod jsme si za dnešní výkon všech hráčů zasloužili.
Rozhodčí:        Kozák
ŽK                    L. Krůta
Branky :          30. T. Krůta, 78. V. Krůta, 89. Vrábík - 10. Jelínek (as. Bagi), 32. Feher (L. Krůta), 90. + 4. Jelínek (Chládek)

 

SK Lišany :       Z. Řepka – Sláma, Beneš, L. Krůta, Ledvinka – Chládek, L. Řepka – Bagi, Skrutek (79. Švelch), Feher - Jelínek.
Hrající trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený