Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak ztratit vyhraný zápas

19. 11. 2012

Bez útočníků – Kuby Fehera (školní akce), Jirky Jelínka (zdravotní indispozice) a Patrika Ledvinky (zranění), odcestovaly Lišany ve 13. kole III. třídy na půdu Pustovět, které před týdnem vyprovodily Olympii výsledkem 6 : 1 a kde se nám dlouhodobě, ne herně, ale výsledkově vůbec nedaří. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Utkání jsme v první půli ovládli a zaslouženě vedli, jenže dílem smůly a dílem vlastní nedůslednosti jsme se o body připravili.

Lišany se na soupeře dobře připravily a do utkání vstoupili lépe než domácí. Láďa Krůta s Benym dokázali disciplinovanou hrou ve středu hřiště pacifikovat útočné snahy zkušeného Knapa a Bretšnajdra a rychlonozí beci, Žáďa s Bobínym dobře pokryli nebezpečná pustovětská křídla – Šarankievič si v první půli prakticky „nekopl“. Hosté začali soupeře přehrávat hrou po zemi, kombinací na jeden – dva doteky a většinu první půle se usadili na obranné polovině domácích. Jenže znovu, stejně jako před čtrnácti dny v Řevničově, to bylo o proměňování šancí. Už v 5. min. unikl po pravé straně svému pomalejšímu strážci Baggio a z úhlu vyprášil brankáři rukavice – vyražený míč putoval po malém vápně, ale Marian s Lukášem Řepkou nestačili Baggia doplnit k dorážce do prázdné branky. Řepa dbal pokynů trenéra, dvakrát pálil z voleje a jednou z trestňáku a všechny střely byly nebezpečné, bohužel těsně minuly branku. Rychlonohý Baggio dál neúnavně unikal po pravé straně. Po vysunutí od Bičana mu další ránu vyrazil brankář na roh, pak hledal ve vápně lépe postavené spoluhráče, ale obrana stačila přihrávku zblokovat a do třetice si narazil míč s Mírou Chládkem, který vypálil, ale zablokovaná střela znovu skončila mimo.
Masáž nervové soustavy trenéra i celého realizačního týmu hostí pokračovala. Po půlhodině hry vyrazil domácí gólman míč před sebe k nohám Benyho, který jej nedokázal z malého vápna uklidit do odkryté branky, meruna skončila vedle. O chvilku později znovu unikl souběžně s koncovou čárou Baggio. Neunáhlil se a přihrávkou pod sebe do druhé vlny oslovil nabíhajícího Mariana Skrutka. Mája, zcela osamocený na značce pokutového kopu, přestřelil. Do půle zbývalo pět minut. Míra Chládek si před šestnáctkou dvakrát narazil míč s Benym a parádní uličkou vybídl Bičana, který si o míč řekl pohybem a placírkou z první trefil mezeru mezi bližší tyčí a vybíhajícím gólmanem, 0 : 1. Akce to byla opravdu jak vystřižená z učebnice.
I na začátku druhé půle to vypadalo, že bychom mohli nějaký gól přidat. Baggio totiž v prvních pěti minutách znovu dvakrát unikl, už novému strážci. Poprvé však jeho přihrávka do vápna neprošla, podruhé to vzal na sebe a mířil k bližší tyči, skulinu ale stačil brankář ucpat a vyrazil míč na roh. V 52. min. kopali na druhé straně roh domácí. Do té doby ohrozili lišanskou branku asi dvakrát z uctivé vzdálenosti a nebezpečněji vypadala jen jedna střela hlavou nad branku. Teď však zahráli střílený centr na zadní tyč, na který si naběhl stoper Šimon, převálcoval o hlavu menšího a subtilního Kubu Hamouze a do balónu praštil hlavou nechytatelně, 1 : 1. Hra se vyrovnala a Pustověty, zejména Šarankievičem a vysokým Bretšnajdrem, který se vysunul na hrot, začaly vystrkovat rohy. Přesto na druhé straně znovu nebezpečně, ale znovu těsně vedle, vypálil mladší Řepa. V 61. min. vyrobil „mindu“ jinak spolehlivý Žáďa, když se ve vlastní šestnáctce nechal obrat o balón Šarankievičem. Ten nelenil našel v šanci Bretšnajdra a Řepa kapituloval po druhé, 2 : 1.
Hra Lišan se najednou zcela rozpadla. Kluci ve snaze zvrátit vývoj zápasu samozřejmě otevřeli hru a začali se tlačit ve více hráčích dopředu. Jenže také začali kazit přihrávky, a dlouhé míče dopředu byly „vodou na mlýn“ pro urostlé domácí stopery, kteří je většinou stačili odehrát do vyklizeného středu hřiště, kde balóny sbírali volní Knap nebo Bičovský, kteří do otevřené obrany zakládali nebezpečné brejkové protiakce. Bobíny uviděl žk., když zezadu škobrtnul o nohu unikajícího Bretšnajdra, Beny bez karty fauloval pronikajícího Knapa, ale přímé kopy z nebezpečné vzdálenosti se mezi tyče nevešly. Dvakrát šel sám na lišanskou branku Bretšnajdr. Poprvé zakončil příliš brzo a Řepa jej vychytal, druhý pokus zastavil praporek pomezního.
Na posledních deset minut přišel oživit hru Kuba Sláma a Lišany si v samotném závěru skutečně dokázali vytvořit šance alespoň na srovnání. Nejprve právě Slámík, cpal zprava míč před branku, ten se k němu odrazil zpět, tak vypálil levačkou, jenže gólman vyrazil střelu nohama. V tříminutovém nastavení se znovu dostal do šance Baggio, který „ukradl“ centrovaný míč gólmanovi před rukama, ale hlavičkoval těsně vedle. „Nedáš – dostaneš“, se potvrdilo na konci 93. min. Domácí Bretšnajdr dostal přihrávku za obranu a pomezní pustil ofsajd. Když pustovětský útočník zjistil, že obrana už situaci vypustila a nikdo za ním neběží, udělal Řepovi kličku a zavěsil do prázdné, 3 : 1.
 
Hodnocení trenéra: Ztratili jsme vyhraný zápas, víc k tomu není co dodat. Vyrovnávací gól domácích padl po ukázkovém provedení standardní situace, ale vzhledem k dosavadnímu vývoji zápasu byl šťastný. Radkovi můžu u druhého gólu vyčíst chybu, ale proč bych to dělal, samotného ho to asi mrzí nejvíc. Chybu udělá každý, u obránce je samozřejmě víc vidět. Úplně stejnou chybu udělali ti, co neproměnili tutovky v první půli, mohli jsme vést o tři – čtyři góly a nebylo co řešit. Když soupeř otočil skóre, přestali jsme plnit to, co jsme si řekli před zápasem a být zodpovědní dozadu. V závěru jsme si ze zoufalého tlaku vytvořili šance na vyrovnání, ale znovu je neproměnili a soupeř naši hru vabank potrestal třetím gólem.    
Rozhodčí :         
ŽK :                  Hamouz
SK Lišany :      Z. Řepka – Kaňák – Hamouz, Krůta, Žalud – Bičík, Beneš, Chládek – Bagi, Skrutek (46. Vítek), L. Řepka (80. Sláma)
Trenér : V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.