Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bod po koncertu ve druhé půli

11. 5. 2013

Utkání odloženého 15. kola III. třídy sehrály Lišany ve středu 8.5. na UMT v Rynholci. Ze soupeře, znovu s rychlonohým Wittmayerem v kádru, šel díky jeho domácím jarním výsledkům docela strach. Lišanům se vrátil do sestavy bojovný Honza Paseka, ale stále postrádaly distancovaného střelce Jirku Jelínka a Lukáš Řepka, s ošklivým puchýřem na chodidle z předchozího utkání, sice naskočil do druhé půle, ale nešlo to a musel se záhy nechat vystřídat.

V šestém jarním utkání jsme “konečně“ porušili pravidlo rychle vstřeleného gólu do sítě soupeře. Míč naopak skončil po pěti minutách hry v síti naší, když blesk Wittmayer dostal míč do běhu, vyhnul se ofsajdové pasti a sám na branku nedal Řepovi šanci, 1 : 0. Lišany začaly v předbouřkovém dusnu na rynholecké umělce opravdu dost vlažně a soupeř byl lepší. V poli byla hra celkem vyrovnaná, rozdíl byl ale vidět v přechodu do útoku, kde dominovali rychlonozí a přímočaří domácí hráči a činili lišanské obraně velké problémy. Náš soupeř měl i štěstí. V 17. min. dojel smolař Žáďa unikajícího rynholeckého útočníka, ale na rohu velkého vápna mu ukopl balón tak „šikovně“, že ten dokonale zaplul za vzdálenější tyč bezmocného Řepy, 2 : 0. A mohlo být ještě hůře. Domácí hráč pohotovou střelou z hranice vápna trefil spojnici tyče a břevna a Bobíny v šestnáctce skluzem nestihl zasáhnout balón, nohy unikajícího Wittmayera však ano a nutno sportovně uznat, že v jinak přesný sudí Aksamit k nám byl v tomto okamžiku neodpískáním penalty shovívavý.  Byť naší útočnou snahu podporoval z pravé strany hodně ofenzivně laděný Míša Bagi, měli kluci hlavně díky horšímu prvnímu doteku problémy podržet vpředu balón. Po faulu na Baggia zahrozil z trestňáku o centimetry mimo Žáďa. O tom, že soupeř je hratelný, přesvědčil přítomné v 38. min. Míra Chládek, když dobrým napadáním získal vpředu míč a vysunul po pravém křídle Benyho. Beny zrovna neoplývá rychlostí, fotbalovým myšlením však ano. Podíval se a přesně přetáhl centr na nabíhajícího Ledvu, který si zpracoval míč na prsa a druhým dotekem ho nekompromisně poslal kolem gólmana do sítě, 2 : 1. O dvě minuty později to však bylo znovu o dva góly, když jsme na šestnáctce nechali spoustu volného prostoru Matějkovi, který přebíral míč zády k bráně. S balónem na noze se otočil a nechytatelnou ranou vymetl Řepovi levou šibenici, 3 : 1.
Do druhé půle Lišany přeskupily sestavu. V útoku se sešli draví mladíci, Pápe a Vialli, s úkolem - pohybem a důrazným napadáním prověřit zranitelnost domácí obrany. Jakoby najednou nastoupilo jiné mužstvo. Lišany vysunuly presing, zkrátily hřiště, začaly se mnohem lépe pohybovat, sbírat odražené balóny a vynutily si drtivý tlak. Začala hra na jednu branku, tu domácí, ale také hra na nervy hrstky hostujících příznivců a realizačního týmu. V 59. min. přišel zasloužený kontaktní gól. Pápe v trmě – vrmě před domácí brankou propasíroval balón doprava na Míšu Bagiho. Již v první půli aktivní Baggio, se nyní dokázal uvolnit na pětníku na malém vápně a zblízka propálil gólmana, 3 : 2. Domácí hráči čím dál víc řečnili a pomáhali si fauly, ale přesný rozhodčí ani jedno nehodlal trpět. Rynholecký Kougl nevybíravě zkosil za žk. Baggia, aby za chvíli, v 65. min., na polovině hřiště hokejově srazil k zemi Míru Chládka, uviděl druhou žk a musel předčasně do sprch. Lišany začaly přesilovku obrovským závarem, ve kterém byl nejblíže ke gólu Pápe, ale obránce Rynholce nakonec odkopl míč do bezpečí. V 70. min. však přišla chvíle Kuby Vialliho Fehera, jehož výkon ve srovnání s první půlí obrovsky narostl. Dostal od Míry Chládka kolmici středem a postupoval společně s Pápem ve dvou na stopera. Vialli si situaci 2 x 1 přetvořil na 1 x 1, když domácímu stoperu naznačil doleva, udělal ho doprava, přehodil si míč na svou lepší levou a poslal ho kolem vyběhnuvšího brankáře k tyči, 3 : 3. Čtvrt hodiny před koncem unikl Vialli znovu, pro změnu po levé straně. Přestože byl trochu z úhlu, zamířil dobře na zadní tyč, kterou však svou střelou pouze rozezněl, i když všichni již zvedali ruce nad hlavu. Domácí se více podívali na naši polovinu až v poslední desetiminutovce, díky dlouhým nákopům na stále nebezpečného Wittmayera. Ten však v 87. min. vyrobil blikanec, když v naší šestnáctce bez míče zezadu srazil k zemi Baggia, a tak se šel předčasně osprchovat také. Minutu před koncem se přišel podívat na hřiště také nestárnoucí Honza Czekajský. Hned prokázal svou zkušenost, když takticky fauloval na polovině hřiště a „vysloužil“ si jako jediný lišanský hráč v utkání kartu, žluté barvy.
A ještě drobná kuriozita nakonec. Hlavní rozhodčí po skončení utkání prostřednictvím kapitána Míry Chládka osobně poděkoval našemu mužstvu za slušné vystupování na hřišti a rytířský způsob hry.  
Hodnocení trenéra: Snad pomohla motivační řeč o půli v kabině, snad přeskupení sestavy, druhý poločas jsme na hřišti dominovali. A to nejen zvýšením bojovnosti, pohybu a zdravé agresivity, ale i dobrou kombinací, kdy jsme již od obrany roztáhli hru do šířky přes krajní beky, dokázali přenášet hru do křídelních prostorů a odtud nebezpečně centrovat do vápna  i produkovat překvapivé kolmice středem hřiště. Škoda, že jsme neproměnili o jednu šanci víc, mohli jsme odtud odvézt místo jednoho, body tři.   
 
Rozhodčí :         Aksamit – Špidra, Bystřický
 
ŽK :                       Czekajski
 
Diváci :                               20
 
Branky :              38. Ledvinka (as. Beneš), 59. Bagi (Paseka), 70. Feher (Chládek) -  5. Wittmayer, 17. vlastní Žalud, 41. Matějka
 
SK Lišany :         Z. Řepka – Kaňák – Hamouz, Krůta, Žalud – Bagi, Chládek, Paseka (90. Czekajski), Feher – Beneš, Ledvinka (46. L. Řepka, 68. Sláma).
                                               Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.