Jdi na obsah Jdi na menu
 


Začátek jak z hororu, pak beznadějné dobývání branky

22. 5. 2012

Po výborném výkonu a těsné prohře na hřišti lídra tabulky ČL Kolešovice, se XXII. kole III tř. Lišany představily domácím divákům v utkání s Pustověty. Na podzim jsme si z pustovětského pažitu odvezli porážku 0 : 4, a tak bylo co oplácet. Jenže v utkání se domácí museli obejít o dvě opory, Kubu Fehera a Míšu Bagiho. Horší však byla skutečnost, že Beny nastupoval v brance s handicapem poranění kyčelních úponů pravé nohy a svou lepší nohou tak prakticky nemohl vykopávat.

Když v 17. min. ukopl Martin Kaňák míč od nohy pustovětského útočníka a trefil se nešťastně přesně k tyči vlastní branky, vypadalo to s lišanským mužstvem „na ručník“. Stav byl totiž již 0 : 3. Hra byla od začátku opticky vyrovnaná, ale domácí se vůbec nedostali k zakončení. To rychlonozí pustovětští ofenzivní hráči Truksa a Šarankievič, podporováni dobrou hrou záložní řady, byli od začátku při chuti a svými náběhy působili lišanské defenzivě nemalé problémy. Když k tomu připočteme nedůslednost při bránění a obsazování, spoustu zkažených přihrávek, ale i fakt, že při Benyho handicapu jsme prakticky nedokázali vykopnout míč dostatečně daleko od branky, pohroma byla na světě. V 5. min. zůstal na hranici velkého čtverce strašně dlouho úplně sám Truksa, dostal přihrávku, stále sám se s míčem na noze v pohodě otočil a vymetl šibenici svatyně bezmocného Benyho, 0 : 1. O 4 min. později nedokázala domácí obrana odkopnout míč po rohovém kopu, ten propadl k volnému Zuskovi, který se trefil přesně k tyči 0 : 2.
Domácí po rychle obdržených brankách měli hodně hlavy dole a jen pomalu a postupně se dostávali znovu do hry. Do poločasu si vytvořili jedinou za zmínku stojící dobrou palebnou pozici, ale osamocený Láďa Krůta na šestnáctce nedokázal dostatečně sklopit nárt a přestřelil. Ani hosté od Rakovnického potoka, byť byli stále nebezpeční, další branku nepřidali a do druhého poločasu tak Lišany musely dohánět tříbrankový náskok.
 
Po přestávce trenér poslal na úkor obránce Mariána Skrutka na hřiště třetího útočníka Patrika Ledvinku a do druhého dějství šli domácí vzadu do rizika na tři obránce. Hned od úvodního hvizdu začali presovat, získávat míče hluboko na obranné polovině Pustovět a vyvinuli na branku hostí obrovský tlak. Ti se poprvé dostali na lišanskou polovinu snad po deseti minutách hry a hned z toho byl nebezpečný brejk. A tak to šlo dokonce utkání. Lišany dřely, tlačily, prosazovaly se i po křídlech, spoustu míčů létalo do šestnáctky, ale bylo z toho jen marné dobývání pustovětské branky, pološance, zblokované střely a závary. Pustověty hrozily z brejků. Gólově se neprosadil ani Jirka Mladý, jehož prudká rána hlavou po rohovém kopu se mezi tři tyče nevešla a po hlavičce Ládi Krůty zapadl míč shora za břevno. V 65. min domácí přece jen dokázali utkání zdramatizovat. Míra Chládek zahrával z levé strany přímý kop, jeho ránu z ostrého úhlu šikovně tečoval dobře postavený Ráďa Žalud, 1 : 3. Do 78. min. se Lišany snažily dosáhnout rozdílové branky, když hosté podnikli do otevřené obrany rychlý protiútok, na jehož konci nezaváhal obávaný střelec Šarankievič, 1 : 4. Ani za tohoto stavu lišanští hráči utkání nezabalili a dále se snažili alespoň o vylepšení skóre. To se mohlo podařit po nejpohlednější akci zápasu, když po sérii narážeček z první mezi Mírou Chládkem a „Bobínym“ Hamouzem přiťukl Láďa Krůta míč do vápna k volnému Jirkovi Jelínkovi, ale stále nejlepšímu střelci soutěže dnes nakonec dáno nebylo a pouze orazítkoval pravou tyč svatyně výborného pustovětského brankáře.
 
Hodnocení trenéra :  O výsledku dnes rozhodly dvě skutečnosti. Zaprvé vstup soupeře do utkání, kdy, pravda, do čeho na začátku kopl, to spadlo do branky, nicméně vlastní nedůsledností a chybami jsme mu usnadnili úlohu. Za druhé naše střelecká produktivita, šance jsme si ve druhé půli sice vypracovali, ale střelecky se prosadili pouze jednou, pokud to zrovna nestřílí Jelenovi, vyprodukujeme za zápas jeden gól a to je proti soupeři kvality Pustovět bohužel málo. Nyní před sebou máme dva celky z chvostu tabulky, ale ty mezi sebou stále na dálku bojují o záchranu a podcenit začátky zápasů jako dnes by se s nimi nemuselo vyplatit.
 
Rozhodčí : Šipoš – Titlbach, Vyhnanovský
 
Branky: 65. Žalud (Chládek) - 5. Truksa, 9. Zuska, 17. Kaňák (vlastní), 78. Šarankievič
 
Diváci : 80
 
SK Lišany : Beneš – Kaňák – Staněk, Skrutek (46. Ledvinka), Hamouz – Bičík, Chládek, Mladý, Žalud – Krůta (76. Sláma), Jelínek 
Trenér : V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený