Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z „Panošáku“ se třemi body

7. 11. 2011

V XI. kole III. zajížděly Lišany na půdu posledního celku soutěže, Sokola Panoší Újezd, se snahou potvrdit předchozí domácí vítězství a poprvé na podzim naplno bodovat na hřišti soupeře. To se nakonec podařilo, ale cesta k vítězství rozhodně nebyla na nekvalitním hrbolatém terénu a proti bojujícímu soupeři jednoduchá.       

            Vstup do zápasu problémům vůbec nenasvědčoval, Lišany ovládly střed hřiště a do 10 min. se ocitl ve dvou tutovkách Láďa Krůta. V prvním případě dorazil stopera a vypíchnutím míče ohrozil branku, balón ale prošel několik centimetrů vedle tyče svatyně bezmocného brankáře. Po druhé Láďovi zbývalo placírkou usměrnit přihrávku Jirky Jelínka do prázdné branky, míč mu ale v posledním okamžiku skočil o drn na holeň a skončil daleko vedle. Pak však začali bojovat domácí a zejména prostřednictvím bývalého hráče Šanova a Jesenic, zkušeného Vopata, který režíroval hru a zásoboval spoluhráče dobrými přihrávkami, začali být nebezpeční. Nutno podotknout, že lišanští hráči soupeři vlastní nedůsledností a někdy i laxním přístupem do značné míry usnadnili úlohu, což dokonale demonstruje situace v 23. min, kdy Vopat přihrál do vyložené šance Polcarovi, ten obklopen staticky přihlížejícími obránci nejprve trefil tyč, jeho dorážku reflexivně vyrazil Honza Loder, ale na druhou opakovanou střelu byl již krátký, (1 : 0). Naštěstí po pěti minutách hry se po levé straně pokusil protáhnout ex-tatranský dorostenec Kuba „Bobíny“ Hamouz a byl podražen. Míč si k přímému kopu z ostrého úhlu postavil Jirka Beneš a jeho projektil z 25 metrů zaplul nikým netečován za zadní tyč (1 : 1). Lišany mohly jít do vedení těsně před poločasem, když po odvráceném rohovém kopu podnikly Jirkou Jelínkem rychlý brejk. Tomu vyrazil sprintem přes celé hřiště do tandemu sedmnáctiletý Kuba „Vialli“ Feher a v situaci dva na jednoho dostal od „Jelena“ dobrou přihrávku, ale s jeho slušným zakončením béčkovou pravou si reflexivním zákrokem poradil domácí brankář. 
            Přes kritiku výkonu lišanského mužstva o poločase v kabině, vstoupili lépe do druhé půle opět domácí a dostali Lišany pod tlak, ty ale podržel v kritických chvílích výbornými zákroky Honza Loder. V 54. min. se míč vybojovaný ve středu hřiště dostal na pravou stranu k Jirkovi Staňkovi, ten z hloubi pole poslal vysoký centr do šestnáctky, kde tradičně prokázal výborný výběr místa Jirka Jelínek a hlavou nekompromisně umístil míč do šibenice (1 : 2). Lišany zabraly a v 59. min. to vzal na sebe Kuba Hamouz, když neohroženě prošel středem hřiště a na vápně ideálně načasoval „Jelenovi“ uličku  mezi stopery, ten se prvním dotekem vyhnul gólmanovi a druhým zasunul do prázdné branky (1 : 3). Dvougólový náskok ale Lišany znovu ukolébal. V 62. min. obešel na pravé straně Jirku Staňka domácí Kubla, přetaženým centrem našel neobsazeného Vopata, který si zpracoval míč na prsou a tvrdou střelou po pravici bezmocného Honzy Lodera snížil (2 : 3). Hosté ale obrat již nepřipustili, nasazením čerstvého Mariana Skruteka posílili obranné řady, zpřesnili hru dopředu a více se pokoušeli o střelbu. V 70. min vybojovali z pravé strany roh a Ráďa Žalud zakroutil levačkou balón na střed branky, kde se nacházel s pokyny „znepříjemnit život gólmanovi“ Jirka Staněk a míč se od jeho stojné nohy odrazil do sítě (2 : 4). Definitivní tečku mohl dát výsledku střídající Míša Bagi, ale úlohu žolíka tentokrát nepotvrdil. V 82. min. pronikl přes obránce do šestnáctky Láďa Krůta a předložil „Baggiovi“ míč do tutovky, ten si jej ideálně zpracoval, ale placírkou nezamířil přesně a míč skončil několik centimetrů vedle pravé tyče.
 
 
Václav Švelch, trenér SK Lišany : Byť Panoší Újezd uzavírá tabulku, tušil jsem že přivézt body z jeho hřiště nebude nic jednoduchého. Na krátkém a širokém hřišti jsme měli problémy s orientací, nerovný povrch znesnadňoval zpracování a kontrolu míče, což stíralo rozdíly v kvalitě mužstev a soupeř, který se na rozdíl od minulého víkendu na Olympii sešel, bojoval. V situaci, kdy jsme nedokázali gólově zúročit dobrý vstup do zápasu a sami pak prohrávali, jsme ale zvýšenou bojovností a tentokrát i solidní střeleckou produktivitou dokázali výsledek otočit. Nemám ve zvyku chválit jednotlivce, ale v tomto zápase bych chtěl vyzdvihnout výkon Jirky Jelínka, který se zase střelecky chytil a svými góly zařídil obrat a také výkon Honzy Lodera v brance, kterého při obdržených gólech nechala obrana „na holičkách“, on však svými zákroky mužstvo v důležitých okamžicích podržel.
 

Branky : 23. Polcar, 62.Vopat - 28. Beneš, 54., 59. Jelínek, 70. Staněk

Rozhodčí : Kozák - Titlbach, Klenot. 

SK Lišany :      Loder - Beneš – Staněk, Mladý (62. Skrutek), Feher – Žalud,  Hamouz, Kaňák (78. Sláma), Bičík (55. Bagi) -  Krůta, Jelínek.