Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítězství mohlo být vyšší

31. 10. 2011

Po třízápasovém bodovém půstu přivítal SK Lišany v X. kole III. třídy předposlední celek soutěže, So. Ruda. Porovnání aktuální výkonnosti, postavení obou mužstev v tabulce i domácí prostředí naznačovalo kdo bude v utkání favoritem a domácímu mužstvu dávalo jasný úkol, soupeře nepodcenit a naplno bodovat.

Soupeř navíc nastoupil pouze v deseti a patrný byl i rozdíl v kvalitě kádrů obou mužstev. Lišany hosty od počátku dostaly pod drtivý tlak, dobře kombinovaly a vytvářely si šance, ale podle svého zvyku - bez gólového efektu. Míč po akcích ze hry i standardkách několikrát prolétl malým vápnem a k dorážce do odkryté branky chyběly doslova centimetry. Navrátilec do sestavy, Jirka Staněk, se sám v první čtvrthodině z prostoru pravého beka dostal do dvou tutovek, kterým chybělo přesnější zakončení a kanonýr Jirka Jelínek po závaru pálil zblízka do břevna. Uklidnění do domácích řad tak přinesla až 20. min., když si Radek Žalud na pravé straně rozehrál nakrátko roh s Martinem Kaňákem a jeho nebezpečná levačka zakroutila technickou střelu, která zapadla přesně za zadní tyč, (1 : 0). Odpor soupeře definitivně zlomily v 35. a 38. min. dvě akce jako přes kopírák, když libero Jirka Beneš našel přesnými pasy za obranu v náběhu Jirku Jelínka a ten, poprvé s pomocí teče obránce (2 : 0), po druhé přesným zakončením (3 : 0), zápas prakticky rozhodl. Hosté za celé utkání opravdu nebezpečně „kousli“ pouze jednou. Těsně před přestávkou zahrávali přímý kop, ze kterého vytěžili roh a po jeho rozehrání donutili Honzu Lodera k reflexivnímu zákroku, kterým vytěsnil bombu z bezprostřední blízkosti na břevno.

            I do druhé půle Lišany vlétly se snahou navýšit skóre, soupeře již prakticky nepustily na vlastní polovinu a po zhruba deseti minutách, kdy to trochu kombinačně skřípalo, začaly bavit diváky parádními kombinačními akcemi a dalšími, vesměs opět nezužitkovanými brankovými příležitostmi. V 62. min. nicméně prokázal zkušenost a přehled Martin Kaňák, když, místo aby vrátil „Žáďovi“ míč po nakrátko rozehraném rohu, se otočkou uvolnil do vápna, ustál atak, podíval se a když zjistil, že u zadní tyče je prázdno, poslal tam míč krátkým bodlem (4 : 0). Úlohu žolíka v tomto utkání dokonale splnil po samostatné akci Míša Bagi, který svým pro soupeře nepříjemným napadáním obral o míč obránce ještě v šestnáctce hostí, uvolnil se kličkou a poslal míč do protipohybu brankáře (5 : 0). O místo v základní sestavě si v 78. min. důrazně řekl další střídající, Kuba Sláma. Po křídelní akci z pravé strany  obešel při průniku do vápna dva hráče a předložil míč „Jelenovi“ proti noze - ten bombou z první z hranice šestnáctky vymetl šibenici. Hlad po dalších gólech utnul hlavní arbitr Marek Titlbach, který utkání o sedm minut zkrátil.  

 

Václav Švelch, trenér SK Lišany : Potřebovali jsme již nutně bodovat a před utkáním jsem měl obavy z naší schopnosti, či spíše neschopnosti, prosazení se proti soupeři bránícímu v devíti lidech před vlastní šestnáctkou. Naordinoval jsem tedy totálně útočnou taktiku s hlubokým presingem a doufal, že nám tam něco spadne, nakonec to tam spadlo šestkrát. S výsledkem i předvedenou hrou jsem samozřejmě spokojen, nicméně při počtu šancí cca 20 : 1 a poměru držení míče cca 90 : 10 mohlo být skóre vyšší.

 

Branky : 35., 38., 78. Jelínek, 20. Žalud, 62. Kaňák, 72. Bagi

 

Rozhodčí : Titlbach.

                                        

SK Lišany :   Loder - Beneš – Staněk, Skrutek (62. Ledvinka), Feher – Žalud, Hamouz, Kaňák, Bičík (67. Sláma)   Krůta (60. Bagi), Jelínek.